Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Bőven van szamóca az Egyesült Királyságban

Bőven van szamóca az Egyesült Királyságban

Syngenta blog

A szokásosnál enyhébb télnek és a melegebb tavasznak köszönhetően május közepére elárasztotta a brit üzleteket a helyben termesztett eper - írja a Syngenta blog.

Az időjárás nagymértékben segítette a virágzás és az érés felgyorsulását, így az eperszezon a szokásosnál hamarabb kezdődött.

Az Egyesült Királyságban termesztett összes gyümölcs közül a bogyósok rendelkeznek a legnagyobb, 24,5 százalékos piaci részesedéssel, ami az ágazatnak több mint 1,4 milliárd font bevételt jelent.

Az elmúlt évben a brit vásárlók 653 millió fontért több mint 131 ezer tonna epret vittek haza az üzletekből. A friss málna fogyasztása 17 százalékkal, a fekete áfonyáé 14 százalékkal nőtt, de a Farming című portál nem tér ki arra, hogy ez valójában hány tonnát is jelent.

A British Summer Fruits, az Egyesült Királyság szupermarketeibe szállított bogyók 95 százalékát képviselő iparági szervezet szerint a melegházakban való termelés felfutását új fajták is segítették.

Nick Marston, a British Summer Fruits elnöke elmondta: „Az ágazatban folyó fejlesztések, beleértve a zamatosabb, új bogyós gyümölcsfajták bevezetését, azt eredményezték, hogy most már az év kilenc hónapjára kínálhatjuk a vásárlóknak a legfrissebb, legmagasabb minőségű brit gyümölcsöket.”

Mást mond a botanika a paradicsomról, mint amit az iskolában tanultunk róla

2019. július 18. 04:36

Amennyiben botanikai szempontból közelítjük meg a témát, a paradicsom valójában nem zöldség, hanem gyümölcs. Másfelől viszont, ha a konyhai felhasználás szerint próbáljuk besorolni a paradicsomot, mindenképp a zöldségek közé kell helyeznünk.

Vessen és szüreteljen párhuzamosan augusztusban

2019. július 16. 05:36

A hagymafélék mellett sok más zöldségnövényt lehet betakarítani augusztusban, például a paradicsom, a paprika, a cukkini is ebben az időszakban érik a legintenzívebben

Végre: jön a magyar görögdinnye!

2019. július 12. 11:49

A jövő hét elején már az egész országban elérhető lesz a hazai, minőségi, friss görögdinnye.

Kínai almalé-sűrítményt ihat Európa?

2019. július 10. 11:47

A lengyel termelés valószínű csökkenésével Kína vélhetően almalé-sűrítményt értékesít majd Európában is, főképp bekeveréshez.

Selyemfényű puszpángmoly: aktívak, idén még két nemzedékre lehet számítani

2019. március 20. 04:36

Néhány korai virágzású gyümölcsféle, így a mandula és a korai kajszi fajták már virulnak, de néhány kertészeti károsító is előjött telelőhelyéről.

Egyre nagyobb probléma a napszámosok hiánya

2018. május 8. 14:04

A napszámoshiány egyik oka, hogy sokan Ausztriába, Németországba mennek mezőgazdasági idénymunkára mert ott 8-10 eurós, 2500-3100 forintos órabérrel számolhatnak.

Az eper inkább szamóca - jön a hazai szabadföldi

2019. április 30. 12:11

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint a magyar szabadföldi szamóca várhatóan május közepén jelenik meg nagyobb mennyiségben a piacokon.

Palántatípusok a szamócatermesztésben

2018. augusztus 19. 15:58

A gyümölcsminőségi elvárások egyre magasabbak, a munkaerő drágul, a környezeti tényezők pedig egyre kiszámíthatatlanabbak. Csak folyamatos innovációval lehet versenyképesnek maradni, és a fejlődés a szamócatermesztés teljes vertikumát kell, hogy érintse. A sikeres termesztés egyik alapja a kifogástalan minőségű szaporítóanyag.