Miért nem csírázik ki soha az összes elvetett zöldségmag? Hogyan javítható a kelés aránya?

Agrofórum Online

Magvetésre készülök, szeretném megtudni, hogy miért nem csírázik ki soha az összes elvetett zöldségmag? Előáztatással, előcsíráztatással javítható a kelés aránya?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Az elvetett magok hiányos kelése sajnos több okra is visszavezethető. A vetőmagok sajátos tulajdonsága, hogy akár több évig is képesek megőrizni csíraképességüket, melyet csekély víztartalmuknak köszönhetnek, azonban ennek hossza akár fajonként, de fajtánként is változhat. Vannak olyan fajok, melyek magjai hosszú éveken keresztül, akár 6-8 évig is csírázóképesek maradnak, pl. tökfélék, de vannak rövidebb ideig, egy évig csírázóképes magvak is, ilyen pl. a pasztináké. A paradicsom magjait 4-6 év, a paprikáét pedig 3-4 év múlva is elvethetjük. A kelés hiányosságát a nem megfelelő környezeti tényezők, pl. hőmérséklet és vízmennyiség is okozhatja, de a közegben, illetve a felhasznált eszközökön fertőtlenítés hiányában felszaporodó kórokozók egyaránt okozhatnak ilyen tüneteket.

A csírázáshoz a magoknak természetes körülmények között, vagyis közvetlenül a talajba vetve azokat, vízre van szükségük ahhoz, hogy életfolyamataik beinduljanak. A magok csírázásához szükséges idő fajonként, sőt fajtánként is változhat, melynek felgyorsítására jó módszer lehet az előcsíráztatás, vagy duzzasztás. E folyamat során nem történik más, minthogy a magokat bizonyos időtartamig előzetesen beáztatjuk.

Nemcsak a különösen kemény maghéjú fajok számára lehet előnyös az áztatás, hanem pl. a nagyobb magok számára is, mint a bab, a borsó, a tökfélék vagy a kukorica magjainak. Az áztatás természetesen további zöldségfajok esetében is hasznos beavatkozás lehet, beleértve a sárgarépát, a zellert, a retket, a paprikát és más zöldségfajokat is. Ezzel az eljárással akár két héttel is lerövidíthető a palántanevelés időtartama. Az előzetesen vízzel való érintkezés hatására nemcsak a magok tömegének növekedése, hanem azok héjának kisimulása is be fog következni. A kisebb méretű magokat nem érdemes túlzottan sok ideig duzzasztani, ugyanis nem cél azok kicsírázása, mivel talajba való kerülésük során túlzottan sérülékenyek lennének megjelent csíráik. Nagyobb magvaknál a kicsírázás nem jelenthet nagy problémát, amennyiben óvatosan helyezzük el a továbbiakban a magokat a talajba.

Az ólomtartalom uniós szabályozása

2021. szeptember 12. 08:36

Az EB elfogadta az egyes termékek (bizonyos gyümölcsök, zöldségek, gumósok) ólomtartalmának maximális határértékére vonatkozó csökkentést, tekintettel a nehézfém potenciálisan egészségkárosító jellegére.

Zöldség- és fűszernövények termesztése kis helyen, virágtartóban – az alapok

2021. február 12. 10:25

Ha a lehetőségeinkhez mérten kertészkedni szeretnénk, és amit csak lehet, megtermelnénk a családunk számára, ne szegje a kedvünket, ha csupán egy kis erkély vagy ablakpárkány áll a rendelkezésünkre! De hogyan oldjuk meg zöldségnövényeink és kedvenc fűszernövényeink nevelését cserépben, virágládában, függőkosárban vagy termesztőzsákokban?

Lombtrágyázás a zöldségtermesztésben

2019. május 22. 06:54

A növény a tápanyagokat a gyökerein keresztül veszi fel, ezért a tápanyag-utánpótlási technológiákban alapvetően a gyökéren keresztüli tápanyag-hasznosulással számolunk. Ugyanakkor vannak esetek, vagy pusztán egyetlen megoldás bizonyos tápanyag-ellátási zavarok megelőzésére illetve megszüntetésére, ezek a következők:

Mennyi vizet igényel a kertbe ültetett paprika?

2023. június 18. 04:38

Kérem szíves tájékoztatásukat, hogy a házikertbe ültetett paprika mennyi vizet igényel? Segítségüket köszönöm!