Honnan tudjuk, hogy érett a sütőtök?

Agrofórum Online

Mikor szüreteljük a sütőtököt? Honnan tudjuk, hogy érett? Meg kell várni az első fagyokat vele?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Mint minden más növényfajnál, melynek terméseit hasznosítjuk, az érési idejét, időszakát a fajtatulajdonság, valamint a termesztésmód is nagymértékben befolyásolja. A sütőtök esetében általában már nyár végétől megkezdődik az érési időszak, mely az ősz folyamán tovább folytatódik. A termések akkor érettek a szedésre, amikor felületük kellően színeződött, az ilyen termések kocsánya száraz és kemény, valamint jellemző rájuk, hogy könnyedén, erőlködés nélkül eltávolíthatók a növényről.

Népi hagyományok szerint a tököt akkor érdemes csak szüretelni, ha a dér már megcsípte, ekkor húsa ugyanis ízletesebb lesz. A sütőtök leszedése mindig a kocsányrésszel együtt történik, melyet éles eszközzel vághatunk le legkönnyebben. Eközben arra is szükséges ügyelnünk, hogy sérülések ne érjék a termés felületét, akkor ugyanis gyorsan romlásnak indulhat. Lehetőleg olyan időt válasszunk a szüretre, amikor az időjárás száraz, hiszen ekkor terméseink felülete is tiszta marad, rajtuk nem lesznek sárfoltok, amiket még szüret után szükséges letakarítani.

A sütőtök sokféleképpen felhasználható a konyhában

A leszedés után a tökök megfelelő körülmények között sokáig el is tarthatók, tárolhatók, ha pár szempontot figyelembe veszünk. Tárolásra csak olyan termény alkalmas, mely érett, sérülésektől és betegségektől mentes. A tárolásra szánt hely lehet akár kamra, garázs vagy fészer egyaránt, a lényeg az, hogy száraz levegőjű legyen, jól szellőző, hűvös és lehetőleg fagymentes. Kissé melegebb körülmények között is tárolhatók, viszont itt eltarthatósági idejük csökkenésével kell számolnunk.

A nedves helyen tárolt tökök, főleg ha azokat egymásra helyezzük, hamar rothadásnak indulnak. Érdemes ezért a tököket inkább egymás mellé helyezni, újságpapírral, vagy akár szalmával leborított helyre. Pár hetente nem árt ellenőrizni azok állapotát, amennyiben rothadó tököt találunk, azt távolítsuk el minél hamarabb a továbbfertőzés megakadályozása érdekében. A jó feltételek biztosítása mellett ugyanis akár három vagy négy hónapig is eltárolhatók nagyobb veszteség nélkül a sütőtökök. 

Gyümölcsfák: mi a teendő szüret után?

2022. október 25. 04:36

A legtöbb tévhit abból keletkezik a kiskerttulajdonosok fejében, hogy leterem a sok gyümölcs, és ott már lehúzzuk a rolót, nincs több teendőnk a gyümölcsfákkal. De persze a valóság ennél sokkal izgalmasabb és teendőkben dúsabb.

Fűszernövények szárítása otthon

2023. augusztus 21. 05:40

A friss fűszerek használata sokkal finomabb, élénkebb ízeket ad az ételeknek és csodás illatokkal gazdagítja az étkezéseket is. A saját magunk által termesztett és szárított fűszernövényeket pedig „leszüretelni” és kiszárítani sem nehéz. Lássuk, mire érdemes figyelnünk!

Kiemelkedő mennyiségű szőlőt szüreteltek eddig a gazdák

2018. november 8. 14:33

A hazai szőlőtermelők alaposan helyt álltak az idén, mert nemcsak nagy mennyiségben, hanem minőségben is jó szőlőt termeltek, és ezzel komoly feladatot adtak a felvásárlóknak.

NÉBIH: ellenőrzik a mustfokot!

2021. szeptember 16. 11:09

A hatóságok 2021-ben, a szőlőszüret folyamán – a korábbi évekhez hasonlóan – ismét ellenőrzést végeznek a borászati üzemekben. Ennek alapvető célja a helyes szüreti gyakorlat kialakítása: az ellenőrök a szőlőfelvásárlások során a tisztességes piaci gyakorlatot vizsgálják - jelentette be az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.