24℃ 12℃
április 29. Péter, Katalin, Roberta
Talajélet

Termőföldjeink minőségromlásának főbb tényezői

Agrofórum Online

A különböző szakmai megnyilatkozásokból az szűrhető le, hogy szinte mindenki más és más tartalmat tulajdonít a talajvédelem fogalmának. Az egységes értelmezés a közös cselekvés alapja!

Ezzel az írással szándékozunk hozzájárulni a talajvédelem egységes értelmezésének elősegítéséhez. A talajvédelem lényegében a vízzel kapcsolatos széleskörű tevékenységre és a termőföldek talajidegen, szennyező anyagoktól való megóvására irányul.

„A víz nélkül nincs élet” általános kijelentés gyakran hangzik el, amely természetesen a növényekre fokozottan érvényes. A növényeknek a vízre tápelemként a szervesanyag előállításához, a szervesanyag hidratációs átalakításához, a talajoldatból való tápanyagfelvételhez, a növényi turgorállapot (belső nyomás) fenntartásához, a növényben mozgó víz útján az anyagcserék lebonyolításához és párologtatással szervezetük hűtéséhez van szükségük.

Optimális időben

A növények fajra, fajtára jellemző optimális időben, optimális vízmennyiséget igényelnek a talajból. A talajvédelem célja olyan talajállapot, talajtermékenység megőrzése, létrehozása és fenntartása, amely jó szerkezetű, jó vízgazdálkodású, tápanyagfogadó, tápanyagmegtartó, illetve -szolgáltató képessége kiváló, kémhatása megfelelő.

A víz sorsdöntő jelentősége mellett felszíni és felszín alatti mozgásával, hiányos vagy bőséges jelenlétével meghatározó szerepet játszott és játszik a termőtalajaink kialakításában és további – gyakran kedvezőtlen irányú – formálásában.

Kedvezőtlen vízzel kapcsolatos jelenségek: talajsavanyodás, a mélyben sós talajok magas talajvíz általi másodlagos szikesedése, a vízhiányos homokos talajok elsivatagosodása, a lejtős területek erodálása, és a síkvidéki területek időszakonkénti elöntése, elvizenyősödése, valamint a kommunális ipari és közlekedési eredetű szennyező anyagoknak a talajok mélyebb rétegeibe való jutása.

A termőföldek savanyodása

A talajok elsavanyodása folyamatosan érvényesülő jelenség, amely hazánk termőterületének mintegy 1/3-át érinti. A savanyú kémhatású, telítetlen talajok kialakulásának okai között döntő tényező a talajok víz által okozott kilúgzása, amikor a csapadék a Ca-ot a mélyebb talajrétegekbe mossa és helyét a talajkolloidok felületén a hidrogén foglalja el.

A talajsavanyodás további okai lehetnek: a savanyú talajképző kőzet; a növényi gyökérzet és a mikroorganizmusok által kilégzett CO2; a levegő CO2-tartalma; a mikroszervezetek által kiválasztott szerves savak és a savas hatású műtrágyák alkalmazása; a légköri savas üledék (savas esők); valamint – nem utolsó sorban – a növények Ca-kivonása a talajból.

A savanyúság talajokban kiváltott káros hatásként első helyen kell rögzíteni azt, hogy a Ca eltávozásával – és a H megjelenésével a talajkolloidok felületén – a talaj szerkezete leromlik, vízháztartása, vízgazdálkodása kedvezőtlenné válik a növények számára és a lejtős területeken nő az elfolyó víz mennyisége, amelynek következtében erősödik az eróziós veszélyeztetettség mértéke is.

A talajsavanyodás további negatív hatásaként említhetjük, hogy nem következik be a humuszanyagok koagulációja; a savanyúság erősödésével (pH <5,5) nő az oldatban a növények számára toxikus hatású ionok mennyisége; az Al3+ nagy koncentrációja korlátozza a foszfor, a kalcium, a magnézium és a vas növényi felvételét; a mikroorganizmusok tevékenysége is csökken; hatására a mineralizáció vontatottabbá válik, a nitrifikáció visszaszorul, ammónium-felhalmozódás keletkezik.

dr. Horváth Jenő talajvédelmi és tápanyaggazdálkodási szakértő, Horváth Katalin agrárkörnyezet-gazdálkodási szakmérnök, Szalay Janka műszaki mérnök, gazdálkodási menedzser

Cikkünk teljes terjedelmében az Agrofórum újság 2024. decemberi számában olvasható.

KATTINTSON!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tényleg növeli a pocokkártétel kockázatát és súlyosságát a talajbolygatás elhagyása?

2025. április 5. 08:10

A csökkentett mértékű talajbolygatás legnyilvánvalóbb előnyei mellett, a károsítók fennmaradásának megnövekedett kockázata mindig felmerül.

Tudományos érdekességek a növények és a mikrobák kapcsolatáról

2025. március 27. 16:10

Már a magokban is ott vannak a hasznos mikrobák, amik kulcsszerepet játszanak a csírázásban, a tápanyagfelvételben és a stressztűrésben.

A baktériumos talajoltásról

2025. március 4. 08:10

Egyes kutatások szerint a talajbaktériumok száma mintegy ezerszer kevesebb, mint az optimális állapot.

A talajkímélő gazdálkodásról készült hasznos videósorozat, gyakorlati tapasztalatokkal

2025. február 26. 16:10

A fenntartható talajkezelési módszerek segítenek megőrizni a biodiverzitást, csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást és javítani a vízgazdálkodást.

Megelőzhető a sárgarépa répatestének elágazása?

2024. augusztus 9. 04:36

Miért ágazik el a sárgarépa? Ez jelentősen rontja az eladhatóságát és a konyhai feldolgozhatóságát is. Megelőzhetem valahogy ezt a jelenséget?

Első lépések a 6 tonna felé vezető úton – fókuszban a vetésminőség

2021. március 4. 09:28

Bizton kijelenthetjük, hogy a téma örökzöld és évről évre minden tavasszal kihívást jelent a termelők számára, hiszen a vetés minősége terméshozamot befolyásoló elem, amely a teljes vegetációban meghatározza a napraforgó-termesztés szempontjából fontos termesztéstechnológiai munkafolyamatok kivitelezhetőségének időzítését, valamint azok minőségét.

Mennyire ismerjük a saját kertünk talaját?

2023. március 22. 10:36

A kerttervezés és a kerti ténykedés első lépése az, hogy ismerjük meg a kertünk talaját, ismerjük meg, hogy valójában mibe fogunk ültetni.

Hortenzia a kánikulában: mit tegyünk, hogy életben maradjon?

2022. július 6. 11:31

A hortenzia viszonylag kényes növény, ha a nyári forróságot és a talajminőséget nézzük. Most a nálunk bevált praktikákat ismertetem a hortenziákhoz