Mi okozza barna foltok kialakulását a fagyal levelein?

Mi okozza barna foltok kialakulását a fagyal levelein?

Agrofórum Online

M. Lászlóné kérdése: Fagyal bokraim levelein sok barna szélű foltot vettem észre, a levelei lehullanak. Mi okozza, tehetek-e érte még valamit?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus 

Kedves Kérdező!

Általánosan előforduló betegségről van szó, fagyalbokrokon (Ligustrum vulgare, L. ovalifolium) most szinte mindenhol előfordul hazánkban. Az elváltozást növénypatogén gombák okozzák, több faj is. Leggyakoribbak a Cercospora, Exosporium és Phyllosticta sp. gombafajok.

Fagyal cercospórás levélfoltossága

Milyen tünetei vannak a levélfolt betegségnek?

A fertőzés kezdetben apró sárga kör alakú foltok formájában jelentkezik, melyek bebarnulnak, a foltok széle sötétbarnává válik. A foltok között a levéllemez elkezd sárgulni, ezt követően a levelek lehullanak a bokorról. Súlyos levélhullást a növények felkopaszodása követi. A bokrok elveszítik a zöld asszimiláló felületüket, az anyagcseréjük lelassul, a bokrok legyengülnek, majd kipusztulnak.

A jelenleg látható súlyos tünetek még az őszi és az enyhe téli fertőzés következményei. A fagyal bár örökzöld növény, a kemény teleken leveleit elveszíti. Az idei enyhe télen ez nem következett be, viszont a fennmaradt leveleit erős levélfoltosság jellemzi.

A fagyalbokrok öntözés nélkül legyengülnek, aszályos időszakokban kiegészítő öntözésük indokolt. Lehetőleg a bokor alatti talajt öntözzük, ne a lombját, ezzel is elkerüljük, hogy a levelek felszíne vizes maradjon, ami a gombaspórák fertőzését biztosítja. Amennyiben csak a lombot is érő esőztető öntözési mód lehetséges, akkor azt a kora reggeli órákban végezzük, amikor hamar felszárad a lombozat. Esti, éjszakai öntözés után a lombozat órákon át nedves marad, nem szárad fel, ezt az öntözési gyakorlatot kerülni kell.

Levélfoltban a gomba szaporítóképletei

Védekezés mikor és mivel?

A gomba a fertőzött, foltos leveleken telel, s onnan fertőzi a bokor leveleit, de ugyancsak fertőznek a lehullott, beteg levelek. Ezeket lemosásszerűen érdemes még az új levelek kifejlődése előtt kezelni, megelőzve az új lomb megfertőződését. Az erősen fertőzött vesszőket, ágakat javasolt kimetszeni, a levágott ágakat PVC zsákban összegyűjteni, biztosítani azt, hogy a beteg levelek ne a talajra, hanem a zsákba potyogjanak. A bokor alá lehullott leveleket rendszeresen össze kell gyűjteni, és kihúzni a lomb alól az év bármely szakaszában.

Ősszel telelés előtt és tavasszal rügypattanás előtt rézhidroxid vagy mankoceb hatóanyagú bő permetleves permetezés a levélfoltos lombra és a talajra lehullott levelekre is kijuttatva ajánlott. Rügypattanástól tartósan esős időjárás esetén megelőző kezelésként azoxistrobin, boszkalid + piraklostrobin, vagy fludioxonil + ciprodinil hatóanyagú szabadforgalmú gombaölő szerek alkalmazhatók. Minden esetben tapadásfokozó anyag is szükséges a permetléhez.

 

Hogyan védekezzünk a ribiszke-levéltetű ellen?

2022. május 27. 04:36

Kérem segítségüket abban, hogy miként védekezhetek eredményesen a ribiszke-levéltetű ellen?

Miért kezd bimbóban száradni a gladiólusz?

2023. július 22. 04:39

Gladiólusz virágaim némelyike kezd bimbóban száradni, nem nyílik ki. A virágokban apró, hosszúkás, fekete színű rovarokat találtam. Mit tudok tenni, menthető még?

Miért nehéz a szobanövényeken elszaporodott pajzstetvektől megszabadulni?

2022. december 20. 04:37

Miért olyan nehéz a szobai virágaimon elszaporodott pajzstetvektől megszabadulni? Van-e hatékony módszer ellenük?

Kalászfuzáriózis és vörösrozsda: járványveszélyes a helyzet őszi búzában

2019. május 19. 08:59

A kalászfuzáriózis és a vörösrozsda fertőzés veszélye mellett nem elhanyagolandó a többi kórokozó elleni védelem sem. A gabonalisztharmat és a levélfoltosság betegségek, valamint a szeptóriás levél- és kalászfertőzés kórokozói számára is kedvezően alakulnak a további fertőzés feltételei.