Hogyan védekezhetünk a zöld vándorpoloska ellen?

Hogyan védekezhetünk a zöld vándorpoloska ellen?

Agrofórum Online

B. Melinda kérdése: Zöld színű poloskák lepték el kiskertem növényeit. A zöld poloskák mellett fekete kisebb méretű fehéren pontozott hátú egyedeket is találtam. Mik lehetnek ezek és hogyan szabadulhatnék meg tőlük?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A zöld vándorpoloska (Nezara viridula) 2002-es megjelenése óta hazánkban is szinte mindenhol számolhatunk jelenlétével, károsításával. Polifág faj, ami azt jelenti, hogy zöldségeken, gyümölcsökön, dísz- és gabonanövényeken is táplálkozhatnak. Világviszonylatban a legnagyobb károkat paradicsomon, szóján, gyapoton és babon okozta eddig.

Szívogatásával a növény bármely részén károsíthat. Táplálkozása során azonban a növekvő hajtásokat, magokat, terméseket részesíti előnyben. A szívogatás mellett ürülékével és bűzével is szennyezi a terméseket. Szúró-szívó szájszervének segítségével különböző növényrészeken táplálkozik, amik a szúrás helyén barnulnak, rothadnak és száradnak. A paradicsom termésén szúrásának hatására kivilágosodó foltok alakulni ki, ezáltal romlik a termések minősége és piaci értéke is

A kifejlett rovar kb. 1 cm hosszú, színe élénkzöld. A pajzs tövén 3 apró fehér folt, tövi részén kétoldalt pedig egy-egy fekete pont található. A zöld vándorpoloska fejlődése során öt lárvastádium különíthető el. A lárvák életmódja a kifejlett egyedekhez hasonló, azonban megjelenésük eltérő. A lárvák színe a fejlődési stádium függvényében a zöldtől a feketéig változhat. A különböző stádiumú lárvák mindegyikének hátoldalán fehér kerek foltokat találunk, melyek hosszanti irányba sorakozva díszítik pajzsát.

Megfigyelések alapján hazánkban évente 2 nemzedéke fejlődik ki. A telet Magyarországon kifejlett alakban vészelik át, általában ekkor szoktak a lakásokba is behúzódni. A kártevő megjelenése a különböző tápnövényein szabad szemmel is könnyedén észlelhető, egyedszámuk felmérhető. Kisebb kertekben a poloskák száma begyűjtéssel és azok megsemmisítésével is csökkenthető. A kémiai védekezésben elsősorban az adott kultúrában engedélyezett rovarölő készítmények közül választhatunk. Ellenük hatékonynak bizonyulnak pl. a piretroidok (lambda-cihalotrin) is. Fontos, hogy minden esetben tartsuk be a csomagoláson jelzett élelmezésügyi várakozási időt!

Mik lehetnek a pajzstetűszerű kártevők az orgona és az őszibarack fás részein?

2019. szeptember 26. 06:37

L. Hedvig kérdése: Orgonabokrom tövi részén, és őszibarackfám fás részén is megfigyeltem, hogy rajtuk sok apró, fehér pajzstetűszerű kártevő található. Mik lehetnek ezek?

A szabadföldön termesztett paradicsom integrált növényvédelme

2019. július 31. 05:37

Hogyan alkalmazhatjuk az integrált növényvédelem elveit a házikertünkben vagy hétvégi telkünkön? Mit tehetünk zöldségeink (pl.: a paradicsom) legteljesebb védelme érdekében? Ehhez nyújt segítséget egy egyetemi kutatás összegyűjtött anyaga.

Poloskák jelentősége a napraforgóban

2019. március 21. 17:37

A korszerű biológiai alapok nyújtotta potenciál kiaknázásában, kulcsszerepe van a növényvédelemnek. A napraforgóban károsító polifág fajok közé tartoznak a poloskák, amelyek közül a mezeipoloskák és a hozzájuk hasonló kárt okozó bodobácsok érdemelnek említést.

Könyvajánló – Dr. Keszthelyi Sándor: A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire

2018. november 16. 09:37

2018 októberétől elérhető Dr. Keszthelyi Sándor harmadik, „A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire” című önálló szakkönyve. A kiadvány az Agrofórum Kft. mint kiadó, illetve a támogató Adama Hungary Zrt. és a CortevaTM AgriScience DowDuPont Mezőgazdasági Divíziójának közreműködésével látott napvilágot.