Számos forrásból ismert, hogy a lakosság közel 8 %-a küzd cukorbetegséggel. Emellett az elhízási problémákkal küzdő embereknél a fokozott szénhidrátbevitel nemcsak esztétikai, hanem egészségi problémát is okoz. Ennek megoldására meghatározó szerepük van az édesítőszereknek, ilyen például az aszpartám, melyről közismert annak egyészségkárosító hatása.
Néhány bio-boltban, de újabban már élelmiszerüzletekben is megtalálható a sztívia kivonata, vagy az ezzel ízesített termékek egész sora. A sztívia (Stevia rebaudiana B.) magyar nevén jázminpakóca, édesfű, cukorfű stb., Dél-Amerikában őshonos évelő növény. Édes leveleiről vált ismertté, mivel hatóanyagai közül némelyik 300-szor édesebb a cukornál. A parauguay-i indiánok már évszázadok óta használják.
Termesztése igen jelentős Dél-Amerikában, de nagy felületen Kínában (20 ezer ha), Japánban és Dél-Koreában állítják elő. Az Európai Bizottság 2011. végén adott szabad utat a sztívia hatóanyagainak (szteviol-glükozidok) felhasználására. Ezt követően vált érdekessé a sztívia termesztése Európában, így hazánkban is, azért, hogy a behozott szárítmányt hazai termesztésből származóval lehessen kiváltani.
Különlegessége ennek a növénynek, hogy az édes ízét okozó komponensek nem emelik a szervezet vércukorszintjét, ezáltal nyugodtan használható ételeink és italaink édesítésére, továbbá természetes eredete miatt nincs egészségkárosító hatása (nem így az aszpartám származékoknak), nem befolyásolja a vércukor- és inzulinszintet, így az édesítőszereket fogyasztó fogyókúrázók sikeresen tarthatják meg alacsonyabb testtömegüket hosszabb távon is. A száraz levelének őrleményét otthon is elő lehet állítani (néhány tő termesztésével, vágását követően), amely 30-szor édesebb a répacukornál.
Morfológia
Gyökere sűrűn elágazó, termesztésben csak a talaj max. 20 cm-es mélységéig helyezkedik el, mivel vegetatívan szaporított növényeknél ettől mélyebbre ritkán megy a gyökérzet. Szára, a termesztési módtól és a vágás gyakoriságától függően 30-50 cm magas, de metszés nélkül elérheti akár a 120-140 cm-t is. A rendszeres vágás igen sok oldalhajtás képződését eredményezi, melyeknél a felső 5-10 cm-es zsenge hajtásvég sűrűn mirigyszőrös. Levelei keresztben átellenesek, finoman fogazottak (1. kép). Fészkesek családjára (Asteraceae) jellemző virágzata és kaszattermése van, melyben 2-3 mm-es magok vannak. Ezek igen gyengén csíráznak, így szaporításra (hazai termesztésnél) csak kevésbé használhatóak.
Környezeti igénye
Származási helyéből adódóan melegigényes növény, ezért hazánkban szabadföldön csak egyéves termesztésben lehet alkalmazni. A kifejlett töveket felszedést követően fűtött termesztő berendezésben át lehet teleltetni. Tenyészidőben optimális hőmérséklet számára a 15-30 °C közötti tartomány, de ősszel akár a 0 – –3 °C-t is elvisel néhány napig.
A nagyobb biomassza, illetve az erről leválasztott levélhozam a nappali 25 és az éjjeli 20 °C-nál az optimális. A 2015-ös év nagy hőséghullámai jelentősen megviselték az állományt, mivel a 40 °C fölé emelkedő hőmérséklet lassította a növekedést. Hasonlóan retardáló hatással bír a tartósan 10 °C alatti éjjeli hőmérséklet is. Hőingadozásra közepesen érzékeny.
A sikeres termesztés másik fontos tényezője a fényintenzitás – meleg, párás és napfényes klímát igényel. Árnyékban vagy a fényintenzitás 60 %-os csökkenése kedvezőtlenül hat a növény biomassza-termelésére, ezáltal levélhozamára.
Közepesen vízigényes, de egyenletes talajnedvességet igényel. Hazánkban csak öntözéssel termeszthető, a vízellátást a talaj vízkapacitásának 50 %-áig kell biztosítani.
Talajigényét tekintve, homokos vályog, vagy vályogtalajok a megfelelőek, figyelve arra, hogy a talaj sótartalma nem lehet nagy. Az enyhén savanyú talajok a kedvezőek a növény számára.
Szaporítása: Generatívan szaporítható a származási helyén, ahol a magok elérik azt az érettséget, hogy csíraképessé válnak. Hazai viszonyok között a vegetatív szaporítás a javasolt, ezáltal a csírázási és kezdeti fejlődési nehézségek kiküszöbölhetők, valamint a generatív szaporítás okozta heterogenitás (anyai tulajdonságok megváltozása) is megelőzhető.
A vegetatív szaporítás néhány ízközzel rendelkező, érett hajtásrésszel sikerrel végezhető, mivel viszonylag könnyen gyökeresedik. Ezzel a módszerrel, egy jó tulajdonságokkal rendelkező, mellékíztől mentes fajta továbbszaporítható. Kutatók próbálkoznak mikro-szaporítással is, azonban fokozott költségigénye miatt még nincs jelentősége a gyakorlatban.
Sztíviatermesztési kísérleti tapasztalatok
Kísérletünkben talajtakarás hatását vizsgáltuk ágyásos termesztésnél, gazdasági értékmérő tulajdonságok meghatározására. Az ültetést 2014. május 9-én végeztük, emelt ágyáson, ahol 3 sor kapott helyet, 33 cm sor- és 25 cm tőtávolságot alkalmazva, ezáltal 12 tő/m2 állománysűrűséget alakítottunk ki. A takaráshoz a bakhátat fekete, illetve fehér fóliával takartuk le külön-külön. A kontroll terület (ugyanígy emelt ágyáson) takaratlan maradt.
Az állomány száraz levéltömegének alakulását kaszálásonként az 1. ábra szemlélteti. A fekete fóliás takarásnál mértünk legnagyobb értékeket mindhárom kaszálásnál, mivel a növények egészségi állapota jobb volt (szeptóriás fertőzés mértéke itt volt a legkisebb), mint a többi kezeléseknél (2. ábra). A fehér fólia nem hozott kedvező eredményt, mert az alatta felnövő gyomok jelentősen megterhelték az állományt még akkor is, ha ezt időnként kigyomláltuk.
Az állomány növényegészségi állapota a fekete fóliával takartnál volt a legjobb, de még a fehér takarás is jobb eredményt mutatott, mint a kontroll, ahol a gombás fertőzés mértéke elérte a 30 % körüli értéket. Ennek megfelelően a tőpusztulás is itt volt a legnagyobb, ezáltal a kiültetett növényszám több mint 35 %-kal csökkent az utolsó kaszálás idejére, míg a fekete fóliával takartnál ez nem érte el a 15 %-ot.
Összességében megállapítható, hogy a sztívia sikeres termesztéséhez ajánlott a talaj takarása, melyhez használhatunk fekete fóliát, vagy egyéb mulcsanyagot, amely lehetővé teszi a gyökérzónában a talaj kiegyenlített vízellátását, valamint a gyommentességet.
A csepegtető öntözés alkalmazása kedvezőbb, mint a szórófejes felületi öntözés, mivel a lombozat nem nedvesedik, ezáltal kisebb a növényvédelmi problémák veszélye. A takaratlan területnél fokozott problémát jelent az öntözést követően megjelenő nagyobb páratartalom, amely gombás megbetegedések kialakulását okozhatja, egyben fokozott levélveszteséget is.
A mélyebb vágás (6. páros levélig), főként az első kaszálásnál kiemelt jelentőségű, mivel az oldalelágazások intenzívebb képződését okozza, ezáltal nagyobb potenciális hozamot feltételez a következő vágások alkalmával.
A zöld növényi részek leválasztását lehetőleg hűvösebb, párásabb időben végezzük, mert ekkor gyorsabb a megújulás, az új hajtások fejlődése. Nyári hőségben egy mélyebb vágás olyan mértékű asszimilációs felület csökkenést eredményez, amely a túléléssel küzdő növényeknél veszélyezteti a megmaradást.
Hazánkban ez a növényfaj csak egyévesként termeszthető, ezáltal kiegyenlített víz- és tápanyagellátást igényel ahhoz, hogy az évről évre újra telepítendő állomány palántaköltsége mellett is rentábilis maradjon a termesztés. Előnyt jelent, ha ősszel, lehűlést követően, néhány tövet sikerül átteleltetni és erről tavasszal, a szükséges szaporítóanyag mennyiséget elő tudjuk állítani. Ehhez a művelethez legalább 10 °C-os berendezésre vagy tároló helyre van szükség, majd tavasszal néhány hét alatt legalább 25 °C-os termesztő térben a palánták felnevelhetők.
A termesztés jövedelmezőségét fokozza a kaszálások száma, így 10-12 °C-os talajhőmérsékletnél a tápközeges palánták már április végén kiültethetők. Ennek megfelelően körülbelül június elején (15-20 cm-es növénymagasságnál) elvégezhetjük a növények visszacsípését, amely az állomány bokrosodását, azaz új hajtások fejlődését teszi lehetővé.
Ezt követően, a termesztés intenzitásától, a talaj tápanyag-ellátottságától és a klimatikus tényezőktől függően 5-6 hetente kaszálható az állomány. Hosszú ősz esetén ez 3 kaszálást tesz lehetővé.
A kaszálásnál a vastag, fásodó szárrészekbe ne vágjunk bele, először kb. 10 cm-es, majd később kb. 13 cm-es tarlót hagyjunk. A levágott friss növényi anyagot szellős helyre, szárítókeretekre helyezzük, intenzív napsugárzástól védve. A viszonylag vékony rétegben elhelyezett növényi anyag forgatást igényel, majd száradást követően a leveleket le kell választani a szárról. A zsenge hajtáscsúcs száraz állapotában a levélhozam részét képezi. A szárítmány többrétegű papírzsákban sikerrel tárolható az értékesítésig.
Jelenleg az értékesítés csatornái még nem kidolgozottak, mivel javarészt behozott alapanyagból állítják elő a kivonatot.
Tapasztalatink nyomán elmondhatjuk, hogy a mi klímánk alatt sikeresen termeszthető a sztívia. A levelek szárításához a dohányfeldolgozó üzemek eszközei jól használhatóak és minden bizonnyal el tudjuk érni azt a termelési színvonalat és jó áruminőséget, ami kiválthatja a sok esetben kétes beltartalmú behozott alapanyagot.