Érdemes-e még permetezni a gyümölcsfák lombját?

Érdemes-e még permetezni a gyümölcsfák lombját?

Agrofórum Online

 Szinte mindegyik fám levelei foltosak, azok sárgulnak is és korán lehullanak.

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Érdeklődő!

Esős időjárásnál, és amikor erős az éjszakai hőmérséklet csökkenés, emiatt a harmatképződés fokozott, erőteljesen fertőznek gyümölcsfáinkon az úgynevezett levélfolt betegségek. Ezeket gomba kórokozók idézik elő, melyek fa fajonként változóak.

Jellemző rájuk, hogy elsősorban a leveleket fertőzik, azokon néhány mm-es foltokat okoznak, a foltok elhalnak, és a levél a foltok körül elkezd sárgulni, ezt követi a levelek idő előtti hullása. Súlyos fertőzésnél a lombkorona kiritkul, levélszőnyeg borítja a fa alatti talajt. Ez a jelenség visszaveti a fák anyagcseréjét, hiszen az asszimilálást végző levelek eltűnnek a fáról. A fák hajtásainak fásodása lelassul, lecsökken a tartalék tápanyagok képződése és azok hajtásokba történő lerakódása. Mindez a vesszők beérését akadályozza, és következménye lesz majd az éretlen vesszők téli fagykárosodása. Megelőzése érdekében szükséges a szüret utáni lombot megvédeni a gombafertőzésektől.

A levélfolt betegségek kórokozói a fertőzött, lehullott levelekben telelnek, a talajfelszínen maradt levelekről indul el a tavaszi fertőzés. A fertőzési láncot megakadályozhatjuk a levelek talajba forgatásával vagy a levelek összegyűjtésével és területről történő elvitelével, valamint a lombpermetezéssel.

Szürettől az őszi lombhullásig több alkalommal is szükséges lehet a lombvédelem, az aktuális időjárás függvényében, tekintettel arra, hogy a gombaölő szerek hatása legfeljebb 10-14 napig áll fenn.

Szakemberek között is vitatott az őszi (élettani) lombhullás előtti vagy utáni permetezés hatékonyságának és időzítésének kérdése. Korábban az volt az elfogadott gyakorlat, hogy teljes lombhullás után a talajra került leveleket permetezték le olyan helyeken, ahol nem tudták azokat a talajba forgatni a fák alatti növények miatt.

Újabb gyakorlat, mely a korábbinál hatékonyabb, hogy még a fán, a lehullás előtt permetezik a lombot, ott a levelek mindkét oldalát elérik a téli lemosó permetezésre használt, javasolt gombaölő szerek. A réz és mankoceb hatóanyagú valamennyi készítmény alkalmas erre, kontakt hatásúak, csak ott hatnak, ahol a növényt érik a permetcseppek. Ez a módszer eredményesebb, meg tudja akadályozni a levelekben élő levélfolt betegséget okozó gombák szaporító képleteinek áttelelését, elpusztítva azokat. Tehát a lemosó permetezést őszre hozták, és valóban lemosás szerűen kell folytatni, hogy az ágak, törzsek felszínét is érje bőségesen a permetlé a levelek mellett.

Az ajánlott gombaölő szerek a gyümölcsfák fás részein áttelelő egyéb gombabetegségekre is hatnak pl. monília, azok ellen is védelmet nyújtanak. A téli nyugalmi időszak végén – természetesen – ajánlott a lemosó permetezés megismétlése, ez a téli lemosó kezelés. Minden lemosó permetezésnél – figyelembe véve a fákon előforduló rovarokat – kombinált, rovarok elleni hatóanyaggal célszerű a kezelést elvégezni.

Veszélyes kártevők: Kukoricamoly

2019. június 18. 10:56

A kukoricamoly elsődleges tápnövényei az egyszikűek osztályába tartoznak. Több mint 240 növényfaj ismert, amelyen képes a kártevő lárvája kifejlődni, melyek közül kiemelkedik a kukorica.

Mik lehetnek a fehér, nyúlós, kiemelkedő csomók a szőlő fás részein?

2022. június 5. 04:36

Szőlőtőke fás ágain fehér, nyúlós, kiemelkedő csomók jelentek meg. Egy nap alatt. Még soha nem voltak ilyenek a szőlőn. Mik ezek, és mit tegyek velük?

Küszöbön a robotok hatalomátvétele a növénytermesztésben

2019. július 31. 04:36

Ausztráliában és Kanadában több start-up vállalkozás is mezőgazdasági robotok készítésére szakosodott és munkájuk olyannyira sikeres, hogy néhány farmer már használja is az általuk gyártott gépeket.

Mikor végezzem el a téli lemosó permetezést?

2020. december 20. 14:37

S. Gábor kérdése: A téli lemosó permetezést mikor a legjobb elvégezni és hogyan? Többféle gyümölcsfám van a kertben, együtt szeretném kezeltetni azokat.