Tápanyag-utánpótlás
Fizetett tartalom
Tápanyag-utánpótlás
Fizetett tartalom

Műtrágyát a repcének! – de melyiket?

Műtrágyát a repcének! – de melyiket?

A tavaszi fejtrágyával kijuttatott tápanyagok közül az őszi káposztarepce esetében is elsődleges a nitrogén. Az ammónium-nitrát és a MAS – nitrát-nitrogén tartalmuk miatt - gyors, azonnali hatást biztosítanak; míg a karbamidnak először át kell alakulnia a talajban, amely folyamat az időjárás függvényében akár hetekig is eltarthat.

A MAS mésztartalma miatt is előnyösebb választás – a repce számára fontos tápelem a kalcium is. Nem szabad elfeledkezni a kénről sem: a kénes nitrogénműtrágyák használata különösen ajánlott kénben szegény talajokon, illetve olyan területeken, ahol az ősszel kijuttatott alaptrágya nem tartalmazott ként.

2018-as szántóföldi kísérleteinkben különböző repce tápanyagellátási technológiák vizsgálatát végeztük el. Az első, kontroll parcella semmiféle műtrágyát nem kapott. A második parcellánál nem került sor őszi alaptrágyázásra, és tavasszal is csak alacsony dózisú nitrogént kapott. Így terméseredménye a várakozásoknak megfelelően elmaradt a többi parcelláétól, melyek ősszel 300 kg/ha COMPLEX 15/15/15 műtrágyát, valamint tavasszal több nitrogént kaptak. A termésmennyiségek tökéletesen tükrözik az emelkedő nitrogénadagok termésnövelő hatását (2. – 4. parcella).

A repce esetében a kén, mint tápelem hatása is fontos. Kísérleteinkben is kimutatható volt, hogy azonos alaptrágyázás és nitrogénszint mellett 30 kg/ha adaggal több kén kijuttatása további termés- és olajtartalom növekedést okozott (4. – 5. parcella). Az őszi és tavaszi lombtrágyás kiegészítő kezelések SUPREMO W 20/20/20 +B+Cu+Fe+Mn+Zn termékkel pedig szintén tovább javították a terméseredményt.

Tapasztalatainkra építve műtrágyáink közül a repce koratavaszi fejtrágyázására a NAC 27N (MAS) mellett a VARIO 23 N +25SO3 kénes nitrogéntermékünket javasoljuk. Tápanyagban szegényebb talajokon, illetve gyengébben fejlett növényállományok esetében célravezető lehet a VARIO 21/7,5/7,5 NPK-műtrágya használata.

Tavaszi lombtrágyázásra a magas kéntartalmú SUPREMO L 100 B + Mo+S termékünket ajánljuk, ami a repce növekvő bórigényével együtt a növény megnövekedett kénigényét is kielégíti. Ezen kívül a kísérleteinkben már bizonyított, magas hatóanyag-tartalmú SUPREMO W 20/20/20 +B+Cu+Fe+Mn+Zn vízoldható kristályos műtrágya lombtrágyaként való felhasználást javasoljuk.

A Borealis L.A.T Hungary Kft. 2019-ben is változatlan szakértelemmel és kiváló minőségű műtrágyákkal áll a termelők rendelkezésére. Keresse bátran értékesítő kollégáinkat!

Hoyer Rita
Borealis L.A.T Hungary Kft.
www.borealis-lat.com

Műtrágyaszórás Sárkeszin - Differenciált tápanyag-utánpótlás a Szabó Családi Gazdaságban

Felbolydult a magyar határ, február 15-étől ugyanis szabad a műtrágyázás a hazai szántóföldeken. Sárkeszi határában az első nagyobb nitrogénadatot differenciáltan juttatták ki.

Lombtrágyázásról általánosságban és konkrétan!

A cikk elején egy pár olyan általános dolgot szeretnénk kiemelni, amelyeket hajlamosak vagyunk elfelejteni. Ezeknek a tulajdonságoknak egy része minden lombtrágyáról elmondható, mások elsősorban a Yara termékeire jellemzőek:

Új év – változatlan feladatok!

Kipihenve az év végi ünnepeket, lassan mindenki kezdi tervezni az évet. Komplex feladatról van szó, növényvédelmi munkák összeállítása, vetőmag beszerzése, adminisztráció, vetésváltás stb. mellett a tápanyag-utánpótlás kérdéseire is megfelelő válaszokat kell keresni.

Nagyobb figyelmet kell fordítani az okszerű műtrágyázásra - Yara Nap konferencia, 2019

A konferencia egyik témája volt a digitális megoldások kérdése a mezőgazdaságban, különös tekintettel a tápanyagellátási technológiákra, továbbá az előadások a takarmánynövények – fókuszban a kukorica és a szója – tápanyag-gazdálkodási kérdéseit érintették, de szó volt az aktuális műtrágyapiaci trendekről is.

Kiváló lesz a szójatermés Európában - Olajnövény-piaci jelentés

Szójában a tavalyinál 3 százalékkal jobb hozam (2,8 tonna/hektár) mellett 2,7 millió tonna uniós termésre van kilátás.

2018. október 23. 17:00

Terménypiac: itthon még lehet értékesíteni, de ki tudja meddig?

A következő hetekben várakozásom szerint nem fog élénkülni az export-kereslet, így minden belföldi lehetőséget érdemes kihasználnia annak, aki terménye értékesítését tervezi.

2018. február 5. 19:06

Hibridekkel nem ígéret többé a stabilan magas hozam (+VIDEÓ)

2018. május 29-én Hantos, május 31-én pedig Fábiánsebestyén adott helyet a RAPOOL Hungária Kft. és a SAATEN-UNION Hungária Kft. szokásos nyári bemutatójának.

2018. június 6. 16:31

Monszun: a csapadékos meleg már károkat okoz a mezőgazdaságban

Az előttünk álló héten csütörtök-pénteken egy átmeneti kisebb lehűlés után visszatér a nyári meleg, egyébként pedig maradnak a majdnem mindennapos zivatarok, területi átlagban pedig újabb jelentős mennyiségű csapadék várható.

2018. június 11. 14:42