Már tavasszal zöldhagymát szeretnék szedni! Mit tegyek ezért ősszel?

Agrofórum Online

Hogyan szaporítsam ősszel a vöröshagymát, ha már kora tavasszal zöldhagymát szeretnék szedni?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A vöröshagyma egy hidegtűrő növényfaj, vagyis csírázása már 5 fokon megindul és a növény -5 fokos hőmérséklet esetében sem károsodik. Az áttelelő termesztését a vöröshagyma hidegtűrő képessége teszi lehetővé, hiszen a fejlettebb növényeken az erősebb lehűlések sem okoznak kárt. A vöröshagyma magról, illetve dughagymáról is szaporítható zöldségfajunk. Annak függvényében, mikor ültetjük vagy vetjük magjait, és milyen fejlettségben takarítjuk be, többféle technológiai változata is ismeretes. Zöldhagymatermesztés céljából a vöröshagyma magról, illetve dughagymáról egyaránt szaporítható szabadföldi körülmények között.

A magokat már érdemes augusztusban elvetni, melynek létfontosságú eleme az, hogy a keléshez elégséges mennyiségű víz álljon a rendelkezésére. A talajt megfelelően elő kell készíteni, aprómorzsás szerkezetű magágyat kell biztosítani a meglehetősen apró magoknak, melyeket 2-3 cm mélységbe kell csak a talajba elhelyezni. Száraz talaj esetében már a vetést megelőzően is ajánlatos a talajt benedvesíteni, vetés után pedig mindenképp a csírázást rendszeres és egyenletes vízellátással elősegíteni. A dughagymákat elegendő később, szeptember-októberben szabadföldbe elültetni, míg fóliasátorba akár novemberben is ültethető. Ahogyan már előzőleg is említettem, a legfontosabb az, hogy a hideg beállta előtt a növények kellő fejlettségbe kerüljenek, legalább ceruza vastagságot elérők legyenek.

Az így szaporított hagyma esetében is, akárcsak tavasszal, ne felejtkezzünk meg a száraz őszi és kora tavaszi időszakban történő öntözésről, valamint a gyomok rendszeres irtásáról sem, magvetés esetén pedig a megfelelő tőszám beállításáról egyaránt gondoskodjunk!

Az ősszel szaporított hagymából általában kora tavasszal már szedhető zöldhagyma, illetve, a zöldhagymaként nem hasznosított, talajban maradt hagymák tavasz végén – nyár elején pedig főzőhagymaként egyaránt hasznosíthatók. A sűrűbb duggatásnál, illetve vetésnél akár ritkítás céljából is szedhető zöldhagyma, majd a maradék pedig főzőhagymának nevelhető fel.

Kiemelt kép: Pixabay

Ideje hónapos retket vetni!

2023. április 18. 05:36

A hónapos reteknek azért ideális ez a tavaszi időszak, mert a nagy melegben már hamarabb megy virágba, minthogy szép retek legyen belőle.

Hosszú tenyészidejű gyökérzöldségek őszi talaj-előkészítése és trágyázása I.

2021. szeptember 21. 07:37

A hosszú tenyészidejű gyökérzöldségek közül az ipari, illetve tárolási sárgarépa és petrezselyem talajigényével kapcsolatosan osztunk meg néhány hasznos gondolatot.

Vetésforgó a konyhakertben: használjuk ki az előnyeit!

2024. augusztus 24. 11:10

A vetésforgó lényege, hogy a zöldségfélék meghatározott csoportjait minden évben a konyhakert más-más részén termesztjük. De mire is jó ez?

Tartósítás konzervek és hűtőberendezések nélkül

2021. március 27. 13:13

Az élelmiszer tartósításának a kialakulása egyidősnek tekinthető az emberiség történetével. Hagyományos értelemben véve az „ősi” tartósító eljárások közé sorolhatjuk a szárítást, az aszalást, a besűrítést, a füstölést, a sózást, a savanyítást, az erjesztést vagy akár a természetes hűtést is.