Agrárközélet
Agrárközélet

Mezőgazdasági innovációk az Európai Unióban – EIP-AGRI hírlevél – 2015. szeptember

Mezőgazdasági innovációk az Európai Unióban – EIP-AGRI hírlevél – 2015. szeptember

Agrofórum Online

Új szenzor technológia a gabonafélék mikotoxin szennyezettségének kimutatásában, agrár-élelmiszer ágazati pályázat, és további más témák.

Az Agrofórum Online rendszeresen közzétesszi az EIP-AGRI hírleveleit, amelynek célja az új tudás gyakorlati hasznosításának meggyorsítása és a gyakorlati igények összekötése a kutatókkal. sertések és baromfik takarmányozása, új szenzor technológia a gabonafélék mikotoxin szennyezettségének kimutatásában, agrár-élelmiszer ágazati pályázat, és további más témák.

Sertések és baromfik takarmányozása: ötletek a 100%-os biotakarmányozásra
Kutatási eredmények alapján a hízósertéseknél a kagylókból származó tápok helyettesíteni tudják a haltápokat, továbbá a biotermesztésből származó Spirulina spp. (kék-zöld) algák teljes mértékben helyettesíthetik a hagyományos forrásokból származó biofehérjéket, pl. a bio szóját a brojlerek takarmányában.  Az ICOPP projektben tíz ország kutatói végeztek teszteket annak érdekében, hogy javaslatokat fogalmazzanak meg a teljes mértékű biotakarmányok előállítására.
Bővebben >>>

Innovatív technológiák a fehérjében gazdag takarmányokban
Franciaország keleti részében egy induló start-up vállalkozás olyan technológiát fejlesztett ki, amely által – alternatívaként a szójával való takarmányozásra – szétválasztható a hüvelyes takarmánynövények fehérjéje. Az így kinyert fehérjét az egygyomrú haszonállatok takarmányozására használják. Az eljárást az Agrinova innovációs verseny keretében díjjal tüntették ki.
Bővebben >>> .

EIP-AGRI fókuszcsoportok

Köszönjük a jelentkezéseket az új EIP-AGRI fókuszcsoportokba
Több mint 230 szakértő jelentkezett a Bizottság felhívására a három új EIP-AGRI fókuszcsoportba, mint a: vegyes gazdálkodású farmok/ állattenyésztés és növénytermesztés, a gazdaságok termelékenységi és fenntarthatósági teljesítményének összehasonlítása, valamint a szarvasmarha gazdaságok ÜHG kibocsátásnak csökkentése. A felhívás szeptember 7-én zárult. A 20 fős szakmai csoportra jelentkezők kiválasztása jelenleg zajlik.
Bővebben >>>

Kiadványok 

Tovább terjed az EIP-AGRI hálózat: olvassa el a hálózat fejlődéséről szóló információkat az Agrinnovation új lapszámában
A Bizottság mezőgazdasági igazgatósága (DG AGRI) nemrég megjelentette az EIP-AGRI hálózat innovációs tevékenységéről szóló második kiadványát. A tartalmas szakmai cikkek között a következőkről olvashat: innovációs történetek, gyakorlati ismeretek azon országokból, ahol a vidékfejlesztési program keretében operatív csoportokat hoztak létre, interjúk az EIP AGRI hálózatban résztvevő tagok tevékenységéről és sok egyéb hasznos információ.
Bővebben >>>

Találja meg az utat a mezőgazdasági és erdészeti kutatás- fejlesztési együttműködésekben és hálózatok építésében
Az EIP-AGRI által kiadott „Research and Innovation across EU borders” tájékoztató füzet abban segít Önnek, hogy együttműködések és a hálózatokban való részvétel által utat találjon a mezőgazdasági és erdészeti kutatásokhoz. A kiadvány betekintést ad az Európai Kutatási Térségről (European Research Area Networks , ERA-NET), a Közös Programozási Kezdeményezésről (Joint Programming Initiatives ,JPIs), a köz és magán együttműködésről (Public Private Partnerships ,PPPs) és az európai technológiai platformokról (European Technology Platforms , ETPs), amelyek működése kapcsolódik a termelő és fenntartható EU mezőgazdasághoz és erdészethez.
Bővebben >>>

Számos EIP-AGRI kiadvány fordítása olvasható
Az angol nyelven megjelent EIP-AGRI kiadványok fordításai elérhetők francia nyelven is a EIP-AGRI Network és az Operational Groups oldalon. Köszönet érte az Aquitaine régiónak valamint a francia mezőgazdasági minisztériumnak. A kiadványok további nyelveken érhetők el IDE kattintva spanyol, portugál, svéd, finn és német nyelven.
További nyelveken elkészült fordítások megjelentethetők az EIP AGRI oldalon pdf vagy jpg fájlban.

Horizon 2020Horizon 2020 felhívások
Megjelent a Horizon 2020 programon belül a” Societal challenge 2” a 2016-2017-es évekre vonatkozó felhívási javaslat, amely többek között tartalmazza a mezőgazdaságra és erdészetre vonatkozó kutatási felhívásokat is. A végleges felhívás szövege októberre várható, miután arról a Bizottság október 13-án dönt. Az ezzel kapcsolatos hírek az EIP-AGRI oldalon megtalálhatók. A programmal kapcsolatosan információs napot szerveznek Brüsszelben november 24. és 27. között. További információ: A specific InfoWeek on Societal Challenge 2 calls 2016.
Az EIP AGRI tagok részére megbeszélést tartanak „Interactive innovation in motion: multi-actor projects and thematic networks under Horizon 2020” cím alatt, amelyről további információkat IDE kattintva talál!

Új szenzor technológia a gabonafélék mikotoxin szennyezettségének kimutatásában
Becslések szerint a gombák által termelt mikotoxinok a világ gabonatermésének kb. 25%-át szennyezik be. A szennyező források gyors kimutatása fontos élelmiszerbiztonsági kérdés, mivel a szennyezett tételek élelmezésre, takarmányozásra alkalmatlanok. A magyar koordinációval kivitelezett MYCOHUNT projekt olyan szenzortechnológiát dolgozott ki, amely már a szállítás és tárolás során észlelni képes a szennyezett tételeket.
Bővebben >>>

További sikertörténetekről olvashat a Horizon 2020 honlapon >>>

EIP-AGRI weboldal

Regisztráljon Ön is az EIP-AGRI weboldalra és vegyen részt az EIP-AGRI hálózat munkájában
Termelő gazdáknak, tanácsadóknak, kutatóknak, erdészeti és agrárszakembereknek, vállalkozóknak, nem kormányzati szervezeteknek, mint regisztrált tagoknak lehetőségük van, hogy az EIP AGRI honlapján megjelenő információkból a legtöbbet profitáljanak. A hálózatban való részvétel által információt kereshet, cserélhet, tehet közzé azon kollegák részére, akik Európában hasonló témában érdekeltek. A partnerség lehet egy új projekt kidolgozása vagy üzleti vállalkozás kialakítása is. A regisztrált tagság előnyeiről IDE kattinva olvashat.

Támogatási lehetőségek

K+F felhívás egy közös platformon való részvételre
Az új ERA-LEARN 2020 támogató program egy kényelmes információs webfelületet kínál elsősorban a kutatók, de mások részére is, akik a különböző szakterületekre meghirdetett nemzetközi kutatási és fejlesztési programokban érdekeltek, és szeretnének betekintést nyerni a  jelenlegi hálózatokról és közös felhívásokról, valamint, hogy információt kapjanak a pályázati javaslatokról és pályázatokról.
Bővebben >>>

Agrár-élelmiszer ágazati pályázat
Vállalkozások, internet kereskedők, kezdő/start-up vállalkozások részére a FIWARE program keretében innovatív info- kommunikációs megoldásokra jelent meg pályázati felhívás az agrár-élelmiszer ágazat részére (Fractals, Finish, Finodex, Smart Agri Food, SpeedUP). FIWARE technologies. A pályázatokat (általában kétfordulósak) szeptemberi, októberi, novemberi dátummal lehet beadni. A támogatási összegek változóak (50-150.000€).

EU események

Negyedik SCAR konferencia
Az Európai Bizottság és a Standing Committee on Agricultural Research (SCAR) bizottság október 8-án Brüsszelben szervez közös konferenciát a fenntartható mezőgazdaságról, erdészetről, halászatról és biogazdaságról (Sustainable Agriculture, Forestry and Fisheries in the Bioeconomy). A megbeszélések fő célja, a 2014-ben elkészült SCAR negyedik előrejelzési jelentésében leírtak megvitatása az érdekelt felekkel.
Bővebben >>>

Mi más történik a mezőgazdasági innovációban?
Az elkövetkező hónapokban számos témában lesznek érdekes események Európa-szerte, olyan területeken, amelyek a gazdaságok modernizálásával, a precíziós gazdálkodással kapcsolatosak vagy a mezőgazdaság szerepéről szól egy városiasodó társadalomban. A várható eseményekről IDE kattintva olvashat.

Ha Önnek is van tudomása olyan eseményről, amelyet a következő hónapokban szerveznek meg, kérem küldje el a newsletter@eip-agri.eu címre.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Magyarországon fogták be egy sáska legelső példányait

2024. március 23. 10:10

Bár mérete alapján a második legnagyobb hazai sáskafaj a keleti vándorsáska után, az év rovarának járó aranyérmet így is bezsebelte 2024-ben. Ismerjük meg közelebbről a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatójának segítségével a sisakos sáskát!

Lengyelország vezető kertészeti vállalkozása vár gyakorlatra!

2024. március 7. 16:10

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Primavega lengyel mezőgazdasági vállalat.

5 kategóriában szavazhatunk a természetszeretet és a környezetvédelem élharcosaira

2024. február 22. 11:40

Az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett Erdei Vándortábor Program idén először hirdeti meg a Nagykövet Awardot.

Így áll most a belvízhelyzet Magyarországon

2024. február 21. 16:10

Az országban 2024 elején számottevő, de nem kiemelkedően magas a belvízzel borított mezőgazdasági területek nagysága.

Letört az agrárcégek innovációs kedve

2023. november 30. 14:40

Az elmúlt egy évben erőteljesen visszafogták innovációs fejlesztéseiket a mezőgazdasági cégek – derül ki a K&H innovációs kutatásából.

Az első lépés lehet az aszály és az erózió ellen - Új, innovatív megoldás az AGRO.bio–tól: AlgaTer

2019. január 28. 10:52

Az AlgaTer® által termelt nagy molekulatömegű anyag (EPS), óvja a talajt a kiszáradástól és táplálja a talajban élő mikroorganizmusokat, egyúttal védi a növényvédő szerek és a műtrágyák káros hatásaitól.

Kiosztották az AGRITECHNICA 2019 Innovációs díjait

2019. szeptember 26. 11:35

A zsűri az idei évben egy arany- és 39 ezüstérmet osztott ki. Az aranyérmet a John Deere Walldorf GmbH & Co. KG (a Joskin céggel közös) terméke a 8R traktorokhoz kifejlesztett eAutoPower gearbox e8WD hajtómű kapta.

A digitalizáció útján a Szent István Egyetem

2019. január 25. 07:58

A digitalizáció az agrárágazatban is versenyképességi tényezővé vált. A hazai élelmiszeripar és mezőgazdaság informatikai fejlesztése, a technológiai fejlődés integrációja és a megfelelő szakemberek képzése az ágazat, az informatikai piac és a kormányzat közös célja, amely a Digitális Agrárstratégia fő irányvonala is.