Agrárközélet
Agrárközélet

Mezőgazdasági innovációk az Európai Unióban – EIP-AGRI hírlevél – 2016. november

Mezőgazdasági innovációk az Európai Unióban – EIP-AGRI hírlevél – 2016. november

Agrofórum Online

Novemberben az EIP-AGRI hírlevélben többek között az európai mezőgazdasági innovációs díjról olvashat.

Novemberben az EIP-AGRI hírlevélben többek között az európai mezőgazdasági innovációs díjról, a helyi termesztésű élelmiszerekről, az innovatív élelmiszer rendszerek kialakításáról, a körkörös gazdaság kialakításáról, a Soil Management díjról, és az EUFRUIT-ról olvashat.

Európai mezőgazdasági innovációs díj nők részére
Az ír származású Margaret Farrelly nyerte el a Copa Cogeca által alapított mezőgazdasági női innovációs díjat 2016-ban. Annak érdekében, hogy vállalkozása által biztosítsa családjának jövedelmét, 1987-ben egy 150 fős baromfigazdaságot hozott létre. Azóta a vállalkozása egy 150 ha-os, 160.000 fős szabad tartású baromfi vállalattá nőtte ki magát. A teljes történetet IDE kattintva olvashatja fel >>>

Helyi termesztésű élelmiszerek a fogyasztóknak, Ljubljana, Szlovénia
Igazi kihívás lehet a termelői szövetkezetek logisztikai adottságainak és a fogyasztói elvárásoknak való megfelelés összehangolása. A Jarina névre hallgató gazdaszövetkezet az utóbbi 12 évben számos megoldást tesztelt. Jelenleg több mint 80 helyre, pl. óvodáknak, iskoláknak, öregotthonoknak szállítanak friss helyi élelmiszert Ljubljana-ban. Bővebben >>>
(Ez a példa egyike azoknak, amelyet az EIP-AGRI workshopon bemutattak)

Városok és élelmiszer: innovatív élelmiszer rendszerek kialakítása
Szeptemberben a lengyelországi Krakkóban tartottak EIP AGRI megbeszélést a városok élelmiszerellátásáról. A megbeszélés célja, olyan innovatív élelmiszer rendszerek kialakítása, amelyek egyaránt megfelelnek a termelő gazdák és a városok igényeinek.  Azokat a lehetőségeket keresték, amelyek a városok részére biztosítják elsősorban a helyi termelésből származó friss, egészséges és biztonságos élelmiszerellátást, és amely hozzájárul a helyi gazdaság fejlődéséhez is. Az elkészült jelentésről IDE kattintva olvashat >>>

A körkörös gazdaság kialakításáról, az innováció és kreativitás szükségességéről szóló kisfilm: https://www.youtube.com/watch?v=zCRKvDyyHmI

EIP-AGRI hálózatosodás és kommunikáció a szorosabb együttműködés érdekében
Jelenleg a Nemzeti Vidékfejlesztési Hálózatok keresik azokat az új tevékenységeket, amelyek által segítik az EIP-AGRI célok megvalósítását. Az október 4-én és 5-én Budapesten megtartott megbeszélésen a résztvevők a jelenlegi hálózatok tapasztalatairól, a sikeres alkalmazásokról és az alkalmazott kommunikációs eszközökről számoltak be. Bővebben >>>

Tájékozódjon az EIP AGRI-val kapcsolatos eseményekről az EIP-AGRI weboldalon, ahol betekintést nyerhet az elmúlt és soron következő mezőgazdasági és erdészeti innovációval kapcsolatos eseményekről. Ha Önnek is tudomása van olyan eseményről, amelyet másokkal megosztana, küldje el a servicepoint@eip-agri.eu címre.

Jelentkezzen Ön is a Soil Management díjra
Termelő gazdák, területtulajdonosok, kutatóhelyek, egyetemek és magáncégek jelentkezését várják, akik olyan eljárásokat dolgoztak ki vagy alkalmaznak, amelyek csökkentik a talajok fenyegetettségét – pl. talajleromlást, eróziót, talajok szerves anyag tartalmának csökkenését. Jelentkezzen Ön is december 31-ig az  ELO Land and Soil award-ra. A nyertes projekt 5000€ díjat kap, és a technológia jó gyakorlatként került terjesztésre az EU-ban.

EUFRUIT: az európai gyümölcs hálózat
Az idén márciusban indult EUFRUIT tematikus hálózat célja, hogy összegyűjtse és elemezze az eddigi tudást és a legjobb gyakorlatokat négy tematikus területen, mint az új gyümölcsfajták teljesítőképessége, a peszticidek alkalmazásának csökkentése, a gyümölcsök minősége, kezelhetősége és tárolása, valamint a biztonságos fenntartható gyümölcstermesztés. EUFRUIT konzorciumban 12 ország kutatóhelye, egyeteme és ipari partnere vesz részt, akik együtt dolgoznak a termelő gazdákkal.

RITA, francia mezőgazdasági innovációs és tájékoztató hálózat
A RITA egy mezőgazdaságot fejlesztő hálózat a francia tengerentúli Guadeloupe, Guyana, Martinique, Mayotte és Reunion Island régiókban. Minden régióban a RITA szakemberei köré tömörülnek a kutatók, a mezőgazdaságot fejlesztők, a szakmai szervezetek és hatóságok szakemberei, akik azonosítják a kutatási és innovációs projekteket, amelyek megfelelnek a termelő gazdák és a régió szükségleteinek. Bővebben >>>

Biológiai fumigáló anyagok alkalmazása a talajbetegségek és kártevők ellenőrzésére
Az angol Shropshire régióban levő termelő gazdákkal együttműködve a Harper Adams egyetem kutatói a burgonya fonalféreggel szembeni védekezés új eljárásán dolgoznak. Dr. Matthew Back vezeti azt a kutatócsoportot, amely a biológiai fumigáló anyagok kutatását végzi. Bővebben >>>

Twitter hírek:
COAG INNOVA

Milyen egy operatív csoport? Tekintse meg az alábbi kisfilmet: https://youtu.be/7WhhGIocMO8

(Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ő lehet Győrffy Balázs utóda a NAK élén

2024. augusztus 30. 08:40

Az Agrárminisztérium helyettes államtitkárát, Papp Zsoltot jelölik a NAK élére, a 304 országos küldött szeptember 13-án dönt a javaslatról.

Kátrányka, a kátrányba ragadt sün szerencsés története

2024. augusztus 26. 12:40

Rosszul indult a szerda egy tündéri fiatal sün számára. Szerencsére nem hagyták cserben (azaz kátrányban), így jól végződött az eset.

Azonnali hatállyal távozik Győrffy Balázs, a NAK elnöke

2024. augusztus 23. 12:40

A pápai születésű agrárszakember 2013-tól töltötte be a NAK elnöki tisztét. A tisztségre további két alkalommal, 2017-ben és 2022-ben is újraválasztották.

Az alattomos orosz támadások már Kanada mezőgazdaságát és élelmiszer-ellátását fenyegetik

2024. augusztus 13. 13:10

Idén eddig az észak-amerikai ország titkosszolgálata 13 ilyen támadást azonosított egyedül az agrárszektorban.

Díjaznák a legjobban működő vidéki innovációs együttműködéseket

2019. január 31. 10:33

Az innováció vidéken nemcsak az új termékek és szolgáltatások átvételéről, hanem a közös gondolkodásról is szól.

AMAZONE - AGRITECHNICA Innovations 2022 - II. rész

2021. október 24. 05:36

Az Amazone Group közelmúltban tartott igen gazdag virtuális bemutatójának második fejezetében folytatjuk az újdonságok ismertetését.

NAK TechLab verseny: szarvasmarha-tenyésztést támogató ötlet győzött

2020. augusztus 16. 10:34

Az ötletversenyre olyan egyetemi hallgatói csapatok jelentkezését várták, akik innovatív ötletükkel, hatékony megoldásaikkal segíthetik a hazai mezőgazdaság digitalizációját.

Mondja el véleményét a digitalizációról és az innovációról

2019. december 1. 15:33

Jelenleg zajlik a 2020 utáni közös agrárpolitika kereteinek kialakítása, és egyúttal megkezdődtek a hazai agráriumot érintő KAP Stratégiai Terv kidolgozásának előkészületei is. A folyamatnak most Ön is aktív résztvevője lehet!