Növényvédelem
Növényvédelem

Védőruházat használata – vegyük komolyan!

Védőruházat használata – vegyük komolyan!

Agrofórum Online

"Álkérdés": A telkemen két kajszibarackfa permetezését tervezem. Nagyon kis mennyiségű permetszert igényel, rövid idő alatt kivitelezhető. Szükséges ilyen mennyiséghez védőfelszerelés használata?

Napjainkban is, számos alkalommal  – nehéz szívvel – tapasztalható a sajnos, gyakran megrendíthetetlennek látszó elképzelés, miszerint a növényvédő szeres kezelésekhez elég akár egy napszemüveg is, de gyakran ez a témakör ki is merül abban a megállapításban, miszerint a  „védőfelszerelés használata felesleges macera”.

Pedig nem lehet elégszer hangsúlyozni a téma létjogosultságát. A növényvédelmi tevékenységről szóló, 43/2010. FVM rendelet sorai között tallózva számos előírás található a munkavédelmi szabályok betartására vonatkozóan. Higgyük el, hogy a sorok nem ok nélkül színezik a rendelet tartalmát! Ezek a szabályok minden esetben a munkavégző egészségének megóvása érdekében kerültek kidolgozásra, szenteljünk hát több figyelmet a betartásukra, hiszen saját egészségünk foroghat kockán amennyiben nem megfelelő kivitelezés történik, nemcsak üzemi, hanem házikerti permetezés esetén is. Lehetőleg ne legyen kifogás a ,,csak egy fát fújok le”. A rendelet 38. paragrafusa számos ponton keresztül taglalja a növényvédelmi kezelés során alkalmazandó védőruházat viselésének fontosságát. A növényvédő szerek engedélyokiratának tanulmányozása is elengedhetetlen, hiszen abban kerülnek meghatározásra a védőfelszerelésekkel kapcsolatos követelmények.

A 38. § (1) alapján tehát  ,,A munkavégzése során növényvédő szerrel közvetlen vagy közvetett kapcsolatba kerülő dolgozó – ideértve a tömény növényvédő szerrel dolgozó előkészítőt és a felhasználásra kész permetlé vagy kész kiszerelésű készítmény kijuttatóját is – az adott növényvédő szer engedélyokiratában előírt egyéni védőeszközöket köteles viselni. Az engedélyokiratban foglalt további előírás hiányában a növényvédő szer kijuttatását végző személynek munkaruhaként legalább olyan hosszú ujjú felső ruházatot és hosszú szárú nadrágot, zárt cipőt, por és fröccsenés ellen védő szemüveget, illetve megfelelő minőségű védőkesztyűt kell viselnie, amelyet kizárólag permetezések alkalmával használ.”

Amennyiben a munkáltató – ha éppen ilyen környezetben zajlana a kezelés –  valamilyen okból kifolyólag nem biztosítja a szükséges védőruházatot, úgy a munkavállalónak szükséges beszerezni azokat. Nem lehet indok a felettes hanyagsága: 38. § (2) ,,A növényvédelmi munkavégzéshez szükséges védőeszközöket a munkáltató, ennek hiányában a felhasználó köteles biztosítani, akinek gondoskodnia kell a védőeszközök cseréjéről, elkülönített tisztításáról, megfelelő műszaki állapotban való tartásáról is.”

A növényvédelmi kezelés befejeztével is van teendőnk, ugyanis: 38. §  (3) ,,Növényvédő szerrel kezelt területre belépni, illetve ott munkát végezni a növényvédő szer teljes száradása, illetve a munkaegészségügyi várakozási idő lejárta előtt kizárólag az alkalmazott növényvédő szerhez előírt védőeszközben szabad.” , ahogy a 38. § (4) pontban megemlített növényvédelmi berendezések javítása esetében is ,,A növényvédő szerrel szennyezett gépek, illetve szóróberendezések javítása, tisztítása során a növényvédő szer engedélyokiratában előírt egyéni védőeszközt kell viselni.

Ne felejtsük el tájékoztatni a szomszédságot és a családtagokat a permetezés tervezett idejéről és helyéről (jóllehet a permetezés szempontjából kedvező időjárású napot választottunk, az elsodródás lehetősége így is fennállhat).

A készítmények címkéje, valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági Hivatal honlapján található növényvédő szerek adatbázisa segítségével könnyen tájékozódhatunk az egyes szerek engedélyokiratában előírt egyéni védőfelszerelések kapcsán.

Forrás: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1000043.fvm

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Gubacsot okozó atkák a körtén, I. rész

2024. július 12. 09:40

A Gubacsatkák családjából 3 nemzetség fajai fordulnak elő a körtéken, de gubacsokat okozó fajokat csak a Epitrimerus, és az Eriophyes nemekben találunk.

Tarlók, árvakelések hatása a növényvédelemre

2024. július 9. 08:40

Az árvakelések részben hasznosak a talajaink védelme szempontjából, ugyanakkor hordoznak növényvédelmi kockázatokat is.

Mi van a kalászban? A fertőzések tüneteit most lehet a legkönnyebben észrevenni

2024. július 8. 10:10

A betegségek nem most, a csontszáraz növényállományban okozták a fertőzést, de tüneteiket most lehet a legkönnyebben észrevenni.

A kártevők is hamarabb jönnek, figyeljünk oda a kukoricára!

2024. július 5. 10:10

A kukorica virágzása Magyarországon általában június legvégén – július elején indul, idén azonban az ország déli részében már június 18-20. körül elindult a címerhányás.

A hatékonyság és a fenntarthatóság áll a Corteva fókuszában

2024. június 26. 10:10

A Corteva céljait a vállalat növekvő, a magyar gazdák számára elérhető vetőmag-, növényvédőszer- és biológiai termékek portfóliója is tükrözi.

AM: a fenntartható növényvédelemhez a növényorvosok munkája nélkülözhetetlen

2023. február 21. 15:31

Magyarország egyetért azzal, hogy csökkenteni kell a növényvédőszerek használatát, de olyan uniós megállapodásra van szükség, amely megtalálja a kényes egyensúlyt az egészségügyi, a környezet- és klímavédelmi, valamint a versenyképességi és gazdasági szempontok között.

Mi károsítja a csodálatos ibolya leveleit?

2020. március 5. 05:37

J. Adél kérdése: Kertünkben rengeteg ibolya található. Több növényen is megfigyeltem, hogy a levelek bepödrődtek. Mi okozhatja a jelenséget?

Mikrobiológiával a talajgombák ellen

2023. május 17. 08:34

A gondosan dédelgetett növényeinket számos környezeti veszély fenyegeti. A talajainkban felszaporodott kórokozók egyre nagyobb gondot jelentenek a növénytermesztésben, mert az állományok gyors leromlásához, akár a teljes pusztulásukhoz is vezethetnek.