Mit jelent az, hogy egy gyümölcs utóérő?

Agrofórum Online

Kérem szíves segítségüket, tájékoztatásukat. Mit jelent az, hogy egy gyümölcs utóérő? Mely fajok utóérők és melyek nem?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Érés szempontjából a gyümölcsöket két nagy csoportra, az utóérő és nem utóérő gyümölcsfajokra szokás felosztani. Az utóérők csoportjába tartoznak az almatermésűek, vagyis az alma, körte, birs és a naspolya. E fajok leszedett termései szüret után is tovább élnek, bennük különböző biológiai folyamatok játszódnak le, mely által egy megadott idő után válnak csak fogyaszthatóvá. A nem utóérő gyümölcsfajok termései ezzel szemben leszedésük után azonnal fogyaszthatók, hiszen színük és ízük sem fog már változni. A nem utóérő gyümölcsök tipikus képviselői a bogyós gyümölcsök, illetve a cseresznye, meggy és a szilva.

A kajszi és az őszibarack esetében egy köztes csoportról is említést kell tennünk, ebben az esetben úgynevezett félig utóérő termésekről beszélhetünk, hiszen bizonyos mértékű utóérésen képesek termései keresztül menni a szüret utáni is. Azt azonban jobb, ha tudjuk, hogy a legízletesebb gyümölcsök a barackok esetében is a teljesen érett gyümölcsök szedése által érhető el, viszont az éretlenebb gyümölcsök, szedés után még képesek színesedni, puhulni és ízletesebbé válni.

Annak ellenére, hogy az utóérő gyümölcsfajok terméseit nem teljes érettségükben szedjük le, nagyon fontos meghatározni szüretük optimális idejét. Az időben leszedett termések megfelelő körülmények között ugyanis tovább érnek, beltartalmi értékei javulnak, színesebbé és ízletesebbé, ezáltal pedig fogyaszthatóvá válnak. A folyamat során kialakul az adott fajtára jellemző íz, illat, hússzín és héjszín egyaránt. A leghosszabban tárolható, így leghosszabb utóérési időszakkal is rendelkező alma- és körtefajták ősszel érnek.

Az augusztus közepétől érők kb. karácsonyig tárolhatók, míg a nyári fajták utóérése szinte már a fán végbemegy, így szedésük után kis idővel már fogyaszthatók. A szedésre való érettség, illetve a tárolás utáni fogyaszthatóság megállapítása is nagy gyakorlatot igényel, de a fajta sajátos tulajdonságai is segítségünkre lehetnek ebben, melyek közül házikertekben a termések fizikai jellemzőinek változását követhetjük nyomon.  

Kiemelt kép: Pixabay

Lótücsök tizedeli a palántákat

2019. április 30. 11:55

A növények fenológiai fejlődésükben előbbre járnak az ilyenkor megszokotthoz képest.

Tűzelhalás: most maximális a fertőzési veszély

2018. június 7. 04:34

A gyümölcsösökben szinte minden kultúrában folyamatosan kell védekezni, a szőlőbogyók a legérzékenyebb fenológiai stádiumban vannak.

A poloskák károsítása csaknem az összes növényfélére kiterjed – kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2023. augusztus 23. 17:10

Augusztus utolsó dekádjára a forró, nyári napok a jellemzőek. A nappali maximum hőmérséklet rendszeresen 30 oC körül mozog, és az éjszakák sem hűlnek 20 fok alá. Magas a relatív páratartalom, rendszeres az éjszakai harmatképződés. Nagyon sokféle gyümölcs és zöldségféle érik, ezért a károsítók elleni védekezés nehéz.

Nőttek a mezőgazdasági termelői árak szeptemberben

2018. november 14. 10:03

Az év első kilenc hónapjában a mezőgazdasági termelői árak 2,2 százalékkal nőttek, ezen belül a növényi termékek ára 4,8 százalékkal emelkedett, az élő állatok és állati termékeké 2,1 százalékkal csökkent.