Milyen betegségtől száradnak le a szőlőfürtök és lesznek barna foltok a szőlővesszőkön?

Milyen betegségtől száradnak le a szőlőfürtök és lesznek barna foltok a szőlővesszőkön?

Agrofórum Online

A szőlőfürtök érés előtt leszáradnak, és a vesszőkön barnás foltok találhatók. Sajnos minden évben előfordul, és idáig senki nem tudott segíteni, megoldani a problémát. Mi ez a betegség, hogyan lehet védekezni ellene? Küldök képet a vesszőkről.

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A fényképe segített a biztos meghatározásban, a bogyókról közölt információ nem volt elegendő. A szőlőjén a lisztharmat betegség fordul elő, az okozza a kártételt, az elhalásokat.

Ez a lisztharmatgomba a megfásodott vesszőkön és rügyekben telel át, és már a rügyek megpattanásakor aktivizálódik. Áttelelhet a vesszők felületén apró fekete termőtestek formájában is. Megfertőzi a leveleket, virágfürtöt, hajtásokat és a növekedésben lévő bogyókat a fürtökben. A szőlő teljes termesztési időszakában aktív a kórokozó, és ezalatt védelem lehet szükséges ellene.

Meleg, párás, ködös idő kedvez a betegségnek, ilyenkor fejlődnek ki a járványok.

Lisztharmatos szőlőlevél

Levelek színén nagyon finom, vékony, fehéres, szürkés bevonatot okoz, a levelek kanalasodnak, elszáradnak. Virágzatok a kifejlődő fehér bevonat után elhalnak. A fürtökön okozott kártétele a legsúlyosabb: a bogyók héján a fehér gombabevonat hatására a héja elparásodik, elhal, a növekedésben lévő bogyó héja felreped. Ezeket nevezik „sérves bogyóknak”. A szétnyílt héj alatt a bogyó zöld színű húsa látható, mely egészséges. A sérült fürtök elhalnak, száraz időben elszáradnak. A zöld hajtásokon is lehetnek tünetei: a gombafonalak alatt a bőrszövetén hálózatos, vonalas alakú, barna színű rajzolatok (elhalások) láthatók. A beküldött képén is ezek a tünetek észlelhetők. Mivel folyamatosan jelen van a szőlőn, folyamatos figyelmet és védelmet igényel a betegség.

Lisztharmat fertőzése a bogyókon

A tavaszi felszaporodását kén hatóanyagú gombaölő szerekkel érdemes megfékezni. A kén 12-25 Celsius-fokos hőmérséklet között hat, alacsonyabb hőmérsékletnél nem, magasabbnál viszont perzsel. Minden olyan gombaölő szer hatásos ellene, megelőzéssel, fertőzés előtt alkalmazva, melyben kén hatóanyag (is) van. Például: Cosavet, Cumulus, Microkén, Eurokén, Thiovit, VegesoleReS, ZöldRezeS, VektafidS stb. A növények felszínén élő lisztharmat gombafonalakat kiszárítják, elpusztítják a narancsolaj készítmények (Prev-gold Garden) és a kálium-hidrogénkarbonát hatóanyagú Vitisan is. Az itt felsoroltak mind biotermesztésben is engedélyezett, természetes anyagok, házikertekben javasolt alkalmazásuk a teljes termesztési időszak alatt.

Lisztharmat a szőlővesszőn (fotó: a kérdező felvétele)

A „hagyományos”, lisztharmatok ellen is ható gombaölő szerek, felszívódó hatásúak, és mivel a növények lombjában mozognak, belül is hatnak a gombák ellen. Elsősorban olyan esetben érdemes felhasználni őket, amikor a tartósan párás, meleg időjárásban erős járvány alakul ki. Engedélyezett és hatásos szerek: azoxistrobin hatóanyagú Universalis, Quadris, netrafenon hatóanyagú Vivando, penkonazol hatóanyagú Topas, tetrakonazol hatóanyagú Domark, kombinált hatóanyagú (ciprodinil + fludioxonil) Switch.

Bármelyiket is alkalmazza a lisztharmat elleni védekezésre, tartsa be a használati előírásokat.

Már hullanak a levelek, itt az idő a lemosó permetezésre!

2019. október 17. 11:05

Szüret után sok termesztő elfeledkezik a fák további növényvédelmi kezeléséről, és néhány hét után meglepődve tapasztalja növényein a korai lombhullást.

Készüljön fel az őszi növényvédelemre a Nufarmer Magazin 31. számából!

2021. augusztus 31. 06:54

Változik a klíma, amihez alkalmazkodnia kell a technológiánknak is. Mire számítsunk, hogyan reagáljunk?

Jó permetszerből kevesebb is elég a szőlőnek: IKR Agrár növényvédő szerek a Bujdosó családi birtokon

2021. június 30. 10:17

Bujdosó Ferenc szerint, ha mérlegre kell tenni a dolgokat, akkor a kiváló borhoz sokkal inkább egészséges szőlőszemekre lesz szükségünk, mint technikai zsonglőrködésre. Közepes vagy rossz alapanyagból ugyanis nincs mit feltárni egy borban, még a legjobb borásznak sem. A Balatoni borrégió egyik legkedveltebb pincészeténél ezért kiemelt hangsúlyt fektetnek a növényvédelemre, illetve azokra a modern fitotechnikai megoldásokra, amelyek kíméletesebb szerekkel a megelőzésre helyezik a hangsúlyt az ültetvényekben. A permetezéshez egy régi partner, az IKR Agrár Kft. szaktanácsai alapján választanak termékeket.

Lassabb érés - jobb bor

2021. július 5. 07:36

A bogyóérés sebességének minőségre gyakorolt hatásával kapcsolatos kérdések hívták életre azt a kutatást, amely során a szakemberek Cabernet Sauvignon ültetvényekben hajtottak végre az éréslassításra vonatkozó kísérleteket.