Tápanyag-utánpótlás
Fizetett tartalom
Tápanyag-utánpótlás
Fizetett tartalom

Mennyi az annyi?

Mennyi az annyi?

Ismét elérkezett a repcevetés szezonja, amely természetesen újra rengeteg döntést igényel – fajta, hibrid, agrotechnikai megoldások, tápanyagellátás. A döntéseket pedig még több kérdés előzi meg, melyek megválaszolásához sok szempontot figyelembe kell vennünk.

Az elmúlt években több alkalommal publikáltunk cikkeket arról, hogy milyen minőségű, milyen összetételű termékeket ajánlunk, illetve mekkora dózisokkal érdemes dolgozni. Sok termelő megfogadta javaslatainkat, melynek eredményeképp kiváló terméshozamok születtek, kiváló minőségben. Amikor egy termelő döntési helyzetbe kerül, akkor a fő vezérelv az, hogy az elvárt eredményt minél kisebb befektetéssel, olcsóbb termékekkel érje el. Az ilyenkor alkalmazott számítási metódus legtöbbször csak a Ft/t közötti különbségre fókuszál, holott rengeteg szempontot érdemes még figyelembe venni.

Ilyen például egy kultúra megítélése, amikor a gazdasági eredményességének elemzésekor már a hektárköltségek, kiadások, bevételek állnak egymással szemben. Így már azért teljesen más az optika.

Példának nézzük  a repcét. Átlagosan számolok 350e Ft/ha költséget (most legyen ez egy irányszám, mindenkinél más), ahol egy jó minőségű Yara-műtrágya használata hektáronként 3-5 ezer forint többletköltséget jelenthet egy gyengébb minőségű termékkel összehasonlítva. Ez összességében 30-50 kg(!) repcét jelent egy hektáron! Ez önmagért beszél. Akkor, amikor a kiváló szemcsekeménységgel, valamint homogén mérettel rendelkező termékek szórásképét hasonlítjuk össze egy kevert, vagy egyenetlen termékkel, akkor a termésdifferencia ennél önmagában több. És ez csak a fizikai tulajdonság! Ezen kívül ott van a foszfor kérdése, annak a felvehetősége, elérhetősége a növény számára. Itt most arról nem kívánok hosszabban írni, hogy mindegyik legalább 5% SO3-t  tartalmaz, valamint  mikroelem kiegészítéseket, amelyek azért szintén megérnek önmagukban 30-50 kg repce magot.

Ha már a termékek minőségéről esik szó, akkor arról sem feledkezhetünk meg, hogy sok olyan, nagy mennyiségben forgalomba hozott termék elérhető a piacon, amelynek foszfortartalmának jelentős része nem felvehető a növény számára. Ha ezekkel a paraméterekkel is számolunk, akkor ezek az olcsó termékek hirtelen a legdrágább kategóriába kerülnek, amiről a felhasználók, sok esetben a kereskedők sem tudnak. Az elmúlt években több olyan terméket vizsgáltattunk be, amelyben nem volt meg a bejelentett hatóanyag, vagy épp lényegesen magasabb volt annál, mint amit a zsákon feltüntettek. Ezeknek a termékeknek az esetében sokszor a véletlenen múlik, hogy kinek mennyi tápanyag jut. Arra senkinek nincs kapacitása, ideje, energiája, pénze, hogy mindezeket felhasználás előtt ellenőrizze.

És hogy azért konkrétumokat is megosszak Önökkel, hogy a sikeres repcetermesztéshez mit is ajánlunk. A YaraMila 8-24-24 összetételű NPK kifejezetten a repce tápanyagigényének kielégítésére szánt termékünk, amely 5% SO3-t, valamint bórt, mangánt, vasat és cinket is tartalmaz.

Kalászosok esetében a YaraMila 16-27-7 összetételű granulált NPK szintén tartalmaz ként, valamint cinket. Ennek az összetételnek ma már több gyártó is másolója lett, de a további fizikai paramétereket tekintve továbbra is páratlan.

Pontos technológiai megoldásért kérem, látogasson el megújult honlapunkra, vagy keresse szaktanácsadóinkat!

Gyuris Kálmán

+36-30-38393-341

Gondolatok a mézontófű termesztéséről

2019. november 16. 11:24

A mézontófű (Phacelia tanacetifolia L.) Észak-Amerika délnyugati (Kalifornia) mérsékelten meleg térségéből származik. Az érdeslevelűek családjába tartozik, eredeti elterjedési területén számos, több mint száz őshonos a Phacelia nemzetségbe tartozó fajjal találkozhatunk.

A sokoldalú kalcium: érdemes-e kukoricának adni?

2019. október 13. 08:57

Mivel a kalcium mozgása korlátozott a növényben, a kalciumtáplálás kritikus jelentőségű lehet dinamikus fejlődési szakaszokban, de fontos a megfelelő növényegészségi állapot fenntartásában a növény egész élete folyamán. A kalciumion a talaj legmeghatározóbb kationja, számos pozitív hatást gyakorol szerkezetére, minőségére.

Tervezés-beszerzés-kijuttatás, avagy indul a következő műtrágyázási szezon

2019. július 12. 11:29

Jelenleg mindenki a repce és a kalászosok betakarításra készül, de ezzel párhuzamosan már el kell kezdeni tervezni a következő időszakra szükséges műtrágyák beszerzését, tervezését.

A kiváló repcetermés receptje: minőségi tápanyagok

2019. július 2. 10:15

Ha a kezdeti fejlődés során a növény minden tápanyagot megkap, egy megerősödött és jól begyökerezett állomány megy a télbe, ami már egy mérföldkő a jó terméshez vezető úton.

Milyen műtrágyát érdemes kijuttatni ősszel a gyümölcsfákra?

2019. november 12. 05:36

T. Zoltán kérdése: Milyen műtrágyát érdemes kijuttatnom ősszel a kertemben található gyümölcsfák számára?

Precíziós nitrogénkijuttatás az amerikai kukoricaövezetben

2019. május 16. 10:17

A rossz minőségű területeken a műtrágyázást el kell kerülni, amelyeket gazdasági szempontból is inkább megéri természetvédelmi gyepekként hasznosítani, vagy évelő bioenergia növények termesztésére fordítani.

Növénykondicionálók, műtrágyafajták, növényi hormonok - Tápanyag-gazdálkodási szakmai nap (II. rész)

2018. március 15. 12:43

A különböző huminanyagok és azok növényélettani folyamatokban betöltött szerepe, a szilárd és folyékony műtrágyák hatóanyag-tartalma és a növényi hormonok.