Mi okozza a szilva terméseinek deformálódását?

Mi okozza a szilva terméseinek deformálódását?

Agrofórum Online

Mi az oka, hogy a szilvák nagysága többszöröse a megszokottnak, és furcsa formájuk is van? Mi okozza ezt az elváltozást?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Az idei tavasz időjárása kedvez a gombabetegségek súlyos fertőzésének, aratnak a betegségek. A kérdezett elváltozást – a bábaszilva, szilva táskásodása nevű betegséget – a Taphrina pruni nevű gomba okozza, olyan időjárás segíti felszaporodását, erős fertőzését, amilyet az idén tapasztaltunk. Hazánk csapadékosabb tájain rendszeresen előfordul, idén tavasszal viszont általános jelenség mindenhol. A termesztett házi szilván kívül a ringló, a díszszilva (vérszilva), kökény, mirabolán szilva terméseit is fertőzi. A májusfán, vagy más néven zselnicemeggy termésén egy rokon gombafaj, a T. padus okoz hasonló torzult terméseket.

Bábaszilva

A gomba már a virágzatot megfertőzheti. Azokból a fertőzött szilvatermések alaktalanná válnak, hosszabbak, megnyúltak, nagyobbak lesznek, mint az egészségesek, általában meggörbülnek. A még növekedésben lévő gyümölcsök zöld héján fehéres színű, finom, bársonyos bevonatot képez a gomba, amik valójában szaporítóképleteinek (exoaszkuszok) a rétege. A bábaszilva magháza vagy üreges, vagy igen kicsi, csökött mag fejlődik benne. A fertőzött szilvát hamar másodlagosan megtámadja a Monilia gomba, ami a bábaszilva idő előtti lehullásához, elrothadásához vezet. Ritkán, de előfordulhat, hogy a hajtásvégeket is megfertőzi a gomba, ilyenkor a zsenge csúcsi levelek sárgás-vörös színűek lesznek, erősen megvastagodnak, a levelek igen közel nőnek egymáshoz, szinte csokrosan helyezkednek el. Rajtuk levéltetvek nem találhatók.

Amikor már a betegség fellépett, nem tudunk ellene védekezni, legfeljebb, ha elérhetők, a deformált szilvák eltávolításával és összegyűjtésével.

Tafrina pruni kártétele (fotó: a kérdező felvétele)

Van egy sokkal ismertebb „rokon” gombafaj (Taphrina deformans), mely az őszibarack levélfodrosodás betegséget idézi elő, és az őszibarack mellett a nektarint, ritkán a kajszit és mandulát is fertőzheti.

Kémiai védekezésre a szabad forgalmú difenokonazol hatóanyagú (Score, Alpha solo stb.) felszívódó, és a II. kategóriás dodine hatóanyagú Syllit, valamint a tebukonazol hatóanyagú szerek engedélyezettek. Virágzáskori fertőzése miatt a megelőző kezeléseket virágzáskor kell elvégezni. A fán, a vesszők felszínén áttelelő gomba ellen a télen alkalmazott réztartalmú szeres lemosó permetezés hatékony, ajánlott elvégezni.

Mit tehetünk az egészséges mogyorótermésért?

2019. szeptember 5. 04:36

F. Mihály kérdése: Mogyoróbokrom évek óta csak romlott mogyorót ad, többnyire már nyáron lehullanak a beteg termések. Mit tegyek, hogy egészséges mogyorót tudjak a következő évben betakarítani?

Mik lehetnek a szabálytalan foltok a szőlővesszőn, okoznak-e gondot?

2019. január 25. 15:30

S. Károly kérdése: A szőlővesszőkön szabálytalan foltok jelentek meg. Mik lehetnek ezek a foltok, okoznak-e gondot?

Mit tehetünk a platánrák ellen?

2019. december 13. 05:38

S. Richárd kérdése: A parkokban álló platánfák törzsén burjánzó képleteket figyeltem meg. Mi okozhatta ezeket a daganatokat? Mit tehetünk ellene?

Miért fejlődik néhány szőlőhajtás nagyon erőtlenül?

2019. június 27. 10:47

K. Szabolcs kérdése: Szőlőültetvényemben több tőkén is gyengén fejlődő hajtásokat vettem észre. Mi okozhatja a problémát?