Gépészet
Fizetett tartalom
Gépészet
Fizetett tartalom

Permetezőgépek üzemeltetése

Permetezőgépek üzemeltetése

KITE Zrt.

Elsőre talán egyszerű feladatnak tűnik a permetezés, hiszen feltöltjük a permetezőgépünket vízzel, adunk hozzá vegyszert, megkevertetjük a géppel és kiszórjuk. Valójában nem lenne nehéz feladat, ha csak ennyi lenne az egész, de nem ilyen egyszerű a helyzet.

A megfelelő növényvédelem elvégzéséhez ennél azért sokkal több mindent kell elvégezni. Hogyan is kezdjünk hozzá?

Kiemelten fontos, hogy megfelelően felkészített és átvizsgált géppel lehet csak hatékony munkát végezni. Első lépésként elő kell vennünk a téli tárolásból a gépeket és átvizsgálni. A fagyálló folyadékot le kell engedni, vontatott és függesztett permetezők esetében össze kell azokat kapcsolni a megfelelő traktorral.

Mivel a mai permetezők nagy része már ISOBUS-rendszeren kommunikál és szakaszvezérlésre, változó dózisú kijuttatásra is alkalmas, ezért nagyon fontos, hogy pontosan állítsuk be mind az önjáró, mind a vontatott permetezőgép fizikai méreteit. Több szempontból is fontos a helyes méretezés, mely alapját szolgáltatja az automata kormányzásnak is. Hiszen, ha rosszul méretezzük be a gépet akkor nem lesz megfelelő a nyomvonaltartása. A szakaszvezérléshez is elengedhetetlen, mert rossz méretezés esetén nem jó helyen fogja a gép vezérelni a szakaszolást és nem érjük el a várt eredményt és az inputanyag-megtakarítást. A helyes méretezés lételeme a differenciált növényvédőszer és folyékony műtrágya kijuttatásnak is. Ebben az esetben a rossz méretezés miatt az előírás nem jól lesz végrehajtva, nem megfelelő időben és helyen fogja a permetezőgép a zónák közötti dózis váltást elvégezni.

A méretezés után be kell állítani a dokumentációt is a gépben, hiszen a dokumentált adatokból akár a permetezési naplót is el tudjuk készíteni. Következő lépés a megfelelő dózis és a fúvóka kiválasztása és már kész is a permetezőgép monitorbeállítása.

Mondhatjuk, hogy a fúvóka egy nagyon apró, mégis talán az egyik legfontosabb alkatrész a permetezőgépeken. Ezért a fúvókaválasztás is fontos, hiszen számos tényező befolyásolja a növényvédőszerek pontos kijuttatását és így akár 6-8 vagy 10 féle fúvókát is érdemes használni a hatékony permetezéshez.

Mire kell odafigyelni a helyes fúvóka megválasztásában?

 • A kezelés típusára: preemergens vagy posztemergens kezelés végzünk-e
 • A kór- és károkozók típusára, fajtájára
 • A kezelt növény fejlettségi stádiumára
 • A kijuttatni kívánt növényvédő szerre vagy műtrágyára, tapadószerre stb.
 • A környezeti hőmérsékletre
 • A szélsebességre
 • A kijuttatni kívánt dózisra
 • A munkasebességre
 • A talajadottságokra

És ezen felül még jó néhány dologra, ami befolyásolja a permetezés minőségét. A fúvókaválasztás után tudjuk meghatározni a helyes szórókeret-magasságot, ugyanis a különböző fúvókatípusokhoz más és más szórókeret-magasság tartozik, mivel nem egyforma a fúvókák szórásképe.

Végezetül pedig jöhet a feltöltés és már kezdődhet is a munka. Ez azonban szintén igényel némi odafigyelést. A vegyszerbekeverés biztonsági, felhasználási, egészségügyi és környezetvédelmi szempontból is egy hangsúlyos fókuszpont. Ha különböző szereket használunk egyszerre, mindenképpen tartsuk be a megfelelő keverési javaslatokat és sorrendet mert, ellenkező esetben bizony nem csak néhány órára vagy napra eshetünk ki a munkából, de a permetezőgépen súlyos meghibásodásokat is okozhatunk.

A permetezőgépek kimagasló teljesítménye csak akkor érhető el, ha megfelelő a kiszolgálásuk. Úgy kell megtervezni a permetezőgép megtankolását, hogy a lehető legkevesebb ideg tartson, hiszen nagyon rövid az optimális permetezési idő. Minél gyorsabban tudjuk elvégezni a növényvédelmi feladatokat, annál hatékonyabbak vagyunk.

A KITE Zrt. a következő szolgáltatásokat nyújtja a hatékony növényvédelmi munkák élvégzéséhez:

 • Szezon előtti gépkezelői oktatás, gépbeállítás
 • Szezon közbeni permetezőgép-beállítás, ás adatelemzés
 • Dokumentációs oktatás és beállítás
 • Törzsadatbázis-kialakítás
 • Telefonos segítségnyújtás
 • Szezon közbeni permetezőgép-beállítás

A napi permetezési feladatokat akár otthonról vagy az irodánk kényelméből is elküldhetjük a permetezőgép monitorjára vezeték nélküli kapcsolaton keresztül. Ha igazán kimagasló minőségben szeretné elvégezni a növényvédelmi munkáit, akkor keresse bizalommal a gépüzemeltetést támogató kollégáinkat és használja a MyJohn Deere és PGR alkalmazásainkat.

Hodos Lajos, gépüzemeltetést támogató vezető

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bátran tankolhat HVO-t a traktorba?

2024. július 11. 13:10

Németországban az úgynevezett HVO100 üzemanyagot (amely szinte szagtalan és tiszta, mint a víz) 2500 üzemórán keresztül tesztelték traktorokban.

Új traktorokat mutatott be a John Deere, itt a 6M sorozat

2024. július 7. 14:10

A kompakt 6M 95-östől a nagy teljesítményű 6M 250-es modellig terjedő sorozat különböző alvázméretekkel rendelkezik.

Messze még a kilábalás a mezőgazdasági pótkocsik piacán

2024. július 5. 14:40

Idén a június az első olyan hónap a hazai mezőgazdaságipótkocsi-piacon, amikor száz darabnál több pótkocsi kelt el.

Kiemelkedő szárzúzás, maximális szemmentés – OROS SUN napraforgó adapterek

2024. július 1. 10:10

A napraforgó adapterek fejlesztése során a legfontosabb szempont a szemveszteségnek a minimalizálása volt.

Tapasztalatok a Listego Pro alkalmazásával

2023. március 15. 05:34

Milyen tapasztalatokat szereztek a felhasználók a Listego Pro gyomirtós kezelések során és milyen ismereteket kaptunk a termék felhasználása során?

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: intenzív védekezés szükséges a varasodás és a lisztharmat terjedése ellen

2023. június 14. 12:55

Szinte minden országrészben esett kisebb-nagyobb mennyiségű eső, helyenként a kéthavi átlagot is meghaladta.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: készítsük elő a növényeket a téli tárolásra!

2022. november 2. 09:24

A lakásból nyárra kihelyezett mediterrán növényeinket fel kell készíteni a téli „üzemmódra”.

Baktériumos betegségek elleni védelem újabb kihívása csonthéjasokban

2019. november 16. 12:58

Az elmúlt időszakban (2017-2018) egy Fejér megyei kajszi és egy Pest megyei őszibarack ültetvényben a sztigminás betegség tüneteivel könnyen összetéveszthető, baktérium okozta levél- és termésfoltosság fellépését figyeltük meg.