Mikor szedhető a naspolya?

Agrofórum Online

Van egy naspolyafám új házunk kertjének a végében. Azt szeretném megtudni, hogy mikor szedhető a gyümölcse?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A naspolya manapság már meglehetősen ritka vendégnek számít kertjeinkben, annak ellenére, hogy nemcsak finom terméssel ajándékozza meg tulajdonosát, hanem díszítő értéke szempontjából is kiválóan beilleszthető kertjeinkbe. Nevelése során sem rendelkezik különösen nagy igényekkel, valamint növényvédelmi vonatkozásban is csak néhány problémával találkozhatunk termesztése során. A naspolya a rózsafélék családjába tartozó, lombhullató gyümölcsfaj, mely kisebb méretű fának vagy bokornak is nevelhető. Koronája ovális, kissé elterülő habitusú, levelei pedig nagyméretűek, akár a 15 cm-es nagyságot is elérhetik, fonáki oldalukon enyhén szőrösek. A termesztett fajtákon általában tövisek nem találhatók csak vadon termő változatain. Virágai is akár három-öt centiméter nagyságúak lehetnek, fehér színűek, öt sziromlevéllel rendelkeznek. Virágzása általában május végére, június elejére tehető, így a késő tavaszi fagyok sem veszélyeztetik.

Termései néhány cm-es nagyságúak, különleges megjelenésűek, hiszen virágaiknak csészelevelei a terméseken is jól láthatóan megmaradnak. A gyümölcsök szüreti időszaka fajtájától függően ősszel, október végén vagy novemberben kezdődik, de közvetlenül a fáról szedve még nem ehető, az csak utóérlelés után válik fogyaszthatóvá. Az sem baj, ha a szürettel megvárjuk az első deres reggeleket, majd csak ezután kezdjük meg utóérlelését. Az érőfélben lévő termések zöldessárgák, majd szedésre érett állapotban aranysárgák lesznek, de még kemény állagúak. A termések mérete és alakja fajtánként változhat, vannak ugyanis körte, illetve kerekebb megjelenésűek egyaránt.

A leszüretelt terméseket tehát érdemes fagymentes, de hűvös és száraz helyen (padlás, kamra) tárolni, míg el nem érik fogyasztási érettségüket. A szüret időpontja szerint, illetve a tárolás körülményeinek függvényében 1-2 hónap után, kb. decemberre lesznek gyümölcsei alkalmasak a fogyasztásra. Az ilyen gyümölcsök sötétebb barna színezetűek, már kellően puhák, belsejük krémes állagú, valamint ízük is kellemes.

Most a mandula, a kajszi és az őszibarack megelőző védelme a legfontosabb feladat

2020. március 9. 12:30

Most a csonthéjasok moníliás virág- és hajtásfertőzésének a megakadályozása kell, hogy legyen a fő csapásirány a gyümölcsösök növényvédelmében.

Mitől szárad a barackfa hajtásvége?

2019. május 1. 08:53

B. Krisztina kérdése: Őszibarack fáimon száradó hajtásvégeket figyeltem meg. Lehetséges, hogy valami rovar okozta? Hogyan védekezzek?

Mitől vannak piros kinövések a ribiszke levelén?

2019. április 5. 08:15

G. István kérdése: Ribiszkéimen a fejlődő leveleken piros kiemelkedések láthatók, egyre szaporodnak. Mik ezek?

Tűzelhalás betegségre számíthatunk az almatermésű gyümölcsösökben

2019. április 13. 08:36

A kórokozó baktérium korábban zárlati (karantén) státuszú volt, ami ellen hatóságilag irányított, kötelező védekezést kellett folytatni valamennyi termelőnek. A betegség ellen ma is szükséges fellépni, de a növényvédő szeres kezelések csak pontos időzítés és megfelelő kijuttatás mellett biztosítanak védelmet.