16℃ 8℃
október 29. Nárcisz, Melinda, Őzike
Zöldség
Fizetett tartalom

Tartható-e az édesburgonya tél végéig? Igen!

Agrofórum Online

Egyre többen termesztjük otthon is édesburgonyát, de a sikeres betakarítás után is sok múlik azon, hogyan tároljuk a gumókat. A rossz körülmények akár heteken belül tönkretehetik a termést, míg néhány szabály betartásával hónapokig is megőrizhetjük annak frissességét.

Ebben a cikkben közérthetően mutatjuk be a legfontosabb lépéseket: mikor és hogyan takarítsuk be, mire figyeljünk a szárítás során, és milyen helyet válasszunk a tároláshoz.

A szüret időzítése és kíméletes lebonyolítása

Az édesburgonya betakarítását szeptember közepétől október végéig érdemes elvégezni, mindig még a fagyok előtt. A hideg ugyanis gyorsan tönkreteheti a növény szárát és a gumókat is. A felszedéshez legjobb kézi eszközöket használni, hogy ne sértsük meg a gumókat, hiszen a karcolás, repedés gyors romláshoz vezethet.

Egy tő akár 1 kiló édesburgonyát is adhat. Ezért is fontos, hogy ne veszítsük el a termés jelentős részét már az elején.

Szárítás – a héj megszilárdítása az eltarthatóságért

A frissen felszedett édesburgonya még nem alkalmas hosszú tárolásra. Előbb egy pár napos, meleg és párás környezetben történő szárításra van szükség. Ez alatt a gumók felszíne megszilárdul, a kisebb sérülések begyógyulnak, így ellenállóbbak lesznek a tárolás során. Ezt a lépést otthoni körülmények között is elvégezhetjük: például egy melegebb, zárt helyiségben, ahol nincs huzat, de viszonylag magas a páratartalom.

A tárolás ideális körülményei

Az édesburgonya akkor marad a legtovább friss, ha 12-15 fok közötti hőmérsékleten, viszonylag magas páratartalom mellett tároljuk. Fontos, hogy a helyiség sötét legyen, mert a fény csírázást indíthat el, ami lerövidíti az eltarthatóságot. Egy száraz pince, kamra vagy fűtetlen garázs ideális lehet, ha ott nem esik fagypont alá a hőmérséklet.

A fény csírázást indíthat el, ami lerövidíti az eltarthatóságot

Semmiképp ne mossuk meg a gumókat tárolás előtt, és ne tároljuk zárt műanyag zacskóban – a nedvesség miatt gyorsan megindulhat a rothadás! A legjobb, ha faládákba, nyitott dobozokba rétegezzük a gumókat, úgy, hogy legyen köztük levegő.

Mit kerüljünk el, hogy ne veszítsünk termést?

  • Ne tegyünk tárolóba sérült, vágott vagy penészes gumókat!
  • Ne tároljuk túl meleg vagy hideg helyen – a túl alacsony hőmérséklet belső elváltozásokat okozhat!
  • Rendszeresen nézzük át a készletet, és távolítsuk el a romlásnak indult darabokat!
  • Ne zsúfoljuk össze a gumókat – a jó szellőzés kulcsfontosságú!
  • Ne használjunk közvetlen napfényt kapó helyiséget!

Nagyobb mennyiség esetén – mi a teendő?

Ha nemcsak néhány ládányi, hanem több mázsa vagy tonnányi termést tárolunk, akkor érdemes kifejezetten erre kialakított helyiséget használni. A tiszta, jól szellőző, stabil hőmérsékletű tárolók mellett fontos lehet a levegő páratartalmának szabályozása is. A betakarítás után gépi szellőztetéssel, mesterséges párásítással hosszabbíthatjuk meg a tárolási időt akár 6-10 hónapra is.

Képek: Pixabay.

Meddig hagyhatjuk a sárgarépát a földben?

2025. október 25. 07:10

Ősszel sok kertben még mindig a földben marad a répa – de vajon jól tesszük? Megnéztük, meddig bírja tényleg a talajban.

Aranyló gumók és zöld energia: a csicsóka új szerepben

2025. október 20. 07:10

A csicsóka, amely kibírja az aszályt, helyreállítja a talajt és egészséges táplálékot ad – most ismét a figyelem középpontjába került.

Sütni vagy díszíteni? – A tökfélék őszi kavalkádja

2025. október 18. 07:10

Az ősz igazi sztárjai a tökök – de nem mindegy, melyik kerül a sütőbe és melyik a teraszra. Segítünk eligazodni a fajták között!

Már a gabona 92 százalékát betakarították Ukrajnában

2020. november 16. 06:48

A kereskedők 3,4 millió tonna kukoricát adtak el külföldre november 13-ig, szemben az előző év azonos napjának 5,3 millió tonnájával.

Extrém körülmények között aratnak a német gazdálkodók

2024. július 7. 10:10

Hamar elkezdődött a gabona betakarítása Németországban. Komoly problémát jelent viszont a vissza-visszatérő, néha igen intenzív csapadék.

Vegabot: már a jégsalátát is robot takarítja be!

2019. július 20. 10:51

A Vegebot azt mutatja be, hogy hogyan lehetne bővíteni a robotika használatát a mezőgazdaságban, még olyan növények esetében is, mint a jégsaláta.

Gépinfo Videó

Tudja-e Ön? - Hogyan alakultak ki napjaink óriási kombájnjai? (II. rész)

2020. május 12. 05:37

A rizskombájnok felépítése eltér a hagyományos gabonakombájnoknál megszokott formától. A vágószerkezet általában vertikális kivitelű, de egyes gyártók készítenek vízszintes vágóasztalt is.