Mit tegyek, ha a kislányom evett a permetezett rukkolából?

Mit tegyek, ha a kislányom evett a permetezett rukkolából?

Agrofórum Online

Bepermeteztem a rukkolát Karate Zeon rovarölő szerrel délelőtt és délután 4 órakor a lányom evett belőle. Mi a teendőm?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Így utólag már nehéz érdemi tanácsot adni. A frissen permetezett rukkola leveleket elfogyasztva már a gyomra megemésztette, a méreg felszívódott, ennyi idő után annak hatástalanítása elkésett. Csak remélni lehet, hogy nem sokat evett belőle a családtagja.

A Karate Zeon hatóanyaga lambda cihalotrin, a piretroid vegyületek csoportjába tartozik, kontakt hatású. Minden növényvédő szernél a felhasználás módját, a növények nevét, melynél alkalmazása ellenőrzött és bevizsgált, a szer engedélyokirata részletezi. Ennek rövidített változata olvasható a szerek csomagolásán is. A Karate növények széles körében engedélyezett rágó szájszervű kártevők és levéltetvek ellen is. A felsorolt növényeknél mind bevizsgálták a szerek természetes módon történő lebomlásának idejét, és a kísérletek eredményei alapján állapították meg az előírt élelmezésügyi várakozási időt. Tehát azt az időt, aminek a permetezéstől a szüretig el kell telnie, hogy a növényen található szermaradék az előírt, az egészséget nem veszélyeztető érték alá süllyedjen. A leírás szerint salátánál és káposztaféléken is engedélyezett a Karate használata 7 napos élelmezésügyi várakozási idővel 5 ml/10 liter víz dózisban.

Rukkola levelei

Vannak olyan esetek, amikor kis kultúrákra ezeket a vizsgálatokat nem végzik el, mert olyan kis felületen nevelik az adott növényt, ami miatt nem éri meg a forgalmazónak arra költséget fordítani. A rukkola erre jó példa. A rukkola vagy más néven borsmustár, botanikailag a keresztesvirágúakhoz, azon belül a káposztafélékhez tartozó, azokkal rokon növény, károsítói is azonosak, viszont leveleit salátaként fogyasztják. A 7 napos várakozási idő kivárásával – szerintem – veszély nélkül fogyasztható.

A rukkola virága is ehető

A 7 napos vegyszer lebomlást a környezeti körülmények is erősen befolyásolják. A magas hőmérséklet, az erős, tűző napsütés, a napsugár UV tartománya, segíti a növény felületére kipermetezett anyagok szokásosnál gyorsabb lebomlását, ezért fordul elő, hogy a nyári nagy melegben azok ölő hatása a megszokottnál rövidebb ideig érvényesül. Az intenzív vagy gyakori eső is lemosó hatással rendelkezik, esőztető öntözéssel is elérhető hasonló lemosó hatás. A kontakt, tehát a növénybe nem felszívódó növényvédő szerek mennyisége csökkenthető a leszedett növényi részek vízben áztatásával és lemosásával, langyos vízzel erőteljesebb, mint hideg vízzel. Ezt is érdemes és lehet alkalmazni.

Mindezek alapján azt tudom tanácsolni, hogy mielőtt alkalmazna egy növényvédő szert, minden esetben alaposan tanulmányozza annak előírásait, soha ne használja fel azt ötletszerűen, elhamarkodottan!

Első szemlétől az aratásig – ingyenesen letölthetők a legfrissebb Nufarmer Magazinok (PDF)

2020. március 20. 11:18

Az idén 11. évfolyamába lépett Nufarmer Magazin friss, 28. száma minden eddiginél gazdagabb tartalommal jelentkezik: januártól egészen a betakarítási munkák utánig mutatja be a növényvédelmi feladatokat, valamint a Nufarm által forgalmazott növényvédő szereket.

Megjelent a Nufarmer Magazin 32. száma!

2022. április 5. 10:37

Magazinunkban azokat a gyomirtó, gomba- és rovarölő termékeket, valamint technológiákat mutatjuk be, amelyek tavasszal hatékonyan használhatók a szántóföldi kultúrákban, szőlőben és gyümölcsösökben.

Az asztmával is kapcsolatba hozzák a növényvédő és rovarirtó szereket

2023. július 25. 07:10

Az asztma a tüdő légutainak gyulladásával járó hosszan tartó állapot, amely zihálással, köhögéssel, nehézlégzéssel és egyéb tünetekkel jelentkezhet.

Kipróbált növényvédelmi megoldások kalászosokban

2018. március 19. 07:47

A kalászos gabonafélék tavaszi növényvédelmének szakszerű és költségtakarékos megoldására mutatunk be néhány gyakorlatból vett termelői tapasztalatot.