Mikor kelnek ki a kertbe elvetett zöldségmagok?

Agrofórum Online

Kérem szíves válaszukat: mikor kelnek ki a kertbe elvetett zöldségmagok?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Érdeklődő!

Az egyes zöldségfajok magjainak csírázási ideje meglehetősen eltér egymástól, még optimális feltételek mellet is, hiszen ezt főként genetikai tulajdonságuk határozza meg. A magok csírázásának hosszát sok tényező befolyásolja, melyek közül talán legjobban a víznek, illetve a hőmérsékletnek van erre hatása. A gyökérzöldségek, valamint a borsó magjainak vetését már márciusban elkezdhetjük, csírázásuk pedig 6-8 fokon megkezdődik, viszont optimális csírázási hőmérsékletük 20 fok környékére tehető. A borsóra, babra, fejes salátára a gyorsabb csírázás a jellemző, míg ezzel szemben a gyökérzöldségeknek hosszabb idő szükséges ehhez, hiszen apró magvaik csak nehezebben képesek a vízfelvételre. A hagymaféléknek akár pár nap, de legfeljebb két hét kell a kibújáshoz, amennyiben a hőmérséklet 10 fok felett van.

A vetés után elvégzett alapos beöntözést követően a csírázást mindenképpen rendszeres öntözéssel kell elősegíteni, és fontos a továbbiakban is a talaj nedvességtartalmának megőrzésére törekedni. A talaj kiszáradása a magok közvetlen közelében ugyanis a csírázás elindulását késlelteti, vagy a folyamat beindulását gátolja meg. A túlöntözést is kerülni szükséges, mennyiségét a lehulló csapadékhoz kell igazítani, hiszen a túlzott nedvesség rothadáshoz, a talaj levegőtlenségéhez is vezethet.

A kelés után nagyon fontos, hogy a megfelelő dózisú öntözést továbbra is folytassuk (fotó: Pixabay)

Továbbá a vetés mélysége is befolyásolja a magok csírázásának hosszát, hiszen minél mélyebbre kerülnek, annál lassabban várható csak kibújásuk. Az apróbb magvakat 1-2 cm-es, míg a nagyobbakat pedig 2-3 cm-es mélységbe kell elvetni. Tavasszal érdemesebb a magokat kicsit sekélyebben, míg nyáron mélyebben vetni, ezzel előzve meg gyors kiszáradásukat. A homoktalajok esetében a kiszáradás megelőzése érdekében szintén kissé mélyebbre történő, míg a kötöttebb talajoknál sekélyebb vetés ajánlható.

A kelés után nagyon fontos, hogy az öntözést továbbra is folytassuk, valamint a gyomirtást pedig a zavartalan fejlődésük érdekében érdemes elvégezni. A kapálással történő gyomirtás nemcsak a gyomok elleni védelmet segíti elő, hanem a talaj jobb levegőzöttsége, lazítása is elérhető ezzel.

2021: a Gyümölcsök és Zöldségek Nemzetközi Éve lesz

2020. január 7. 06:38

Az élelmiszer-biztonság nemcsak elegendő mennyiségű, hanem megfelelő összetételű táplálékot jelent, amiben nagy szerepük kellene, hogy legyen a zöldségeknek és gyümölcsöknek.

Az élelmiszeripar képes a lakosság folyamatos ellátására

2020. március 18. 08:47

Hazánk mintegy 120%-os önellátásra képes az alapvető élelmiszerekből, de az ország termelési potenciálja akár 150%-ra is növelhető.

A fiatalabb korosztály többsége bioterméket keres Hollandiában

2023. április 11. 11:43

Az elmúlt 20 év alatt a holland TVA Growers területe másfél hektárról több mint 11 hektárra nőtt. 2014-ben a tulajdonosok a hagyományos paradicsomról áttértek a koktélparadicsom termesztésére.

Miért szárad ki nyár közepén az uborka?

2023. augusztus 21. 04:39

Miért szárad ki minden nyár közepén az uborkám? A leveleken kezdetben barnuló foltosodás jelenik meg, mely egyre nagyobb mértékben terjed és a levél leszáradását okozza. Hogyan előzhetném meg ezt a problémát?