Mitől lett fekete foltos a dióbél?

Mitől lett fekete foltos a dióbél?

Agrofórum Online

Bár az idei évben jó diótermést szüreteltem, sajnos a termés tisztítás során sok foltos dióbelet találtam. A foltok sötétszürkéből feketébe hajlanak és letörölhetetlenek. Az interneten található fotók és leírások alapján nem tudom azonosítani a foltosodás okát. Kérem szíves véleményüket!

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A beküldött képek alapján én is azt tudom megállapítani, hogy nem hasonlítanak egyik dióbetegséghez sem a képeken látható tünetek. Nem tipikus dióbetegségről van szó.

Az idei év hosszú szárazsága után tartósan, hetekig esős időjárás volt uralkodó az egész országban. A száraz és meleg hetek a dió érését is felgyorsították, majd a nedves, bő esővel kísért időjárás ezt megzavarta, a még aktív növényi részekben növekedést indukált. A dió magjának érése a zöld buroklevelek megpattanásával kezdődik. Normál, száraz ősznél gyorsan megszáradnak a buroklevelek, a dió magától is kiesik belőle. Ebben az időszakban is nedvesek voltak a körülmények, a természetes száradás vontatott volt, nem a szokott ütemben történt.

Foltos a dióbélen a vékony héj (fotó: a kérdező felvétele)

Ahol nem lehet ilyen időjárási körülmények között a gyors kiszáradást biztosítani, ott a dió húsát borító vékony membránon gyakran – a kemény csonthéjon belül – penészekhez hasonló gombák szaporodhatnak fel, melyek gombatelepe (bevonata) lehet feketés, de zöld vagy szürke színű is. Ezek lehetnek paraziták, de gyakrabban szaprofiták, nem speciális diókárosítók. A képein a jelenlegi állapotban nem a sötét foltokat látom, hanem a foltokban a membránok elhalását és felpattogzását, ami csak azt mutatja, hogy a foltokban a vékony bőrszövet elhalt és kiszáradt. Megfigyelése és a kép szerint a dióbél belül nincs elszíneződve, ízén sem észlelt változást, normális kinézetű.

Dióbél felvágva (fotó: a kérdező felvétele)

Felesleges riasztási cél nélkül megjegyzem, hogy a növényeken megtelepedő gombák közül többen is mérgező anyagokat termelnek, tehát toxinokat, mennyiségük ugyan kicsi, de hatásuk tartós, feldolgozás során, hővel sem hatástalaníthatók. Azokat a dióbeleket, amin az észlelt foltosodás erős, azokat nem javaslom felhasználni. A vékony hártyát érdemes lenne leválasztani a dióbélről, bár ilyen megszáradt állapotában már bonyolult. Úgy tudom, hogy forrázás után viszont könnyen eltávolítható, próbálja meg!

Az idei bőséges esős időjáráshoz hasonló esetben a leszedett, zöld buroklevelétől megtisztított egész diókat intenzíven kellene szárítani, kiterítve, forgatva és hővel is rásegítve. A vízzel megszívott dióbél az egész dióban nehezen tudja elveszíteni a felesleges víztartalmát. Megtisztított, feltört állapotban is hamarabb képes kiszáradni, ilyen esetben az is megoldás, megelőzés lehet.

Kiemelt kép: a kérdező felvétele

Milyen módszerekkel védekezhetünk sikeresen a paradicsomvész ellen?

2019. február 22. 08:01

K. Anikó kérdése: Változó sikerrel harcolok a paradicsomvész ellen évek óta. Van-e valami új eljárás, módszer, ami segítené a védekezés sikerét?

Virágzás idején is fertőzhet a monília?

2020. március 18. 04:36

G. Vilmosné kérdése: Virágzás idején is fertőzhet a monília? Mely gyümölcsfákat érinti a betegség? Hogyan védekezzünk?

Milyen betegség támadta meg a díszgalagonyát?

2023. szeptember 23. 04:38

Díszgalagonyafám levelein kis barna foltok vannak. Milyen betegség támadta meg? Tavasszal még virágzott és semmi baja nem volt. Nyár közepétől a leveleken pöttyök jelentek meg és gyorsan elszáradtak. A fa még él, próbálkozik új hajtásokkal és levelekkel, de évek óta ez történik.

Mik lehetnek a szabálytalan foltok a szőlővesszőn, okoznak-e gondot?

2019. január 25. 15:30

S. Károly kérdése: A szőlővesszőkön szabálytalan foltok jelentek meg. Mik lehetnek ezek a foltok, okoznak-e gondot?