Signum WG-vel lepermeteztem az uborkát! Nem találtam leírást az egészségügyi várakozási időre! Tudnának ebben segíteni? Előre is köszönöm!
Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos
Kedves Kérdező!
Az élelmezés-egészségügyi várakozási időt (é.v.i.) minden esetben nagyon fontos betartani, a permetezés után, ennek lejártát a termések fogyasztása előtt feltétlenül be kell tartani. Az é.v.i. az adott készítmény csomagolásán, minden kultúra esetében külön fel van tüntetve a leírásban. Hasonlóan az interneten is megtalálható minden szerre vonatkozóan a hivatalos engedélyokirat, mely szintén kellő leírást ad várakozási időkre vonatkozóan, de a felhasználásról és kijuttatásról is meglehetősen részletes utasítást olvashatunk. Az Ön által felhasznált készítményen azért nem találja az uborkára vonatkozó é.v.i.-t, mert a kultúrában sajnos ez a szer nincsen engedélyezve.
A kipermetezés előtt ajánlatos meggyőződni, hogy az adott növénykultúrában a szert engedélyezték-e egyáltalán. Ennek hiányában felhasználása nem tekinthető sem a növény számára, sem pedig a későbbi fogyaszthatóság szempontjából biztonságosnak. Sajnos pontos adatot így nem találunk arra vonatkozóan, hogy a hatóanyag mennyi idő elteltével bomlik le a növényben és lesz újra fogyasztható. Jól látható a Signum WG engedélyokiratában is, hogy növényenként a várakozási idő meglehetősen tág határok között változik. Fokhagyma esetében 21, míg a paprikáknál és a szamócánál csak 3 napot szükséges várakozni az újbóli szürettel.
Ajánlatos tehát a permetszer vásárlása során, valamint az otthoni készletből is úgy válogatni, hogy az engedélyezve legyen a permetezni kívánt kultúrában, azt előzetesen ellenőrizzük, csak így tudunk biztonsággal meggyőződni a szüret újbóli időpontjáról, annak egészségkárosító hatásának mentességéről is! Az uborkában a gombás betegségek ellen, az azoxistrobin hatóanyagú Amistar, Mister készítmények, lisztharmat és peronoszpóra ellen is bevethetők (é.v.i. 3 nap). A penkonazol hatóanyagú Topas is engedéllyel rendelkezik, 7 napos é.v.i.-vel, melyet lisztharmat ellen juttathatunk ki. Az uborka esetében gyakorinak számít a bakteriális betegség megjelenése is, mely ellen csak réz hatóanyagú szerrel védekezhetünk hatékonyan.
Kiemelt kép: Pixabay