Miért nem csírázik ki soha az összes elvetett zöldségmag? Hogyan javítható a kelés aránya?

Agrofórum Online

Magvetésre készülök, szeretném megtudni, hogy miért nem csírázik ki soha az összes elvetett zöldségmag? Előáztatással, előcsíráztatással javítható a kelés aránya?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Az elvetett magok hiányos kelése sajnos több okra is visszavezethető. A vetőmagok sajátos tulajdonsága, hogy akár több évig is képesek megőrizni csíraképességüket, melyet csekély víztartalmuknak köszönhetnek, azonban ennek hossza akár fajonként, de fajtánként is változhat. Vannak olyan fajok, melyek magjai hosszú éveken keresztül, akár 6-8 évig is csírázóképesek maradnak, pl. tökfélék, de vannak rövidebb ideig, egy évig csírázóképes magvak is, ilyen pl. a pasztináké. A paradicsom magjait 4-6 év, a paprikáét pedig 3-4 év múlva is elvethetjük. A kelés hiányosságát a nem megfelelő környezeti tényezők, pl. hőmérséklet és vízmennyiség is okozhatja, de a közegben, illetve a felhasznált eszközökön fertőtlenítés hiányában felszaporodó kórokozók egyaránt okozhatnak ilyen tüneteket.

A csírázáshoz a magoknak természetes körülmények között, vagyis közvetlenül a talajba vetve azokat, vízre van szükségük ahhoz, hogy életfolyamataik beinduljanak. A magok csírázásához szükséges idő fajonként, sőt fajtánként is változhat, melynek felgyorsítására jó módszer lehet az előcsíráztatás, vagy duzzasztás. E folyamat során nem történik más, minthogy a magokat bizonyos időtartamig előzetesen beáztatjuk.

Nemcsak a különösen kemény maghéjú fajok számára lehet előnyös az áztatás, hanem pl. a nagyobb magok számára is, mint a bab, a borsó, a tökfélék vagy a kukorica magjainak. Az áztatás természetesen további zöldségfajok esetében is hasznos beavatkozás lehet, beleértve a sárgarépát, a zellert, a retket, a paprikát és más zöldségfajokat is. Ezzel az eljárással akár két héttel is lerövidíthető a palántanevelés időtartama. Az előzetesen vízzel való érintkezés hatására nemcsak a magok tömegének növekedése, hanem azok héjának kisimulása is be fog következni. A kisebb méretű magokat nem érdemes túlzottan sok ideig duzzasztani, ugyanis nem cél azok kicsírázása, mivel talajba való kerülésük során túlzottan sérülékenyek lennének megjelent csíráik. Nagyobb magvaknál a kicsírázás nem jelenthet nagy problémát, amennyiben óvatosan helyezzük el a továbbiakban a magokat a talajba.

Az ország minden pontjára eljutnak az ÖMKi tájfajta paradicsompalántái

2023. május 4. 10:27

Már elérhetőek a Lidl Magyarország üzlethálózatában az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet magyar tájfajta, öko paradicsompalántái.

Drasztikusan zuhant az ukrán zöldség- és gyümölcsexport

2020. augusztus 16. 04:38

A COVID időszak alatt Ukrajna zöldség- és gyümölcskiviteléből származó bevétele 58,5 millió dollárra esett vissza.

Itt a sütőtökszezon

2019. december 12. 08:18

Az idei sütőtökszezon az előző évhez képest később kezdődött. Ez nagyrészt az enyhe, hosszúra nyúló ősznek is köszönhető, hiszen ahogy a régi magyar mondás is tartja „a tök akkor szedhető, ha megcsípte a dér”.

Erről ismerhető fel a napégés, és így védekezhetünk ellene

2023. szeptember 19. 17:10

Sajnos a károsan erős napsugárzás idén sem kímélte a növényeket, a perzselési tünetek a szőlőn, a gyümölcsféléken, a zöldségeken, de még a dísznövényeken is mutatkoztak, az ebből eredő károk az árutermelő gazdaságokat, kisüzemeket és hobbikertészeteket egyaránt sújtották.