Növényvédelem
Növényvédelem

A változó körülmények új gyomirtási technológiákat követelnek

A változó körülmények új gyomirtási technológiákat követelnek

Corteva Agriscience – Sajtóközlemény

A gyomosodásban évek óta folyamatos változás figyelhető meg Magyarországon. Ezt a folyamatot az erősen aszályos tavalyi év és különösen a megfelelő mennyiségű és eloszlású csapadék hiánya miatt kialakult helyzet tovább fokozta, melyre a megfelelő válasz az új gyomirtási technológiák kifejlesztése.

A talajhatású herbicidek a megfelelő mennyiségű bemosó csapadék hiányában nem tudják kifejteni hatásukat, ezért egyre inkább a levélen keresztül ható gyomirtó szeres kezelések kerülnek előtérbe, melyek teljesen más technológiát igényelnek.

Egyes gyomfajok akár 20-30 évig is megőrzik csírázóképességüket a talajban, ezért folyamatos, nagy tömegű megjelenésükre tartósan számítani kell. A gyomnövények elleni kezelések fejlesztése kitartó és tervezett munkát igényel. Magyarországon 1947 óta létezik az országos gyomfelvételezés, amely megmutatja a gyomnövények mennyiségét és dominanciáját kalászos gabonafélékben és kukoricában, illetve a tarlón. Ezek a felmérések azt mutatják, hogy Magyarországon a gyomnövények tekintetében nem a mennyiség csökkent, hanem inkább a fajok összetétele változott meg. Olyan gyomfajok kerülnek előtérbe, melyek folyamatosan képesek csírázni és jobban bírják az utóbbi 30 év többnyire száraz-aszályos magyarországi időjárását.

Az integrált növénytermesztés vagy az integrált növényvédelem nemcsak növényvédő szerek alkalmazásáról szól, hanem arról, hogy a technológiák együttesen kerüljenek alkalmazásra, a gyomnövények számának csökkentése érdekében. Ez gyakorlatilag nemcsak a kémiai védelmet, de pl. a talajművelést vagy a vetésforgó használatát is jelenti, amelyre nagyon fontos minden gazdának figyelmet szentelni. A gyomnövények jelenléte és csírázása függ attól is, hogy milyen korán végezték el a talajmunkát. A vetés előtt bolygatott talaj sokkal hamarabb gyomosodik, kiváltképp parlagfű esetében, amely azonnal növekedésbe kezd a mechanikai hatásokra. Tehát az sem mindegy, hogy ezeket a technológiákat mikor és hogyan alkalmazzuk. Ugyanakkor a forgatásnélküli, ú.n. „no-till” technológiában növényvédelmi szempontból az évelő gyomfajok felszaporodása várható (amelyek elleni hatékony védekezés csak levélen keresztül ható herbicidekkel lehetséges).

A gyomirtó szerek szelektivitása tovább fokozható széfenerek alkalmazásával, amelyek növelik a kukoricában lévő lebontó enzimek koncentrációját, így biztosítják, hogy a kezelések során a kultúrnövények ne károsodjanak. A Corteva Agriscience nemzetközi, mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat Principal® termékcsaládja a hatóanyagok különböző kombinációjával, széles hatásspektrumú védelmet biztosít mind az egy-, mind a kétszikű gyomnövények ellen. A termékcsalád legújabb tagja, a Magyarországon jelenleg engedélyeztetés alatt álló Principal® Forte gyomirtó szer gyárilag tartalmaz hatóanyagot (izoxadifen-etil), ezért a felhasználás időzítését még inkább a gyomnövények fejlettségéhez lehet igazítani. A széfenerek emellett segítik a kukoricát a gyomirtás után az időjárásból esetlegesen adódó stresszhatások könnyebb átvészelésében is.

A Corteva nagy hangsúlyt fektet azoknak a gyomirtó szereknek a fejlesztésére, melyek széles hatásspektrummal rendelkeznek és hatékonyan használhatóak az aszályos és a csapadékos években is. A vállalat folyamatosan kutatja az új hatóanyagokat minden növénykultúrában, melyeket a Corteva Szegedi Kutató-Fejlesztő Állomásán a növényvédelmi szakértők hatékonysági és szelektivitási kísérletekben tesztelnek. A hazai kutatások és kísérletek segítik elő, hogy a vállalat növényvédő szerei, hatékonyan, a magyar időjárási körülményekhez és gyomviszonyokhoz adaptálva, a lehető leghatékonyabb megoldásokkal tudják biztosítani a gazdálkodók számára a termés védelmét.

Dr. Tóth Elemér, fejlesztő mérnök
Dr. Lukács Domonkos, gyomirtó szer-termékmenedzser
Corteva Agriscience

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fókuszban a tányérvédelem

2024. július 21. 16:10

A levél- és szárvédelem után a tányér védelmére is kellő hangsúlyt kell fektetni.

Szüret utáni lombvédelem

2024. július 16. 15:10

A nyári forróság visszafogta a levélnedvességet és a mérsékeltebb hőmérsékletet igénylő gombák terjedését, pl. a varasodásét. Úgy tűnik, hogy a lisztharmat kevésbé sínylette meg a kánikulát, hasonlóan a molyokhoz és főleg a „mindent kibíró” poloskákhoz.

A napraforgó „nyári” betegségei

2024. július 15. 09:10

Nem mindegy, melyik betegség jelent meg, mivel jó néhány ellen nem a meglehetősen költséges állománypermetezés a helyes védekezési megoldás.

Gubacsot okozó atkák a körtén, I. rész

2024. július 12. 09:40

A Gubacsatkák családjából 3 nemzetség fajai fordulnak elő a körtéken, de gubacsokat okozó fajokat csak a Epitrimerus, és az Eriophyes nemekben találunk.

A nagy kártétel is kis kártétellel kezdődik!

2021. szeptember 23. 04:41

A rovarkártétel veszélye miatt a gondos gazda napi gyakorisággal járja a területét, keresi a kártevőket, azok kártételének nyomait, rágásnyomokat, hámozgatást a leveleken. De, mit is érdemes figyelnünk?

Melyek a szabadföldön termesztett paradicsom legfőbb kórokozói?

2019. augusztus 14. 04:36

Hogyan védhetjük meg a házikertben vagy a hétvégi telken termesztett paradicsomunkat a kórokozók sikeres fertőzésétől? Hogyan alkalmazhatjuk az integrált növényvédelem alapelveit a paradicsomot károsító vírusokkal, baktériumokkal, gombafajokkal szemben?

Gyökerek – a szőlőtőkék láthatatlan szervei

2019. november 2. 08:44

A gyökerek, a szőlő láthatatlan részei, mivel a talajban fejlődnek, ott végzik életfunkcióikat. Talán ezért is szerény és hiányos ismeretünk szerveződésükről és életükről. Sokkal kevesebbet tudunk róluk, mind a tőkék föld feletti részeiről. De azt biztosan tudjuk, hogy a gyökérrendszer finom, vékonyka gyökerei veszik fel a talajból a tápanyagokat, amihez a talaj vize oldószerként szolgál.

Búcsú Budai Csabától - nekrológ

2019. szeptember 11. 11:10

Reménytelennek tűnő vállalkozás az itt maradottaknak elhunyt barátunk jellemét felidézni: hiszen a teljesség csupán egy töredékét tudjuk méltatni.