Hogyan védekezhetünk a gyümölcsösben a mezei pocok ellen?

Hogyan védekezhetünk a gyümölcsösben a mezei pocok ellen?

Agrofórum Online

Van egy házikerti gyümölcsösöm külterületen, közel 50 fával, ősszel vettem észre, hogy tele van apró lyukakkal a földje, mezei pocokra gyanakszom. Hogyan védekezhetek ellene, vagy vállalkozóval végeztessem el az irtási munkát?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A mezei pocok (Microtus arvalis) Európában és hazánkban is igen elterjedt és veszélyes rágcsáló, mely néhány évenként erősen felszaporodik, gradál, ezekben az esetekben súlyos kártételt okoz. Idén ősszel is ilyen helyzet állt elő. Egyedszámának ciklikussága miatt nem fordítanak kellő figyelmet jelenlétére és a megelőző védekezésre. A mezei pocok egész évben aktív életet él, télen is „ébren van”, kártételére folyamatosan számtani lehet.

Talajban élő rágcsáló, 20-30 cm mélyre hatoló kiterjedt járatokat alakít ki, ott hozza világra utódait, évente 10 generációt is, és ott is neveli fel őket, fészkenként 2-10 egyedet, a talajban kialakított fészekkamrájában.

Mezei pocok által készített lyukak

Minden növénytársulásban, művelt területeken, szántóföldön, kertészeti kultúrákban, árokparton, elhagyott ruderális területen egyaránt megtelepedik. Kedvelt helyei az évelő kultúrák, ahol az adott növény több évig él a területen, pl. lucerna, gyümölcsösök, ez lehet szórvány gyümölcsös is. Általában a bolygatatlan terület és a száraz meleg időjárás az optimális számára. Táplálékban nem válogat, növények minden részét elfogyasztja, megrágja a leveleket, szárat, magvakat, terméseket, gumókat. Ősszel a hideg idő beálltával védett helyet keres, ilyenkor a szabadban összerakott terményhalmok alá, vagy raktárakba, pincékbe is behúzódik, de lakásokban, házakban is menedéket talál, ahová kis mérete miatt – 8-10 cm csupán – könnyen be tud jutni. Felszaporodásának kedvez, ha a talajt évente nem forgatják meg, ami a pocokjáratokat megsemmisítené. A terjedőben lévő talajművelés-mentes növénytermesztés különösen kedvez felszaporodásának, és segítik az enyhe telek is.

A védekezést ellene már akkor meg kell kezdeni, amikor az egyedszáma még alacsony, nem szabad engedni felszaporodását, a pocokinvázió kialakulását.

Megelőző védekezésnél számíthatunk a pockok természetes ellenségeire a ragadozó madarakra – baglyok, ölyvek, varjak, vércsék -, valamint a görény, a menyét és a róka tizedelő pusztítására. Ragadozó madarak megtelepedését ülőfák kihelyezésével segíthetjük.

Védekezés előtt fel kell mérni egyedszámát, a fertőzés mértékét. Ehhez a területet bejárva a föld felszínén látható minden egyes lyukat be kell taposni alaposan, majd 2-3 nap múlva a területet végigjárva, meg kell számolni a kinyitott, azaz lakott lyukak számát. Különböző ajánlások más-más lyukszámtól javasolják a kémiai beavatkozást, általában a 3-5 lakott lyuk / 100 nm már kritikus állapot, védekezést indokol.

Mezei pocok (Microtus arvalis)

Házikertben is alkalmazható a cinkfoszfid hatóanyagú Arvalin LR, mely kis mennyiségben szabad forgalmú kategóriába tartozik. II. forgalmi kategóriásak a szintén cinkfoszfid hatóanyagú Arvalin 2,3, Ratron GL, Ratron GW, Ratron ST szerek. A készítményekből 3-5 db granulátumot kell a járatba mélyre beszórni, majd erővel betaposni. Fontos, hogy az ölőszer mélyre jusson, ne kerülhessen a talaj felszínére később sem, mivel az azt elfogyasztó madarak vagy kisemlősök pusztulását is okozzák.

A kalcium-karbamid hatóanyagú Delu és Detia karb csupán pocokriasztó hatással rendelkeznek, gradáció esetén nem eredményes használatuk. Elsősorban megelőző jellegű alkalmazását javasolják.

Pocok tox, Redentin 75 és Rodent stop néven klórfacinon hatóanyagú pocokirtó szerek is kaphatók, viszont I. forgalmi kategóriásak, csak felsőfokú növényvédelmi szakemberek juthatnak hozzá. Különösen mérgezők melegvérűekre, véralvadásgátló hatásuk miatt. Megfelelő képesítéssel rendelkező vállalkozóval viszont ezekkel a szerekkel is elvégezhető a hatékony mentesítés.

DLG Feldtage 2022 - „Az én növénytermesztésem. Az én jövőm.”

2022. július 21. 11:36

A szabadtéri bemutató fő témája: „Az én növénytermesztésem. Az én jövőm.” keretében bemutatásra kerültek a legújabb növényfajták, gépek, technológiák és inputanyagok, amelyek segítik a termelők stratégiájának megvalósítását.

Többet ésszel, mint erővel! - Talajlazítás pró és kontra talajszkenner alapján

A változó mélységű talajművelés alkalmazásakor talajszkenner segítségével megállapítható a tömörödött rétegek felszíntől mért távolsága és a tábla heterogenitása a kötöttség szempontjából. Az információ birtokában, mért eredmények alapján, költséghatékonyan és környezetkímélően végezhetünk talajművelést.

Változzon-e a talajművelés?

2018. augusztus 26. 19:18

Mindenhol van mit javítani, de most a kérdés ennél sokkal sarkosabban vetődik fel: legyen-e talajművelés?