Agrárközélet
Agrárközélet

Mezőgazdasági innovációk az Európai Unióban – EIP-AGRI hírlevél – 2017. március

Mezőgazdasági innovációk az Európai Unióban – EIP-AGRI hírlevél – 2017. március

Agrofórum Online

2017. márciusában az EIP-AGRI hírlevélben többek között a felhő technológiák alkalmazásáról a biotermesztésben, a gazdaságok környezeti teljesítményeinek eszközeiről tartott megbeszélésről olvashat.

Inspiráló ötletek

Felhő technológiák alkalmazása a biotermesztés azonosságának megőrzésében
A Check Organic felhő technológián alapuló megoldás, amelyet a biotermékek átláthatóságának és nyomonkövethetőségének növelésére dolgoztak ki. Magába foglalja a termékek minősítésével és a beszállítókkal kapcsolatos adatokat. A felhasználók átláthatják a beszállítói láncot, visszakereshetik a termékeket, és közbeléphetnek amikor probléma merül fel. A megoldás díjat is nyert a biotermékek technológiai platform innovációs napján. Bővebben >>>

Naprakészen lenni a gazdaság teljesítményével
Írországban a Teagasc kutató-fejlesztő és tanácsadó szervezet egy online összehasonlító eszközt dolgozott ki, amellyel a gazdaságban szükséges továbbfejlesztési döntéshozásukban támogatják a gazdákat. A tehenészetek és szarvasmarha telepek, sertés- és juhtenyésztő, továbbá szántóföldi növénytermesztő gazdaságok egyaránt használni tudják a „eProfit Monitor” névre hallgató eszközt. A gazdák saját adataikat hasonlíthatják össze más gazdaságok adataival. Bővebben >>>

Az EIP AGRI Service Point tevékenységéből

Jelentkezzen Ön is az új fókusz csoportokban
Önnek is lehetősége van jelentkezni a két új EIP-AGRI fókuszcsoportba: ‘New forest practices and tools for adaptation and mitigation of climate change’ és ‘Grazing for Carbon’. További részleteket a felhívásról, valamint a jelentkezési űrlapról IDE kattintva!

EIP-AGRI fókuszcsoportok eredményei
A Bizottság felkérésére független szakértő értékelte az EIP AGRI eddig meghirdetett fókuszcsoportjaiban elért eredményeket. Az elkészült jelentés arra világított rá, hogy a fókuszcsoportokban elért eredményekre valós igény van, és általuk az operatív csoportok ötletei, tevékenysége tovább javíthatók. A jelentés IDE kattintva elérhető.

Önnek is van ötlete új fókuszcsoport kialakítására?
A tárgyalások a 2018-tól meghirdetésre kerülő fókuszcsoport tematikákról hamarosan megkezdődnek, a szervezők szívesen fogadják az EIP AGRI hálózat javaslatait. Ha Önnek olyan témában van javaslata, ahol a fókuszcsoport valós innovációt tud felmutatni, kérjük, küldje el javaslatát április vége előtt. A javaslat ITT online elküldhető.

Jelentés a „New Value Chains from Multifunctional Forests” EIP-AGRI megbeszélésről
A megbeszélés tavaly novemberben zajlott Bécsben. Az európai erdészeti ágazat szereplői a többfunkciós erdőgazdálkodás innovációs lehetőségeit keresték. A felmerült javaslatok közül néhány: 3D nyomtatás, a tételek nyomon követése, erdei gyümölcsök (pl. gomba) jótékony hatásai. A jelentésben megtalálhatók a további innovációs javaslatok.

EIP-AGRI megbeszélés a gazdaságok környezeti teljesítményeinek eszközeiről – online elérhető információ
Hogyan lehet a gazdák környezeti teljesítményét támogató eszközöket promoválni? A február 7-én és 8-án Zágrábban megtartott „Tools for environmental farm performance” EIP-AGRI rendezvényen a gazdák a mezőgazdaság fenntarthatóságát támogató fejlesztőkkel találkoztak. A megbeszélésen elhangzott előadások és háttérdokumentumok elérhetők az esemény honlapján.

EIP-AGRI adatlap az összehasonlításokról
Az adatok és információk összehasonlítása segítheti a termelőket a gazdaságuk fenntarthatóságának és termelékenységének növelésében. Az összehasonlítás lehetővé teszi a gazdáknak, hogy már előzetesen ellenőrzött adatokkal végezzenek összehasonlításokat, ezáltal egymástól tanuljanak, és azonosítsák azokat a területeket, ahol közbe kell lépniük. Az összehasonlításokat végző EIP-AGRI  fókuszcsoport innovatív ötleteket azonosított az operatív csoportok és más projektek részére, ezáltal is hasznosabbá téve a gazdáknak az összehasonlításokat. Az adatlap IDE kattintva, a jelentés pedig IDE kattintva olvasható.

Tudja Ön, hogy a „MY EIP-AGRI” oldalon bárki számára elérhető online felület áll rendelkezésre azok részére, akik EIP-AGRI operatív csoportok létrehozásával, promoválásával, az eredmények közzétételével foglalkoznak? A felületen megtalálhatók a már működő operatív csoportok is. Ha javaslatai vannak a felülettel kapcsolatban, kérjük, küldje el azokat.

Az EIP-AGRI hálózat tevékenysége

Kérdőív áll rendelkezésre a KAP modernizálásával és egyszerűsítésével kapcsolatosan
Amennyiben Ön még nem válaszolt a KAP modernizálási és egyszerűsítési felmérésére, akkor ezt IDE kattintva megteheti, 2017. május 2-ig. A Bizottság részéről a DG AGRI nyilvános konzultációs lehetőséget tett közzé, hogy az új KAP-pal kapcsolatos javaslatokat összesítse, és áttekintse, hogy hol vannak a továbbfejlesztés akadályai, valamint felmérje a modernizációs és egyszerűsítési szükségleteket.

A keresztmegfeleltetés felügyeleti eljárása
A Horizon 2020 program részeként nyertes RECAP (Reinforcing CAP) projekt javaslatot fogalmazott meg, amellyel a KAP keresztmegfeleltetés eljárásainak átláthatósága és hatékonysága növelhető. Egy felhő alapú platform részeként értékelik a szatellit távérzékelővel kinyert adatokat és a gazdák mobil eszközeivel (geo-referencia és idő bélyegzős képek) közzé tett adatokat. Bővebben >>>

A gazdák döntéstámogató tematikus hálózata (4D4F)
A 4D4F tematikus hálózat az állattenyésztésben alkalmazható szenzortechnológiákat, valamit a valós idejű információk alkalmazhatóságának lehetőségét keresi a tehenészetek döntéshozásában. A hálózatban több európai ország tehenészetének gazdái, technológusai, tanácsadói, állatorvosai és kutatói vesznek részt. Bővebben >>>

Twitter hírek:
Ljubljanában tartották a biomassza hasznosításával kapcsolatos EIP-AGRI rendezvényt  @EIPAGRI_SP és #biomass

(Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Magyarországon fogták be egy sáska legelső példányait

2024. március 23. 10:10

Bár mérete alapján a második legnagyobb hazai sáskafaj a keleti vándorsáska után, az év rovarának járó aranyérmet így is bezsebelte 2024-ben. Ismerjük meg közelebbről a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatójának segítségével a sisakos sáskát!

Lengyelország vezető kertészeti vállalkozása vár gyakorlatra!

2024. március 7. 16:10

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Primavega lengyel mezőgazdasági vállalat.

5 kategóriában szavazhatunk a természetszeretet és a környezetvédelem élharcosaira

2024. február 22. 11:40

Az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett Erdei Vándortábor Program idén először hirdeti meg a Nagykövet Awardot.

Így áll most a belvízhelyzet Magyarországon

2024. február 21. 16:10

Az országban 2024 elején számottevő, de nem kiemelkedően magas a belvízzel borított mezőgazdasági területek nagysága.

75 éve kezdődött a John Deere önjáró kombájnok gyártása

2022. augusztus 8. 07:36

A John Deere kombájnok sikertörténete az 55-ös modelltől az „X” sorozatig a műszaki innovációról, valamint a professzionális kereskedői hálózaton keresztül nyújtott magas színvonalú ügyféltámogatásról szól.

Hozamnövekedés a gazdaságosság jegyében - Idén is sok érdeklődőt vonzott a Malagrow Növénytermesztési Konferencia

2019. január 21. 13:47

Az előző évekhez hasonlóan neves, a szakterületükön elismert vendégelőadók prezentációi is színesítették a programot. A színvonalas előadások mellett a Malagrow Kft. hivatalosan is bejelentette romániai és szlovákiai terjeszkedését a Valagro minőségi termékeinek kizárólagos forgalmazójaként, továbbá átadásra került a Valagro Év Legjobb Termelője 2018 díj.

Innovatív technológiák forradalmasítják a termények tárolását

2023. július 6. 18:30

A Martin Lishman Ltd. által kifejlesztett terménytárolási technológia segít a gazdáknak Nagy-Britanniában és világszerte optimalizálni a termények tárolását, csökkenteni az energiafogyasztást és biztosítani a magasabb minőségű termést.

Termékgyártási Kiválósági Díjakat nyert a Corteva Agriscience

2020. szeptember 19. 04:36

A Corteva Agriscience több kategóriában is elnyerte a 2020. évi Termékgyártási Kiválósági Díjat. A díjak az irányítás, a fenntarthatóság, a gyártási ellátási lánc és az operatív működés kiválóságának elismerésére szolgálnak.