32℃ 20℃
június 7. Róbert, Robertina, Arianna, Fülöp, Roberta
Zöldség
Fizetett tartalom

Szabadföldi étkezési paprika tápanyag-mérleg szerinti trágyázása, III.

Agrofórum Online

A trágyakijuttatás módja, a helytelen tápanyag- és vízellátásra visszavezethető és egyéb technológiai hibákból adódófejlődési rendellenességek, „hibaleltár”.

Trágyakijuttatás módja

Termesztési tapasztalatok egyértelműen igazolják, hogy azokban az állományokban mutatkozik jelentősebb termés-ingadozás, ahol a növények kondíciója nem megfelelő. Jó növénykondíciót, pedig csak jól művelt talajon, szakszerű tápanyag- és vízellátás mellett lehetséges elérni, aminek egyik fontos eleme a trágyakijuttatás és talajba munkálás módja.

Az élenjáró, szabadföldi zöldségtermesztéssel foglalkozó gazdaságok fokozatosan áttértek a hagyományos, szántóföldi növénytáplálási módról (szilárd vagy folyékony műtrágyák talajfelületére történő kijuttatása és talajba munkálása) a tápoldatos termesztésre.

A tápoldatos termesztés nem csupán a szilárd műtrágyák feloldása és folyékony formában való kijuttatása, vagy a folyékony műtrágyák vízzel törtnő hígítása. A hatékony tápoldatozásnak több technológiai, műszaki, biológiai és ökológiai feltétele van. A hagyományos és tápoldatos tápanyag utánpótlás közötti fontosabb különbségeket az 1. táblázatban foglaltuk össze.

Tápoldatos technológiaHagyományos trágyázás
A tápanyagok kijuttatása oldott formában történik.A tápanyagokat általában szilárd formában szórják ki a talaj felületére.
A vizet és a tápanyagokat a fejtrágyázások alkalmával együtt adják.A víz és tápanyag adagolás különválik.
Alacsony-közepes induló talaj-tápanyagszint.Ősszel nagyadagú alaptrágya kijuttatás.
Folyamatos tápanyag adagolás a tenyészidő folyamán.„Lökésszerűen”, ritkábban, de nagyobb adagban kijuttatott tápanyagmennyiség, aminek következtében jelentős tápanyagszint-ingadozás a talajban.
Csak kismértékben számol a talaj tápanyag-szolgáltató képességével.Épít a szerves anyag bomlása során keletkező tápelemeket, és a talaj tápanyag-szolgáltató képességét.
A növény igényéhez igazított, kevésbé ingadozó talajoldat koncentrációt tart fenn.Erősen változó a talajoldat töménysége.
A tápanyagarányok és tápoldat koncentráció meghatározásánál figyelembe veszi a klimatikus tényezőket is.A klimatikus tényezőkkel általában nem számol, ilyen okból a tápelemek arányát, töménységét nem módosítja.
 1. táblázat: A tápoldatos és a hagyományos trágyázási technológia összehasonlítása

A tápoldatos termesztés legfontosabb feltétele a jó minőségű öntözővíz, amivel sajnos sok kertészeti üzem nem rendelkezik. A laboratóriumi vizsgálatok szerint az öntözővizeknek közel 20-30 %-a szikesítő hatás, növényre nézve káros elem és vegyület tartalom (pl.: hidrokarbonát, nátrium, stb.) miatt alkalmatlan tápoldatozáshoz. Tápoldat készítésre nem(!) javasolt vizek:

  • EC értéke meghaladja az 1,5-2 mS/cm-t (optimális érték a 0,5-1,5 mS/cm),
  • 1500-2000 mg/l feletti sótartalmú vizek, 
  • ha a HCO3 tartalom meghaladja az 5-6 mgeé/l értéket,
  • 1,5-3 mgeé/l feletti klórtartalmú vizek, illeve
  • csepegtetőn keresztüli tápoldatozás esetén az 1 mg/liter mangán- és vastartalmat jelentős mértékben meghaladók. 

A tápoldatozásra csak vízben tökéletesen, maradék nélkül oldódó, ún. tápoldatozó műtrágyák jöhetnek számításba. Ezekből a kereskedelemben meglehetősen nagy a választék, a mono egy (két) hatóanyagot tartalmazó műtrágyák mellett, 3-4 hatóanyaggal bírókat, továbbá komplexeket is forgalmaznak. Nemcsak gyártók (márkák) tekintetében széles a kínálat, összetétel (N-P-K arány) vonatkozásában is minden igényt kielégítő, sok esetben mikro- és mezo- tápelemekkel is kiegészítve.

A tápoldatozás az ún. törzsoldat készítésével kezdődik. A törzsoldat egy tömény műtrágya oldat, amit felhígítva juttatunk ki a növények alá. Készítésével kapcsolatban az alábbi fontos szabályokat érdemes megjegyezni: 

  • Törzsoldatot is csak jó minőségű, lágy, alacsony sótartalmú vízből szabad készíteni, 14-18 0C hőmérséklet a legkedvezőbb.
  • Célszerű a törzsoldatot töménységét úgy beállítani, hogy felhasználáskor 100 x-ra kelljen hígítani. Ezzel jelentősen megkönnyítjük a tápoldat-töménységének és a kijuttatott műtrágya mennyiségének számítását.
  • 200-300 g/liternél több a legjobban oldódó műtrágyákból sem oldható fel! 
  • Csak annyi törzsoldatot készítsünk, amennyi egy nap alatt elfogy, ugyanis egyes komponensek idővel kicsapódhatnak (szulfát+kalcium).
  • A törzsoldathoz növényvédő szert, növekedés szabályzó anyagokat nem szabad keverni!
  • A törzsoldatot zárt, fénytől védett helyen tartsuk.

Míg a növény egy bizonyos határon belül szelektálja a számára fontos tápelemeket és kevésbé jelentős kémiai anyagokat, védekezik az alacsony, a magas hőmérséklet és kedvezőtlen páratartalom ellen, átmeneti tápanyaghiány esetén átépíti szervezetében a tápanyagokat, addig a tápoldat magas töménységével szemben „védtelen”. A tömény tápoldat a gyökérrendszert és a gyökérrendszeren keresztül az egész növényt károsítja. 

A szakszerű, a növényigénynek megfelelő, és a technológiához integrált trágyamegosztással nemcsak a tápoldatozás hatékonysága javul, de az egyre szigorodó környezetvédelmi előírásoknak is jobban eleget lehet tenni. 

KERTÉSZETI GÉPEKET KERES? A RÉSZLETEKÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

Hibaleltár, a paprika termesztése során gyakrabban előforduló élettani (nem fertőző) betegségek és kártevők:

  • Az étkezési paprika különösen sóérzékeny, a beteg növény jellegzetes tünetet mutat a termésen (1.kép). A káros töménységű tápoldatnak, mint a talaj-túltrágyázásnak is (lásd korábbi írás) jellegzetes tünetei vannak: termésfoltosodás barna hajszálgyökérzet, vékony szár, rövid szár-ízköz, sötét, apróbb levélzet stb. A növény sótűrő-képessége azaz a sóérzékenysége a fejlődése folyamán is változik, palántakorban és gyökeresedés idején a fokozott mértékben érzékeny. Leggyakoribb okai: öntözések kimaradása, túltrágyázás, tömény tápoldat, szikesedésre hajlamos talaj. Legtöbbször a leghatásosabb gyógyítási mód a fokozott mértékű öntözés, kivéve ha a talaj valóban mészben szegény.
  • Túl korai ültetés. Gyakran már áprilisban, május elején kedvezőnek tűnik az időjárás a szabadföldi paprika kirakására. Koraiság érdekében egyesek sietnek, kihasználva a jó időt, már május közepe előtt palántáznak. A növény nem „napokat számol”, a napi hőösszeg alakulása a döntő. Április végén, május elején 2-4 nap hőösszege jelent egy nap koraiságot a szedésben, nem is beszélve a május elején gyakori, majdnem rendszeresen jelentkező talajmenti fagyok okozta veszélyről. Helyes ültetési idő május közepe, ami kismértékben módosul és eltérő az ország egyes vidékei között.
  • Kiültetés után sárguló levelű palánták műtrágyázása. Természetes folyamat az ültetés utáni klorózis, ilyenkor a talajon keresztül adott tápanyagnak nincs hatása, inkább káros. A még fejletlen, a palánták felszedésekor vagy az ültetéskor megsérült, megszaggatott gyökereknek idő kell a regenerálódáshoz, segíteni, gyorsítani komplex levéltrágyák adagolásával lehetséges, de a talajon keresztül adott trágya nem segít, inkább ront.
  • Túl korai növekedés-indítás nitrogénnel. A virágok megjelenése előtt adott nagyadagú nitrogén és víz ugyan elősegíti a lombozat növekedését, de okozhatja a virágok, terméskezdemények elrúgását is. Célszerű a növény terméskötődését (több terméskezdemény) megvárni, és fokozatosan indítani a fejtrágyázást.
  • Alsó levelek sárgulása, klorózisa. Oka: nitrogén- (2. kép), kálium (3. kép)-, magnéziumhiány. Gyakoribb fejtrágyázás a felsorolt elemek trágyáival.
  • Alsó levelek barnás zöld színe, fonákon lila elszíneződés, levelek hullása.  Foszforhiány. A foszfor lassú talajmozgása miatt célszerű lombtrágya formájában is adni.
  • Fiatal levelek, hajtások sárgulása. Mikroelem (bór, mangán, cink illetve vas hiánya). Komplex műtrágyával többszöri permetezés, illetve talajvizsgálattal kideríteni, hogy miért nem tudja a növény a szóban forgó elemeket hasznosítani (pl. pH; magas mésztartalom, talaj levegőtlensége, túlöntözés).
  • Napégés levélen és termésen. A tünetek mindig a növénynek, vagy a termésnek nap felöli oldalán, világos színű, szabálytalan alakú száraz foltok formájában jelentkezik (4. kép). Védekezés árnyékolással, például raschelhálókkal történő takarás.

4. kép: Napégés paradicsom alakú paprika termésen

  • Gyomirtó szerek és toxikus anyagok okozta fejlődési rendellenességek. Terméstorzulás, tápanyaghiányra nem visszavezethető klorotikus tünetek, főleg a hajtásokon, a levélereken (5. kép). Csak megelőzés lehetséges!

Egy-egy fejlődési rendellenesség-tünetet több környezeti tényező is kiválthat, a víz és a tápanyagok esetében különösen gyakran lehet ilyen esettel találkozni!

Az étkezési paprika ökológiai igényei

2025. június 6. 08:10

A paprika sikeres termesztése a fény, a hőmérséklet, a víz és a tápanyagok pontos összehangolásán múlik – különösen hajtatásban.

A tárolás fejlesztése: nagy lépés az önellátás útján! + videó

2025. június 3. 16:10

A tárolást igénylő zöldségek, gyümölcsök posztharveszt folyamatainak megtámogatásával nagyot léphetnénk előre az önellátás útján. Videoriportunkban Apáti Ferenc, a FruitVeb elnöke osztja meg velünk gondolatait.

Rebarbara fagyasztása: őrizze meg a szezon ízét egész évre!

2025. június 1. 11:10

A fagyasztás az egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb módszer arra, hogy megőrizzük a zöldségek és gyümölcsök frissességét, tápanyagait, ízvilágát.

Bőséges a kínálat, de közel sem mindegy, hogy melyiket választjuk!

2025. május 31. 14:10

Csírázóképesség, tisztaság, csomagolás – 22 hónapos retekvetőmagot vizsgált a Nébih, meglepő eredményekkel és tanulságokkal.

Mikrobiológiai készítmények hatékonysága - Tápanyag-gazdálkodási szakmai nap (IV. rész)

2018. március 18. 19:05

A mikrobiológiai készítmények hatékonysága: a nitrogénkötés, a tápanyagok mobilizálása, a szervesanyag-gazdálkodás és a talajszerkezet-javítás.

Mitől sárgul a paprika és a paradicsom levele?

2020. június 11. 09:01

Melyik tápanyag hiányától sárgulnak a paprika és a paradicsom levelei a kertben?

Mikor hagyjunk meg indákat a szamócán szaporításra?

2023. május 24. 04:38

Idén vásároltam szamócapalántákat, San Andreas, Selva, Ostara fajtákat, és beindult az indaképződésük. Nem tudom, hogy hagyjam meg vagy kivágjam. Szeretnék majd belőlük szaporítani, de tudtommal azt nem most kell. Mi tévő legyek?

Hajtatott fejes saláta tápanyagellátása

2022. február 12. 09:36

A fejes saláta termesztéstechnológiája sokat javult, ami köszönhető a betegségeknek ellenálló fajtákon kívül, a korszerűbb termesztő berendezéseknek is, amelyekben jobb lehetőség nyílik a pontos klímaszabályozásra.