Hogyan védekezhetünk a zöld vándorpoloska ellen?

Hogyan védekezhetünk a zöld vándorpoloska ellen?

Agrofórum Online

B. Melinda kérdése: Zöld színű poloskák lepték el kiskertem növényeit. A zöld poloskák mellett fekete kisebb méretű fehéren pontozott hátú egyedeket is találtam. Mik lehetnek ezek és hogyan szabadulhatnék meg tőlük?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A zöld vándorpoloska (Nezara viridula) 2002-es megjelenése óta hazánkban is szinte mindenhol számolhatunk jelenlétével, károsításával. Polifág faj, ami azt jelenti, hogy zöldségeken, gyümölcsökön, dísz- és gabonanövényeken is táplálkozhatnak. Világviszonylatban a legnagyobb károkat paradicsomon, szóján, gyapoton és babon okozta eddig.

Szívogatásával a növény bármely részén károsíthat. Táplálkozása során azonban a növekvő hajtásokat, magokat, terméseket részesíti előnyben. A szívogatás mellett ürülékével és bűzével is szennyezi a terméseket. Szúró-szívó szájszervének segítségével különböző növényrészeken táplálkozik, amik a szúrás helyén barnulnak, rothadnak és száradnak. A paradicsom termésén szúrásának hatására kivilágosodó foltok alakulni ki, ezáltal romlik a termések minősége és piaci értéke is

A kifejlett rovar kb. 1 cm hosszú, színe élénkzöld. A pajzs tövén 3 apró fehér folt, tövi részén kétoldalt pedig egy-egy fekete pont található. A zöld vándorpoloska fejlődése során öt lárvastádium különíthető el. A lárvák életmódja a kifejlett egyedekhez hasonló, azonban megjelenésük eltérő. A lárvák színe a fejlődési stádium függvényében a zöldtől a feketéig változhat. A különböző stádiumú lárvák mindegyikének hátoldalán fehér kerek foltokat találunk, melyek hosszanti irányba sorakozva díszítik pajzsát.

Megfigyelések alapján hazánkban évente 2 nemzedéke fejlődik ki. A telet Magyarországon kifejlett alakban vészelik át, általában ekkor szoktak a lakásokba is behúzódni. A kártevő megjelenése a különböző tápnövényein szabad szemmel is könnyedén észlelhető, egyedszámuk felmérhető. Kisebb kertekben a poloskák száma begyűjtéssel és azok megsemmisítésével is csökkenthető. A kémiai védekezésben elsősorban az adott kultúrában engedélyezett rovarölő készítmények közül választhatunk. Ellenük hatékonynak bizonyulnak pl. a piretroidok (lambda-cihalotrin) is. Fontos, hogy minden esetben tartsuk be a csomagoláson jelzett élelmezésügyi várakozási időt!

A közönséges takácsatka károsításának hatása a szója beltartalmi összetevőire

2019. március 25. 08:47

A szója, az EU törekvéseinek köszönhetően egyre növekvő vetésterülettel bír Magyarországon is. A szója beltartalmi paraméterei közül a fehérjetartalom (38-40%), és az olajtartalom (18-22%) a meghatározó.

Miért nem érik be teljesen a szeder?

2019. augusztus 16. 05:46

R. Istvánné kérdése: Szeder terméseim egy része világosabb, olyan mintha nem érett volna meg. Mi okozza ezt?

Mitől száradnak a ribiszke fás részei?

2019. július 2. 04:37

R. Dezsőné kérdése: Ribiszkebokraimon elszáradó fás részeket találtam. A fás részek belsejében pedig barnuló járatok találhatóak. Mi okozza ezt, és mit tehetek ellene?

A tápanyag-utánpótlás hatása a kártevők életmódjára és kártételére

2019. január 14. 08:45

Napjaink növénytermesztési tevékenysége elképzelhetetlen a kultúrnövények igényeit kielégítő tápanyag-utánpótlás nélkül. A kijuttatott makroelemek alapjaiban határozzák meg a növény vegetatív, generatív fejlődését, szabják meg annak adaptív képességeit.