Zöldség
Fizetett tartalom

Szabadföldi étkezési paprika tápanyag-mérleg szerinti trágyázása, III.

Agrofórum Online

A trágyakijuttatás módja, a helytelen tápanyag- és vízellátásra visszavezethető és egyéb technológiai hibákból adódófejlődési rendellenességek, „hibaleltár”.

Trágyakijuttatás módja

Termesztési tapasztalatok egyértelműen igazolják, hogy azokban az állományokban mutatkozik jelentősebb termés-ingadozás, ahol a növények kondíciója nem megfelelő. Jó növénykondíciót, pedig csak jól művelt talajon, szakszerű tápanyag- és vízellátás mellett lehetséges elérni, aminek egyik fontos eleme a trágyakijuttatás és talajba munkálás módja.

Az élenjáró, szabadföldi zöldségtermesztéssel foglalkozó gazdaságok fokozatosan áttértek a hagyományos, szántóföldi növénytáplálási módról (szilárd vagy folyékony műtrágyák talajfelületére történő kijuttatása és talajba munkálása) a tápoldatos termesztésre.

A tápoldatos termesztés nem csupán a szilárd műtrágyák feloldása és folyékony formában való kijuttatása, vagy a folyékony műtrágyák vízzel törtnő hígítása. A hatékony tápoldatozásnak több technológiai, műszaki, biológiai és ökológiai feltétele van. A hagyományos és tápoldatos tápanyag utánpótlás közötti fontosabb különbségeket az 1. táblázatban foglaltuk össze.

Tápoldatos technológiaHagyományos trágyázás
A tápanyagok kijuttatása oldott formában történik.A tápanyagokat általában szilárd formában szórják ki a talaj felületére.
A vizet és a tápanyagokat a fejtrágyázások alkalmával együtt adják.A víz és tápanyag adagolás különválik.
Alacsony-közepes induló talaj-tápanyagszint.Ősszel nagyadagú alaptrágya kijuttatás.
Folyamatos tápanyag adagolás a tenyészidő folyamán.„Lökésszerűen”, ritkábban, de nagyobb adagban kijuttatott tápanyagmennyiség, aminek következtében jelentős tápanyagszint-ingadozás a talajban.
Csak kismértékben számol a talaj tápanyag-szolgáltató képességével.Épít a szerves anyag bomlása során keletkező tápelemeket, és a talaj tápanyag-szolgáltató képességét.
A növény igényéhez igazított, kevésbé ingadozó talajoldat koncentrációt tart fenn.Erősen változó a talajoldat töménysége.
A tápanyagarányok és tápoldat koncentráció meghatározásánál figyelembe veszi a klimatikus tényezőket is.A klimatikus tényezőkkel általában nem számol, ilyen okból a tápelemek arányát, töménységét nem módosítja.
 1. táblázat: A tápoldatos és a hagyományos trágyázási technológia összehasonlítása

A tápoldatos termesztés legfontosabb feltétele a jó minőségű öntözővíz, amivel sajnos sok kertészeti üzem nem rendelkezik. A laboratóriumi vizsgálatok szerint az öntözővizeknek közel 20-30 %-a szikesítő hatás, növényre nézve káros elem és vegyület tartalom (pl.: hidrokarbonát, nátrium, stb.) miatt alkalmatlan tápoldatozáshoz. Tápoldat készítésre nem(!) javasolt vizek:

  • EC értéke meghaladja az 1,5-2 mS/cm-t (optimális érték a 0,5-1,5 mS/cm),
  • 1500-2000 mg/l feletti sótartalmú vizek, 
  • ha a HCO3 tartalom meghaladja az 5-6 mgeé/l értéket,
  • 1,5-3 mgeé/l feletti klórtartalmú vizek, illeve
  • csepegtetőn keresztüli tápoldatozás esetén az 1 mg/liter mangán- és vastartalmat jelentős mértékben meghaladók. 

A tápoldatozásra csak vízben tökéletesen, maradék nélkül oldódó, ún. tápoldatozó műtrágyák jöhetnek számításba. Ezekből a kereskedelemben meglehetősen nagy a választék, a mono egy (két) hatóanyagot tartalmazó műtrágyák mellett, 3-4 hatóanyaggal bírókat, továbbá komplexeket is forgalmaznak. Nemcsak gyártók (márkák) tekintetében széles a kínálat, összetétel (N-P-K arány) vonatkozásában is minden igényt kielégítő, sok esetben mikro- és mezo- tápelemekkel is kiegészítve.

A tápoldatozás az ún. törzsoldat készítésével kezdődik. A törzsoldat egy tömény műtrágya oldat, amit felhígítva juttatunk ki a növények alá. Készítésével kapcsolatban az alábbi fontos szabályokat érdemes megjegyezni: 

  • Törzsoldatot is csak jó minőségű, lágy, alacsony sótartalmú vízből szabad készíteni, 14-18 0C hőmérséklet a legkedvezőbb.
  • Célszerű a törzsoldatot töménységét úgy beállítani, hogy felhasználáskor 100 x-ra kelljen hígítani. Ezzel jelentősen megkönnyítjük a tápoldat-töménységének és a kijuttatott műtrágya mennyiségének számítását.
  • 200-300 g/liternél több a legjobban oldódó műtrágyákból sem oldható fel! 
  • Csak annyi törzsoldatot készítsünk, amennyi egy nap alatt elfogy, ugyanis egyes komponensek idővel kicsapódhatnak (szulfát+kalcium).
  • A törzsoldathoz növényvédő szert, növekedés szabályzó anyagokat nem szabad keverni!
  • A törzsoldatot zárt, fénytől védett helyen tartsuk.

Míg a növény egy bizonyos határon belül szelektálja a számára fontos tápelemeket és kevésbé jelentős kémiai anyagokat, védekezik az alacsony, a magas hőmérséklet és kedvezőtlen páratartalom ellen, átmeneti tápanyaghiány esetén átépíti szervezetében a tápanyagokat, addig a tápoldat magas töménységével szemben „védtelen”. A tömény tápoldat a gyökérrendszert és a gyökérrendszeren keresztül az egész növényt károsítja. 

A szakszerű, a növényigénynek megfelelő, és a technológiához integrált trágyamegosztással nemcsak a tápoldatozás hatékonysága javul, de az egyre szigorodó környezetvédelmi előírásoknak is jobban eleget lehet tenni. 

KERTÉSZETI GÉPEKET KERES? A RÉSZLETEKÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

Hibaleltár, a paprika termesztése során gyakrabban előforduló élettani (nem fertőző) betegségek és kártevők:

  • Az étkezési paprika különösen sóérzékeny, a beteg növény jellegzetes tünetet mutat a termésen (1.kép). A káros töménységű tápoldatnak, mint a talaj-túltrágyázásnak is (lásd korábbi írás) jellegzetes tünetei vannak: termésfoltosodás barna hajszálgyökérzet, vékony szár, rövid szár-ízköz, sötét, apróbb levélzet stb. A növény sótűrő-képessége azaz a sóérzékenysége a fejlődése folyamán is változik, palántakorban és gyökeresedés idején a fokozott mértékben érzékeny. Leggyakoribb okai: öntözések kimaradása, túltrágyázás, tömény tápoldat, szikesedésre hajlamos talaj. Legtöbbször a leghatásosabb gyógyítási mód a fokozott mértékű öntözés, kivéve ha a talaj valóban mészben szegény.
  • Túl korai ültetés. Gyakran már áprilisban, május elején kedvezőnek tűnik az időjárás a szabadföldi paprika kirakására. Koraiság érdekében egyesek sietnek, kihasználva a jó időt, már május közepe előtt palántáznak. A növény nem „napokat számol”, a napi hőösszeg alakulása a döntő. Április végén, május elején 2-4 nap hőösszege jelent egy nap koraiságot a szedésben, nem is beszélve a május elején gyakori, majdnem rendszeresen jelentkező talajmenti fagyok okozta veszélyről. Helyes ültetési idő május közepe, ami kismértékben módosul és eltérő az ország egyes vidékei között.
  • Kiültetés után sárguló levelű palánták műtrágyázása. Természetes folyamat az ültetés utáni klorózis, ilyenkor a talajon keresztül adott tápanyagnak nincs hatása, inkább káros. A még fejletlen, a palánták felszedésekor vagy az ültetéskor megsérült, megszaggatott gyökereknek idő kell a regenerálódáshoz, segíteni, gyorsítani komplex levéltrágyák adagolásával lehetséges, de a talajon keresztül adott trágya nem segít, inkább ront.
  • Túl korai növekedés-indítás nitrogénnel. A virágok megjelenése előtt adott nagyadagú nitrogén és víz ugyan elősegíti a lombozat növekedését, de okozhatja a virágok, terméskezdemények elrúgását is. Célszerű a növény terméskötődését (több terméskezdemény) megvárni, és fokozatosan indítani a fejtrágyázást.
  • Alsó levelek sárgulása, klorózisa. Oka: nitrogén- (2. kép), kálium (3. kép)-, magnéziumhiány. Gyakoribb fejtrágyázás a felsorolt elemek trágyáival.
  • Alsó levelek barnás zöld színe, fonákon lila elszíneződés, levelek hullása.  Foszforhiány. A foszfor lassú talajmozgása miatt célszerű lombtrágya formájában is adni.
  • Fiatal levelek, hajtások sárgulása. Mikroelem (bór, mangán, cink illetve vas hiánya). Komplex műtrágyával többszöri permetezés, illetve talajvizsgálattal kideríteni, hogy miért nem tudja a növény a szóban forgó elemeket hasznosítani (pl. pH; magas mésztartalom, talaj levegőtlensége, túlöntözés).
  • Napégés levélen és termésen. A tünetek mindig a növénynek, vagy a termésnek nap felöli oldalán, világos színű, szabálytalan alakú száraz foltok formájában jelentkezik (4. kép). Védekezés árnyékolással, például raschelhálókkal történő takarás.

4. kép: Napégés paradicsom alakú paprika termésen

  • Gyomirtó szerek és toxikus anyagok okozta fejlődési rendellenességek. Terméstorzulás, tápanyaghiányra nem visszavezethető klorotikus tünetek, főleg a hajtásokon, a levélereken (5. kép). Csak megelőzés lehetséges!

Egy-egy fejlődési rendellenesség-tünetet több környezeti tényező is kiválthat, a víz és a tápanyagok esetében különösen gyakran lehet ilyen esettel találkozni!

5 tárolási hiba, amitől a burgonya gyorsan megromlik

2025. szeptember 17. 11:10

Eláruljuk, hogyan tárolja helyesen a burgonyát, hogy ne csírázzon, ne zöldüljön és hónapokig friss maradjon!

Sonka sütőtök termesztése: a titok, amit kevesen tudnak

2025. szeptember 12. 14:10

Ízes őszi termést szeretne? Mutatjuk, mikor vessen, hogyan készítse elő a talajt, és mivel turbózza fel a sütőtök hozamát!

Paprikatermesztés szabadföldön

2025. szeptember 10. 13:10

Magyarország a szabadföldi paprikatermesztés északi határán helyezkedik el, így termesztése kockázatosabb.

Télálló burgonyafajták – fajtaválasztási tippek

2025. szeptember 8. 16:10

A télálló burgonyafajták előnye, hogy jól tárolhatók és lassabban csíráznak, így a téli hónapokban is biztosítják a konyha ellátását.

Mire van szüksége a szobanövényeknek?

2022. április 14. 07:36

Minden növény életfeltétele azonos, vagyis szükségük van fényre, vízre, tápanyagokra és megfelelő hőmérsékletre is, viszont ezek mértéke, aránya és időbeni eloszlása fajonként, sőt fajtánként is eltérő lehet.

Növénykondicionálók, műtrágyafajták, növényi hormonok - Tápanyag-gazdálkodási szakmai nap (II. rész)

2018. március 15. 12:43

A különböző huminanyagok és azok növényélettani folyamatokban betöltött szerepe, a szilárd és folyékony műtrágyák hatóanyag-tartalma és a növényi hormonok.

A komposzttea elkészítése

2025. február 2. 05:40

A komposzttea elkészítése egyszerű folyamatnak tűnik, de be kell tartanunk az eddigi tapasztalatokból adódó fontos szabályokat, hogy jó minőségű oldatot kapjunk. A víz és a komposzt minőségén kifejezetten nagy a hangsúly.

A csodafűszer: kurkuma

2023. május 10. 05:38

A kurkumát az élet fűszereként emlegetik a Távol-Keleten, de ismert szószok alapanyagaként is megtalálható, mint a curry vagy a Worchester-szósz.