Zöldség
Fizetett tartalom

Tartható-e az édesburgonya tél végéig? Igen!

Agrofórum Online

Egyre többen termesztjük otthon is édesburgonyát, de a sikeres betakarítás után is sok múlik azon, hogyan tároljuk a gumókat. A rossz körülmények akár heteken belül tönkretehetik a termést, míg néhány szabály betartásával hónapokig is megőrizhetjük annak frissességét.

Ebben a cikkben közérthetően mutatjuk be a legfontosabb lépéseket: mikor és hogyan takarítsuk be, mire figyeljünk a szárítás során, és milyen helyet válasszunk a tároláshoz.

A szüret időzítése és kíméletes lebonyolítása

Az édesburgonya betakarítását szeptember közepétől október végéig érdemes elvégezni, mindig még a fagyok előtt. A hideg ugyanis gyorsan tönkreteheti a növény szárát és a gumókat is. A felszedéshez legjobb kézi eszközöket használni, hogy ne sértsük meg a gumókat, hiszen a karcolás, repedés gyors romláshoz vezethet.

Egy tő akár 1 kiló édesburgonyát is adhat. Ezért is fontos, hogy ne veszítsük el a termés jelentős részét már az elején.

Szárítás – a héj megszilárdítása az eltarthatóságért

A frissen felszedett édesburgonya még nem alkalmas hosszú tárolásra. Előbb egy pár napos, meleg és párás környezetben történő szárításra van szükség. Ez alatt a gumók felszíne megszilárdul, a kisebb sérülések begyógyulnak, így ellenállóbbak lesznek a tárolás során. Ezt a lépést otthoni körülmények között is elvégezhetjük: például egy melegebb, zárt helyiségben, ahol nincs huzat, de viszonylag magas a páratartalom.

A tárolás ideális körülményei

Az édesburgonya akkor marad a legtovább friss, ha 12-15 fok közötti hőmérsékleten, viszonylag magas páratartalom mellett tároljuk. Fontos, hogy a helyiség sötét legyen, mert a fény csírázást indíthat el, ami lerövidíti az eltarthatóságot. Egy száraz pince, kamra vagy fűtetlen garázs ideális lehet, ha ott nem esik fagypont alá a hőmérséklet.

A fény csírázást indíthat el, ami lerövidíti az eltarthatóságot

Semmiképp ne mossuk meg a gumókat tárolás előtt, és ne tároljuk zárt műanyag zacskóban – a nedvesség miatt gyorsan megindulhat a rothadás! A legjobb, ha faládákba, nyitott dobozokba rétegezzük a gumókat, úgy, hogy legyen köztük levegő.

Mit kerüljünk el, hogy ne veszítsünk termést?

  • Ne tegyünk tárolóba sérült, vágott vagy penészes gumókat!
  • Ne tároljuk túl meleg vagy hideg helyen – a túl alacsony hőmérséklet belső elváltozásokat okozhat!
  • Rendszeresen nézzük át a készletet, és távolítsuk el a romlásnak indult darabokat!
  • Ne zsúfoljuk össze a gumókat – a jó szellőzés kulcsfontosságú!
  • Ne használjunk közvetlen napfényt kapó helyiséget!

Nagyobb mennyiség esetén – mi a teendő?

Ha nemcsak néhány ládányi, hanem több mázsa vagy tonnányi termést tárolunk, akkor érdemes kifejezetten erre kialakított helyiséget használni. A tiszta, jól szellőző, stabil hőmérsékletű tárolók mellett fontos lehet a levegő páratartalmának szabályozása is. A betakarítás után gépi szellőztetéssel, mesterséges párásítással hosszabbíthatjuk meg a tárolási időt akár 6-10 hónapra is.

Képek: Pixabay.

FEDELE kertészeti gépek az AGRITECHNICÁN

2025. november 18. 11:10

A szántóföldi zöldség- és gyümölcstermesztés gépesítéséhez megbízható bázist biztosít az olasz Fedele Mario gépgyártó vállalat, amely gépkínálatát a hannoveri Agritechnica 2025 kiállításon az érdeklődők is megtekinthették.

Hűtőben tárolja a hagymát? Nagy hibát követ el!

2025. november 17. 11:10

A legtöbben rossz helyen tartják a hagymát – és emiatt hamar megrohad. Nézd meg, hová kell tenned valójában!

A hobbi, ami értéket teremt - paprikaszószok formájában

2025. november 12. 04:56

Oravecz Kristóf századosnál, a Magyar Honvédség Kiss József 86. Helikopterdandár pilótájánál jártunk. Kristóf hobbija a paprikaszósz készítés. A hobbiból kisebb vállalkozás lett.

A fokhagyma termesztése és helyes betakarítása

2025. november 7. 16:10

A fokhagyma termesztése néhol már több ezer évre nyúlik vissza a történelemben. Hazánkban és a legtöbb európai országban azonban ez csak néhány évszázados múltat jelent.

Spárgát is vethet az ősz első hónapjában - szeptemberi kerti munkák

2019. augusztus 13. 04:36

Szeptember az a hónap, amikor a zöldségeskertekből a legtöbb zöldségnövény betárolásra kerül, a gyümölcsösben pedig a nyári metszési munkálatok lezárásáról szól ez az időszak.

Szerbia csúcsra tör áfonyában

2021. október 24. 06:36

Szerbia áfonyaültetvényei ötéves, robbanásszerű növekedést követően immár elérték a 2500 ha kiterjedést.

A repce és az árpa gyengébb, a búza megfelelő minőségű

2019. július 15. 08:47

Az étkezési búzák fehérje- és sikértartalma megfelelő, sütőipari értékcsoport szerint jellemzően a B1 és B2-es besorolásúak, teljesítve ezzel a hazai malomipar követelményeit. Az első tételek alapján nincs ok aggodalomra, de ünneplésre sem. Minőség szempontjából jó-közepes évre számíthat a szántóföldi ágazat.

A vetőmag-feldolgozóknál is hamarabb kezdődött meg a betakarítási szezon

2024. augusztus 18. 14:10

Az idei szezon egyik legnagyobb kihívása az volt, hogy a meleg időjárással a kártevőnyomás is jelentősebb volt a betakarítási területen.