Egyre többen termesztjük otthon is édesburgonyát, de a sikeres betakarítás után is sok múlik azon, hogyan tároljuk a gumókat. A rossz körülmények akár heteken belül tönkretehetik a termést, míg néhány szabály betartásával hónapokig is megőrizhetjük annak frissességét.
Ebben a cikkben közérthetően mutatjuk be a legfontosabb lépéseket: mikor és hogyan takarítsuk be, mire figyeljünk a szárítás során, és milyen helyet válasszunk a tároláshoz.
A szüret időzítése és kíméletes lebonyolítása
Az édesburgonya betakarítását szeptember közepétől október végéig érdemes elvégezni, mindig még a fagyok előtt. A hideg ugyanis gyorsan tönkreteheti a növény szárát és a gumókat is. A felszedéshez legjobb kézi eszközöket használni, hogy ne sértsük meg a gumókat, hiszen a karcolás, repedés gyors romláshoz vezethet.
Egy tő akár 1 kiló édesburgonyát is adhat. Ezért is fontos, hogy ne veszítsük el a termés jelentős részét már az elején.
Szárítás – a héj megszilárdítása az eltarthatóságért
A frissen felszedett édesburgonya még nem alkalmas hosszú tárolásra. Előbb egy pár napos, meleg és párás környezetben történő szárításra van szükség. Ez alatt a gumók felszíne megszilárdul, a kisebb sérülések begyógyulnak, így ellenállóbbak lesznek a tárolás során. Ezt a lépést otthoni körülmények között is elvégezhetjük: például egy melegebb, zárt helyiségben, ahol nincs huzat, de viszonylag magas a páratartalom.
Édesburgonya, hagyma, cékla betakarítása? Alfa-Gép! A részletekért KATTINTSON A KÉPRE!

A tárolás ideális körülményei
Az édesburgonya akkor marad a legtovább friss, ha 12-15 fok közötti hőmérsékleten, viszonylag magas páratartalom mellett tároljuk. Fontos, hogy a helyiség sötét legyen, mert a fény csírázást indíthat el, ami lerövidíti az eltarthatóságot. Egy száraz pince, kamra vagy fűtetlen garázs ideális lehet, ha ott nem esik fagypont alá a hőmérséklet.

Semmiképp ne mossuk meg a gumókat tárolás előtt, és ne tároljuk zárt műanyag zacskóban – a nedvesség miatt gyorsan megindulhat a rothadás! A legjobb, ha faládákba, nyitott dobozokba rétegezzük a gumókat, úgy, hogy legyen köztük levegő.
Mit kerüljünk el, hogy ne veszítsünk termést?
- Ne tegyünk tárolóba sérült, vágott vagy penészes gumókat!
- Ne tároljuk túl meleg vagy hideg helyen – a túl alacsony hőmérséklet belső elváltozásokat okozhat!
- Rendszeresen nézzük át a készletet, és távolítsuk el a romlásnak indult darabokat!
- Ne zsúfoljuk össze a gumókat – a jó szellőzés kulcsfontosságú!
- Ne használjunk közvetlen napfényt kapó helyiséget!
Nagyobb mennyiség esetén – mi a teendő?
Ha nemcsak néhány ládányi, hanem több mázsa vagy tonnányi termést tárolunk, akkor érdemes kifejezetten erre kialakított helyiséget használni. A tiszta, jól szellőző, stabil hőmérsékletű tárolók mellett fontos lehet a levegő páratartalmának szabályozása is. A betakarítás után gépi szellőztetéssel, mesterséges párásítással hosszabbíthatjuk meg a tárolási időt akár 6-10 hónapra is.
Képek: Pixabay.