Már tavasszal zöldhagymát szeretnék szedni! Mit tegyek ezért ősszel?

Agrofórum Online

Hogyan szaporítsam ősszel a vöröshagymát, ha már kora tavasszal zöldhagymát szeretnék szedni?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A vöröshagyma egy hidegtűrő növényfaj, vagyis csírázása már 5 fokon megindul és a növény -5 fokos hőmérséklet esetében sem károsodik. Az áttelelő termesztését a vöröshagyma hidegtűrő képessége teszi lehetővé, hiszen a fejlettebb növényeken az erősebb lehűlések sem okoznak kárt. A vöröshagyma magról, illetve dughagymáról is szaporítható zöldségfajunk. Annak függvényében, mikor ültetjük vagy vetjük magjait, és milyen fejlettségben takarítjuk be, többféle technológiai változata is ismeretes. Zöldhagymatermesztés céljából a vöröshagyma magról, illetve dughagymáról egyaránt szaporítható szabadföldi körülmények között.

A magokat már érdemes augusztusban elvetni, melynek létfontosságú eleme az, hogy a keléshez elégséges mennyiségű víz álljon a rendelkezésére. A talajt megfelelően elő kell készíteni, aprómorzsás szerkezetű magágyat kell biztosítani a meglehetősen apró magoknak, melyeket 2-3 cm mélységbe kell csak a talajba elhelyezni. Száraz talaj esetében már a vetést megelőzően is ajánlatos a talajt benedvesíteni, vetés után pedig mindenképp a csírázást rendszeres és egyenletes vízellátással elősegíteni. A dughagymákat elegendő később, szeptember-októberben szabadföldbe elültetni, míg fóliasátorba akár novemberben is ültethető. Ahogyan már előzőleg is említettem, a legfontosabb az, hogy a hideg beállta előtt a növények kellő fejlettségbe kerüljenek, legalább ceruza vastagságot elérők legyenek.

Az így szaporított hagyma esetében is, akárcsak tavasszal, ne felejtkezzünk meg a száraz őszi és kora tavaszi időszakban történő öntözésről, valamint a gyomok rendszeres irtásáról sem, magvetés esetén pedig a megfelelő tőszám beállításáról egyaránt gondoskodjunk!

Az ősszel szaporított hagymából általában kora tavasszal már szedhető zöldhagyma, illetve, a zöldhagymaként nem hasznosított, talajban maradt hagymák tavasz végén – nyár elején pedig főzőhagymaként egyaránt hasznosíthatók. A sűrűbb duggatásnál, illetve vetésnél akár ritkítás céljából is szedhető zöldhagyma, majd a maradék pedig főzőhagymának nevelhető fel.

Kiemelt kép: Pixabay

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Március

2023. március 19. 05:38

Már kora tavasszal ugrásszerűen megnő a választék a hazánkban idényszerű (szezonális) gyümölcsökből és zöldségekből. Keressük őket a boltokban, vagy termesszük őket otthon! Ebben a hónapban a rukkolával, spárgával és az importból származó kivivel is megismerkedünk.

Rózsaszín burgonya lehet a jövő slágere

2019. május 29. 12:18

Mára szinte minden zöldségnövényből nemesítettek a szakemberek különleges színű, formájú egyedeket és ez a burgonya esetében sincsen másként. Cikkünkből megismerheti az Olvasó a Shetland Black, Fleur Bleue, Apache és a Blue St. Gallen különleges burgonyafajtákat.

Cultilene kőzetgyapot: ideális termesztőközeg a paradicsom számára

2021. május 19. 09:37

A Cultilene kőzetgyapot lehetővé teszi a víznek és az EC értékének könnyű szabályozását a gyökérzónában, továbbá piacképessége és újrahasznosíthatósága szintén kedvező tényezőkként említhetők.

Növények védelme a természet erejével

2018. március 6. 13:47

A Trichoderma nemzetségbe tartozó gombafajok a kórokozókkal szemben hatékony védelmet nyújtanak a növényeknek.