Agrárgazdaság
Agrárgazdaság

A növényvédelem ára robbanásszerűen emelkedik

A növényvédelem ára robbanásszerűen emelkedik

Agrofórum Online

A kereskedők és gyártók jelentése szerint a növényvédő szerek 50%-kal drágábbak, mint tavaly. Ennek ellenére alig van mit vásárolni, ez a helyzet 2023-ig tarthat – vagy tovább is. Ha szükséges, meg lehet lenni műtrágya nélkül, de növényvédelem nélkül nem – állítják a tudósok.

A gabonaárak még mindig elég magasak ahhoz, hogy a magas termőképességű földeken gazdaságosan megéri drága műtrágyák és növényvédő szerek használata a termésnövelés érdekében. A kevésbé termelékeny területeken azonban a magas költségeket nehezebb igazolni.

Németországban is rekordszinten lesznek 2022-ben a gyomirtó- és gombaölő szerek árai – és így a gazdálkodók költségei is – írta az agrarheute mezőgazdasági szakportál. A meredeken emelkedő árak csökkenésének pedig semmi jele, éppen ellenkezőleg: Németországban a gyomirtó szerek átlagosan csaknem 20%-kal drágábbak voltak 2022 áprilisában, mint az előző évben, a gombaölők pedig csaknem 10%-kal drágultak.

Más országokban és a világpiacon viszont jóval meredekebb volt az áremelkedés. Mindenesetre a növényvédő szerek piaca az árképzést illetően nem különösebben átlátható, miközben a verseny sem különösebben kiélezett, hiszen a piacot csak néhány cég uralja.

Emellett az előkészületek és a kész növényvédő szerek jelentős része Kínából érkezik. Ott azonban mind a termelési, mind az ellátási láncokat megszakítják és megzavarják a lezárások. Ez végzetes következményekkel járhat a világpiacra, valamint az európai és az amerikai vásárlókra nézve. Vagyis a feszült ellátási helyzetben aligha várható javulás, legfeljebb 2023-ban.

Az Egyesült Államokban a gazdák már jelentősen csökkentették a közönséges gyomirtó szerek használatát. Gyakran keresik a népszerű növényvédő szerek elérhető helyettesítőit, és a termesztési ütemterveket is módosították, mivel a mezőgazdasági vegyszerek (műtrágyák és növényvédő szerek) folyamatos hiánya fenyegeti a növényeket.

A lényegesen kisebb mennyiségű gyomirtó szerek alkalmazása és a kevésbé hatékony gombaölő szerek alkalmazása azonban növeli annak kockázatát, hogy a gyomok és betegségek súlyosan befolyásolják a növénytermesztést egy olyan időszakban, amikor a gabonaellátás szűkös a világon, mivel az ukrajnai háború súlyosan csökkenti a globális kínálatot.

Az emelkedő árak közepette az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) szerint a gazdálkodókat aggasztja, hogy a gyártók a nyereség növelése érdekében emelik a vegyszerek, a vetőmagok és a műtrágyák árát, és nem csak a keresleti és kínálati tényezők miatt. Az USDA ezért vizsgálatot indított az iparágban folyó verseny miatt.

További nehézségek merülnek fel, mert az USA-ban is glufozinátot forgalmazó német BASF cég bejelentette, hogy szerinte a következő évben nem javul érdemben az ellátási helyzet.

Mark Welch, a Texas A&M Egyetem mezőgazdasági közgazdásza szerint a magas költségek arra késztetik a gazdálkodókat, hogy a helyzettől függően csökkentsék a műtrágya- és növényvédőszer-használatot.

Rodrigo Werle, a Wisconsin-Madison Egyetem mezőgazdasági tanácsadója szerint a glifozát és glufozinát széles spektrumú gyomirtó szerek hiánya az Egyesült Államokban arra kényszeríti a gazdákat, hogy más utakat keressenek. Egyesek megpróbálják mechanikusan elpusztítani a gyomokat, ami csökkentheti a kijuttatott gyomirtó szerek mennyiségét, vagy más vegyszert használnak.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A John Deere csökkentette 2024-es profit-előrejelzését

2024. május 24. 12:10

A romló gazdasági környezet miatt kevesebb gépet vesznek a gazdák 2024-ben, emiatt az eladás és a gyártók, például a Deere profitja csökken.

Az időjárás lehet a jövőben a gabonaárak fő mozgatórugója

2024. május 24. 10:10

Már nem a háború, hanem az időjárás hatásai – fagy, áradás, aszály, rovarkártevők – befolyásolják a legjobban a gabonaárakat.

Összeírja hazánk egyéni gazdaságait a KSH

2024. május 20. 10:10

Országszerte több mint 22 ezer egyéni gazdaság mezőgazdasági összeírását kezdi meg május 15-én a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Zuhan a konstancai kikötőn keresztüli ukrán gabonaexport

2024. május 19. 16:10

Ukrajna 2024. első negyedévi gabonaexportja harmadával kevesebb, mint egy éve. Az oroszországi búzát súlyosan károsította a májusi fagy.

Tudnivalók a réztartalmú gombaölő szerek okszerű használatáról, figyelemmel a talajszennyezésre

2019. január 31. 04:38

A réz már több mint 150 éve használt hatóanyaga a növényvédelmi permetezéseknek. Ez a hatóanyag több helyen támadja a gomba szervezetét, először is a mitokondriális elektrontranszporton keresztül. A réz ellen rezisztencia nincsen. A kontakt gombaölő szer viszont csak megelőző jelleggel hatékony, azaz a gomba támadásakor már a növény felületén kell lennie.

Növényvédelmi célra használható anyagok, amiket a házikertben is bátran alkalmazhatunk - V. rész

2024. május 21. 05:40

Vannak olyan egyszerű anyagok is a növényvédelem szolgálatában, amelyeket nem használunk vagy fogyasztunk mindennap, sőt az is lehet, hogy most fogunk róluk először hallani: csalétkek, növényi elicitorok, erős fertőtlenítő hatású szerek is készíthetők belőlük.

Mire szolgál a hernyóenyves öv? Tényleg érdemes kihelyezni?

2023. november 24. 04:38

Szeretnék érdeklődni, hogy mire is szolgál pontosan a hernyóenyves öv? Egyáltalán érdemes kihelyezni, megéri a ráfordított költségeket?

Első szemlétől az aratásig – ingyenesen letölthetők a legfrissebb Nufarmer Magazinok (PDF)

2020. március 20. 11:18

Az idén 11. évfolyamába lépett Nufarmer Magazin friss, 28. száma minden eddiginél gazdagabb tartalommal jelentkezik: januártól egészen a betakarítási munkák utánig mutatja be a növényvédelmi feladatokat, valamint a Nufarm által forgalmazott növényvédő szereket.