Zöldség
Fizetett tartalom

Szabadföldi étkezési paprika tápanyag-mérleg szerinti trágyázása, III.

Agrofórum Online

A trágyakijuttatás módja, a helytelen tápanyag- és vízellátásra visszavezethető és egyéb technológiai hibákból adódófejlődési rendellenességek, „hibaleltár”.

Trágyakijuttatás módja

Termesztési tapasztalatok egyértelműen igazolják, hogy azokban az állományokban mutatkozik jelentősebb termés-ingadozás, ahol a növények kondíciója nem megfelelő. Jó növénykondíciót, pedig csak jól művelt talajon, szakszerű tápanyag- és vízellátás mellett lehetséges elérni, aminek egyik fontos eleme a trágyakijuttatás és talajba munkálás módja.

Az élenjáró, szabadföldi zöldségtermesztéssel foglalkozó gazdaságok fokozatosan áttértek a hagyományos, szántóföldi növénytáplálási módról (szilárd vagy folyékony műtrágyák talajfelületére történő kijuttatása és talajba munkálása) a tápoldatos termesztésre.

A tápoldatos termesztés nem csupán a szilárd műtrágyák feloldása és folyékony formában való kijuttatása, vagy a folyékony műtrágyák vízzel törtnő hígítása. A hatékony tápoldatozásnak több technológiai, műszaki, biológiai és ökológiai feltétele van. A hagyományos és tápoldatos tápanyag utánpótlás közötti fontosabb különbségeket az 1. táblázatban foglaltuk össze.

Tápoldatos technológiaHagyományos trágyázás
A tápanyagok kijuttatása oldott formában történik.A tápanyagokat általában szilárd formában szórják ki a talaj felületére.
A vizet és a tápanyagokat a fejtrágyázások alkalmával együtt adják.A víz és tápanyag adagolás különválik.
Alacsony-közepes induló talaj-tápanyagszint.Ősszel nagyadagú alaptrágya kijuttatás.
Folyamatos tápanyag adagolás a tenyészidő folyamán.„Lökésszerűen”, ritkábban, de nagyobb adagban kijuttatott tápanyagmennyiség, aminek következtében jelentős tápanyagszint-ingadozás a talajban.
Csak kismértékben számol a talaj tápanyag-szolgáltató képességével.Épít a szerves anyag bomlása során keletkező tápelemeket, és a talaj tápanyag-szolgáltató képességét.
A növény igényéhez igazított, kevésbé ingadozó talajoldat koncentrációt tart fenn.Erősen változó a talajoldat töménysége.
A tápanyagarányok és tápoldat koncentráció meghatározásánál figyelembe veszi a klimatikus tényezőket is.A klimatikus tényezőkkel általában nem számol, ilyen okból a tápelemek arányát, töménységét nem módosítja.
 1. táblázat: A tápoldatos és a hagyományos trágyázási technológia összehasonlítása

A tápoldatos termesztés legfontosabb feltétele a jó minőségű öntözővíz, amivel sajnos sok kertészeti üzem nem rendelkezik. A laboratóriumi vizsgálatok szerint az öntözővizeknek közel 20-30 %-a szikesítő hatás, növényre nézve káros elem és vegyület tartalom (pl.: hidrokarbonát, nátrium, stb.) miatt alkalmatlan tápoldatozáshoz. Tápoldat készítésre nem(!) javasolt vizek:

  • EC értéke meghaladja az 1,5-2 mS/cm-t (optimális érték a 0,5-1,5 mS/cm),
  • 1500-2000 mg/l feletti sótartalmú vizek, 
  • ha a HCO3 tartalom meghaladja az 5-6 mgeé/l értéket,
  • 1,5-3 mgeé/l feletti klórtartalmú vizek, illeve
  • csepegtetőn keresztüli tápoldatozás esetén az 1 mg/liter mangán- és vastartalmat jelentős mértékben meghaladók. 

A tápoldatozásra csak vízben tökéletesen, maradék nélkül oldódó, ún. tápoldatozó műtrágyák jöhetnek számításba. Ezekből a kereskedelemben meglehetősen nagy a választék, a mono egy (két) hatóanyagot tartalmazó műtrágyák mellett, 3-4 hatóanyaggal bírókat, továbbá komplexeket is forgalmaznak. Nemcsak gyártók (márkák) tekintetében széles a kínálat, összetétel (N-P-K arány) vonatkozásában is minden igényt kielégítő, sok esetben mikro- és mezo- tápelemekkel is kiegészítve.

A tápoldatozás az ún. törzsoldat készítésével kezdődik. A törzsoldat egy tömény műtrágya oldat, amit felhígítva juttatunk ki a növények alá. Készítésével kapcsolatban az alábbi fontos szabályokat érdemes megjegyezni: 

  • Törzsoldatot is csak jó minőségű, lágy, alacsony sótartalmú vízből szabad készíteni, 14-18 0C hőmérséklet a legkedvezőbb.
  • Célszerű a törzsoldatot töménységét úgy beállítani, hogy felhasználáskor 100 x-ra kelljen hígítani. Ezzel jelentősen megkönnyítjük a tápoldat-töménységének és a kijuttatott műtrágya mennyiségének számítását.
  • 200-300 g/liternél több a legjobban oldódó műtrágyákból sem oldható fel! 
  • Csak annyi törzsoldatot készítsünk, amennyi egy nap alatt elfogy, ugyanis egyes komponensek idővel kicsapódhatnak (szulfát+kalcium).
  • A törzsoldathoz növényvédő szert, növekedés szabályzó anyagokat nem szabad keverni!
  • A törzsoldatot zárt, fénytől védett helyen tartsuk.

Míg a növény egy bizonyos határon belül szelektálja a számára fontos tápelemeket és kevésbé jelentős kémiai anyagokat, védekezik az alacsony, a magas hőmérséklet és kedvezőtlen páratartalom ellen, átmeneti tápanyaghiány esetén átépíti szervezetében a tápanyagokat, addig a tápoldat magas töménységével szemben „védtelen”. A tömény tápoldat a gyökérrendszert és a gyökérrendszeren keresztül az egész növényt károsítja. 

A szakszerű, a növényigénynek megfelelő, és a technológiához integrált trágyamegosztással nemcsak a tápoldatozás hatékonysága javul, de az egyre szigorodó környezetvédelmi előírásoknak is jobban eleget lehet tenni. 

KERTÉSZETI GÉPEKET KERES? A RÉSZLETEKÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

Hibaleltár, a paprika termesztése során gyakrabban előforduló élettani (nem fertőző) betegségek és kártevők:

  • Az étkezési paprika különösen sóérzékeny, a beteg növény jellegzetes tünetet mutat a termésen (1.kép). A káros töménységű tápoldatnak, mint a talaj-túltrágyázásnak is (lásd korábbi írás) jellegzetes tünetei vannak: termésfoltosodás barna hajszálgyökérzet, vékony szár, rövid szár-ízköz, sötét, apróbb levélzet stb. A növény sótűrő-képessége azaz a sóérzékenysége a fejlődése folyamán is változik, palántakorban és gyökeresedés idején a fokozott mértékben érzékeny. Leggyakoribb okai: öntözések kimaradása, túltrágyázás, tömény tápoldat, szikesedésre hajlamos talaj. Legtöbbször a leghatásosabb gyógyítási mód a fokozott mértékű öntözés, kivéve ha a talaj valóban mészben szegény.
  • Túl korai ültetés. Gyakran már áprilisban, május elején kedvezőnek tűnik az időjárás a szabadföldi paprika kirakására. Koraiság érdekében egyesek sietnek, kihasználva a jó időt, már május közepe előtt palántáznak. A növény nem „napokat számol”, a napi hőösszeg alakulása a döntő. Április végén, május elején 2-4 nap hőösszege jelent egy nap koraiságot a szedésben, nem is beszélve a május elején gyakori, majdnem rendszeresen jelentkező talajmenti fagyok okozta veszélyről. Helyes ültetési idő május közepe, ami kismértékben módosul és eltérő az ország egyes vidékei között.
  • Kiültetés után sárguló levelű palánták műtrágyázása. Természetes folyamat az ültetés utáni klorózis, ilyenkor a talajon keresztül adott tápanyagnak nincs hatása, inkább káros. A még fejletlen, a palánták felszedésekor vagy az ültetéskor megsérült, megszaggatott gyökereknek idő kell a regenerálódáshoz, segíteni, gyorsítani komplex levéltrágyák adagolásával lehetséges, de a talajon keresztül adott trágya nem segít, inkább ront.
  • Túl korai növekedés-indítás nitrogénnel. A virágok megjelenése előtt adott nagyadagú nitrogén és víz ugyan elősegíti a lombozat növekedését, de okozhatja a virágok, terméskezdemények elrúgását is. Célszerű a növény terméskötődését (több terméskezdemény) megvárni, és fokozatosan indítani a fejtrágyázást.
  • Alsó levelek sárgulása, klorózisa. Oka: nitrogén- (2. kép), kálium (3. kép)-, magnéziumhiány. Gyakoribb fejtrágyázás a felsorolt elemek trágyáival.
  • Alsó levelek barnás zöld színe, fonákon lila elszíneződés, levelek hullása.  Foszforhiány. A foszfor lassú talajmozgása miatt célszerű lombtrágya formájában is adni.
  • Fiatal levelek, hajtások sárgulása. Mikroelem (bór, mangán, cink illetve vas hiánya). Komplex műtrágyával többszöri permetezés, illetve talajvizsgálattal kideríteni, hogy miért nem tudja a növény a szóban forgó elemeket hasznosítani (pl. pH; magas mésztartalom, talaj levegőtlensége, túlöntözés).
  • Napégés levélen és termésen. A tünetek mindig a növénynek, vagy a termésnek nap felöli oldalán, világos színű, szabálytalan alakú száraz foltok formájában jelentkezik (4. kép). Védekezés árnyékolással, például raschelhálókkal történő takarás.

4. kép: Napégés paradicsom alakú paprika termésen

  • Gyomirtó szerek és toxikus anyagok okozta fejlődési rendellenességek. Terméstorzulás, tápanyaghiányra nem visszavezethető klorotikus tünetek, főleg a hajtásokon, a levélereken (5. kép). Csak megelőzés lehetséges!

Egy-egy fejlődési rendellenesség-tünetet több környezeti tényező is kiválthat, a víz és a tápanyagok esetében különösen gyakran lehet ilyen esettel találkozni!

A zöldbab gazdasági jelentősége

2025. május 12. 14:10

A fajtakiválasztásnál, a környezeti és agrotechnikai lehetőségek mellett, a piac igényeivel is számolni kell.

Kelbimbó a kertben: bőséges és ízletes termés őszre

2025. május 8. 11:10

A kelbimbó megosztó zöldség. Sokan csak úgy emlékeznek rá, mint a  gyerekkori mumus a tányéron. Valójában egy rendkívül értékes növény,

Zöldségvetőmagok: egy láthatatlan, mégis meghatározó szektor

2025. május 6. 13:10

A zöldségvetőmag-szektor a mezőgazdaság egy rendkívül specializált ágazata, amely ugyan ritkán kerül reflektorfénybe, ám kulcsszerepet játszik a globális élelmezésbiztonságban.

Miért olyan drága a paprika? + videó

2025. április 30. 16:10

A tavaszi, kora nyári időszakban mélyen a zsebünkbe kell nyúlni egy jó adag primőr zöldség megfizetéséért (is). Nézzünk a mélyére, hogy hogyan áll össze a paprika ára! Videónkból kiderül.

Hiába a jó vöröshagymafajta és az öntözés, ha nincs tápanyag

2024. június 25. 10:10

Aktuális az áttelelő vöröshagyma talaj-előkészítése és trágyázása. A megfelelő technológia használata a nagy termés alapja.

Mit kell tudni a komposztteáról?

2025. január 22. 05:40

Miből lehet elkészíteni a komposztteát? Miért jó megoldás a kertben a növények tápanyag-utánpótlására?

A talaj káliumtartalma - aszályos évjáratokban megnő a káliumellátottság jelentősége

2022. január 10. 05:36

A megfelelő káliumellátottság javítja a nitrogénreakciót, gazdaságosabb lesz a nitrogén felhasználás. Aszályos évjáratokban pedig különösen megnő a felvehető kálium mennyiségének jelentősége.

Miért maradnak zöld foltok az érett paradicsombogyón?

2023. július 23. 04:37

Miért maradnak zöld foltok az érett paradicsomtermésen? Mit lehet tenni a jelenség megelőzése érdekében?