Már tavasszal zöldhagymát szeretnék szedni! Mit tegyek ezért ősszel?

Agrofórum Online

Hogyan szaporítsam ősszel a vöröshagymát, ha már kora tavasszal zöldhagymát szeretnék szedni?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A vöröshagyma egy hidegtűrő növényfaj, vagyis csírázása már 5 fokon megindul és a növény -5 fokos hőmérséklet esetében sem károsodik. Az áttelelő termesztését a vöröshagyma hidegtűrő képessége teszi lehetővé, hiszen a fejlettebb növényeken az erősebb lehűlések sem okoznak kárt. A vöröshagyma magról, illetve dughagymáról is szaporítható zöldségfajunk. Annak függvényében, mikor ültetjük vagy vetjük magjait, és milyen fejlettségben takarítjuk be, többféle technológiai változata is ismeretes. Zöldhagymatermesztés céljából a vöröshagyma magról, illetve dughagymáról egyaránt szaporítható szabadföldi körülmények között.

A magokat már érdemes augusztusban elvetni, melynek létfontosságú eleme az, hogy a keléshez elégséges mennyiségű víz álljon a rendelkezésére. A talajt megfelelően elő kell készíteni, aprómorzsás szerkezetű magágyat kell biztosítani a meglehetősen apró magoknak, melyeket 2-3 cm mélységbe kell csak a talajba elhelyezni. Száraz talaj esetében már a vetést megelőzően is ajánlatos a talajt benedvesíteni, vetés után pedig mindenképp a csírázást rendszeres és egyenletes vízellátással elősegíteni. A dughagymákat elegendő később, szeptember-októberben szabadföldbe elültetni, míg fóliasátorba akár novemberben is ültethető. Ahogyan már előzőleg is említettem, a legfontosabb az, hogy a hideg beállta előtt a növények kellő fejlettségbe kerüljenek, legalább ceruza vastagságot elérők legyenek.

Az így szaporított hagyma esetében is, akárcsak tavasszal, ne felejtkezzünk meg a száraz őszi és kora tavaszi időszakban történő öntözésről, valamint a gyomok rendszeres irtásáról sem, magvetés esetén pedig a megfelelő tőszám beállításáról egyaránt gondoskodjunk!

Az ősszel szaporított hagymából általában kora tavasszal már szedhető zöldhagyma, illetve, a zöldhagymaként nem hasznosított, talajban maradt hagymák tavasz végén – nyár elején pedig főzőhagymaként egyaránt hasznosíthatók. A sűrűbb duggatásnál, illetve vetésnél akár ritkítás céljából is szedhető zöldhagyma, majd a maradék pedig főzőhagymának nevelhető fel.

Kiemelt kép: Pixabay

Mást mond a botanika a paradicsomról, mint amit az iskolában tanultunk róla

2019. július 18. 04:36

Amennyiben botanikai szempontból közelítjük meg a témát, a paradicsom valójában nem zöldség, hanem gyümölcs. Másfelől viszont, ha a konyhai felhasználás szerint próbáljuk besorolni a paradicsomot, mindenképp a zöldségek közé kell helyeznünk.

Hogyan lesz egy régészből FerMentor?

2021. június 27. 10:38

A fermentálást konyhatechnológiailag úgy határozhatjuk meg, mint szerves anyagok mikroorganizmusok segítségével, kontrollált körülmények között történő bontása/erjesztése.

Tömeges koronavírus-fertőzés a zöldségfarmon

2020. július 28. 14:47

Csaknem 500 embert kellett karanténba helyezni, miután a zöldségfarmon koronavírus tömegfertőzés történt.

Milyen zöldségeket vethetünk a nyár közepén?

2020. július 13. 06:59

Lehetséges a nyár közepén még valamely zöldségfajok vetése? Több hely felszabadult már kertemben, melyet szeretnék megfelelőn hasznosítani.