31℃ 18℃
augusztus 11. Zsuzsanna, Tiborc, Klára

Mikor kelnek ki a kertbe elvetett zöldségmagok?

Agrofórum Online

Kérem szíves válaszukat: mikor kelnek ki a kertbe elvetett zöldségmagok?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Érdeklődő!

Az egyes zöldségfajok magjainak csírázási ideje meglehetősen eltér egymástól, még optimális feltételek mellet is, hiszen ezt főként genetikai tulajdonságuk határozza meg. A magok csírázásának hosszát sok tényező befolyásolja, melyek közül talán legjobban a víznek, illetve a hőmérsékletnek van erre hatása. A gyökérzöldségek, valamint a borsó magjainak vetését már márciusban elkezdhetjük, csírázásuk pedig 6-8 fokon megkezdődik, viszont optimális csírázási hőmérsékletük 20 fok környékére tehető. A borsóra, babra, fejes salátára a gyorsabb csírázás a jellemző, míg ezzel szemben a gyökérzöldségeknek hosszabb idő szükséges ehhez, hiszen apró magvaik csak nehezebben képesek a vízfelvételre. A hagymaféléknek akár pár nap, de legfeljebb két hét kell a kibújáshoz, amennyiben a hőmérséklet 10 fok felett van.

A vetés után elvégzett alapos beöntözést követően a csírázást mindenképpen rendszeres öntözéssel kell elősegíteni, és fontos a továbbiakban is a talaj nedvességtartalmának megőrzésére törekedni. A talaj kiszáradása a magok közvetlen közelében ugyanis a csírázás elindulását késlelteti, vagy a folyamat beindulását gátolja meg. A túlöntözést is kerülni szükséges, mennyiségét a lehulló csapadékhoz kell igazítani, hiszen a túlzott nedvesség rothadáshoz, a talaj levegőtlenségéhez is vezethet.

A kelés után nagyon fontos, hogy a megfelelő dózisú öntözést továbbra is folytassuk (fotó: Pixabay)

Továbbá a vetés mélysége is befolyásolja a magok csírázásának hosszát, hiszen minél mélyebbre kerülnek, annál lassabban várható csak kibújásuk. Az apróbb magvakat 1-2 cm-es, míg a nagyobbakat pedig 2-3 cm-es mélységbe kell elvetni. Tavasszal érdemesebb a magokat kicsit sekélyebben, míg nyáron mélyebben vetni, ezzel előzve meg gyors kiszáradásukat. A homoktalajok esetében a kiszáradás megelőzése érdekében szintén kissé mélyebbre történő, míg a kötöttebb talajoknál sekélyebb vetés ajánlható.

A kelés után nagyon fontos, hogy az öntözést továbbra is folytassuk, valamint a gyomirtást pedig a zavartalan fejlődésük érdekében érdemes elvégezni. A kapálással történő gyomirtás nemcsak a gyomok elleni védelmet segíti elő, hanem a talaj jobb levegőzöttsége, lazítása is elérhető ezzel.

Ökológiai gazdálkodásban felhasználható egyszerű anyagok II. rész

2020. április 4. 05:36

Az egyszerű anyagok nem minősülnek növényvédő szernek, de ha van, be kell tartani az élelmezés-egészségügyi várakozási időt, ügyelni kell a dózisra és a kezelés idejére.

Élelmiszerek népszerűsítését finanszírozza az Európai Unió

2018. október 23. 14:37

Az Európai Bizottság 172,5 millió euróval (mintegy 55,2 milliárd forint) finanszírozza az uniós agrár-élelmiszeripari termékek népszerűsítését Európában és világszerte – közölte az uniós bizottság.

Meddig őrzik meg csíraképességüket a zöldségnövények vetőmagjai?

2022. január 9. 14:53

Meddig használhatom fel a korábban vásárolt és tárolt zöldség vetőmagokat?

Pasztinák: Amit tudni érdemes

2023. január 21. 08:28

A pasztinák egy Európában őshonos strapabíró gyökérzöldség, amelyet tavasszal vetnek és ősszel, még a talaj megfagyása előtt betakarítanak. A fehérrépának is nevezett pasztinák leveseket és pörkölteket gazdagít, de köretként is fogyasztható.