Agrárközélet
Agrárközélet

Mezőgazdasági innovációk az Európai Unióban – EIP-AGRI hírlevél – 2017. november

Mezőgazdasági innovációk az Európai Unióban – EIP-AGRI hírlevél – 2017. november

Agrofórum Online

Az EIP-AGRI novemberi hírlevelében többek között az innovatív mezőgazdasági logisztika, az agrár-ipari hulladékok szerves trágyaként történő hasznosításáról, az Anders Wall díjról, a digitalizálás és a mezőgazdaság kapcsolatáról is olvashat.

Inspiráló ötletek

Innovatív mezőgazdasági logisztika Brandenburgban
A németországi, brandenburgi logisztikai operatív csoport arra törekszik, hogy a logisztikai költségek csökkentésével növelje a gazdaságok termelékenységét és a vidéki élet minőségét. Az operatív csoport részéről Anja Sylvester interjújában arról számol be, hogy miként segítik a termelők hozzáférését a már meglévő szállítmányozási felületekhez, valamint a helyi buszjáratok igénybevételéhez. Bővebben >>>

Az agrár-ipari hulladékok szerves trágyaként történő hasznosítása
Egy olasz vállalkozó a kommunális hulladék anaerob erjesztése során nyert fermentumot hasznosítja. Specifikus folyamatok közbeiktatásával GPS technikát alkalmaznak a tápanyagok kiszórási veszteségeinek csökkentésére. Giovanni Bargigia gazda a következőket mondta: „nagy lehetőség, hogy a környék talajainak termékenységét növeljük, és ezáltal csökkentsük a műtrágya-költségeket”. Bővebben >>>

Támogatási lehetőségek

Új EIP-AGRI kiadvány a Horizon 2020 – 2018 támogatási felhívásokról
A 2018-2020-as évekre vonatkozó Horizon 2020 program pályázati felhívása hivatalosan október 27-én jelent meg. A program számos pályázati lehetőséget tartalmaz az EIP-AGRI hálózatoknak, ezen belül is a többszereplős pályázók részére, ahol több mint 31 felhívásban 500 millió euró áll rendelkezésre. Az új EIP-AGRI kiadvány azokat a felhívásokat emeli ki, amelyek a mezőgazdasággal és erdészettel kapcsolatosak. Bővebben >>>

Rushlight díj 2017-18
A 11. Rushlight díj fogadja a jelentkezéseket. A díj az üzleti világ és más szervezetek részére a legutolsó tiszta technológiákat, innovációkat, programokat, kezdeményezéseket, eszközöket támogatja, beleértve a mezőgazdaság, erdészet és biodiverzitás megőrzésének területét is. A felhívás lejárta november 30. Jelentkezni IDE kattintva lehet.

A víz JPI 2017  közös felhívás a vízzel kapcsolatos politikák alkalmazására
A közös transznacionális innovációs és kutatás-fejlesztési projektek kivitelezésére tett felhívás elsősorban olyan területekre vonatkozik, amelyek a tiszta víz előállításának megoldásaival foglalkoznak. A közös felhívásnak 12 résztvevő országa van, a rendelkezésre álló költségvetés pedig 8,55 millió euró. A jelentkezési határidő december 11. Bővebben >>>

Anders Wall díj az EU vidékfejlesztéséhez való hozzájárulásról
Az Anders Wall díj azon magán vállalkozások részére szól, akik minőségi és innovatív vezetési-irányítási eljárásokat és eszközöket használtak a táj megőrzésében, a biodiverzitás fenntartásában, a vidéki kulturális örökségek védelmében, és hozzájárulnak a gazdaság helyi fejlődéséhez. A győztes  elismerő oklevelet és egy 20.000 eurós díjat kap. Jelentkezni lehet 2017. december 31-ig. Bővebben >>>

Tudta Ön, hogy 60 új szakértő kezdte el munkáját az újonnan alakult három EIP GRI fókuszcsoportban? Nézze meg, kik ők: „Moving carbon from source to sink in arable farming„, „Circular horticulture” és „Enhancing production and use of renewable energy on the farm„.

Az EIP-AGRI Service Point működéséből

A digitális mezőgazdaság megmagyarázva: új EIP-AGRI kiadvány
A jelenlegi és az új technológiák, mint az eszközök egymás közötti internetes kommunikációja (internet of things, IoT), a mesterséges intelligencia, a robotika vagy a nagy adatok hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a folyamatok hatékonyabbak legyenek, és új termékek és szolgáltatások jelenjenek meg. A digitalizálás is szerepet játszhat az európai vidéki élet jobbá tételében. Olvassa el az új EIP-AGRI kiadványt a digitalizálásról!

A tápanyagok újrahasznosítása fókuszcsoport jelentése
„A tápanyagok újrahasznosítása nemcsak szerves alapú trágyák előállításának technológiáit jelenti, hanem gyakorlatias eszközök alkalmazását is, amelyekkel a tápanyagok viselkedése jobban megérthető” – mondta Emilie Snauwaert, a tápanyagok újrahasznosítása EIP-AGRI fókuszcsoport képviselője. A csoport a mezőgazdaságban hasznosítható szerves alapanyagok, a trágyák és más források újrahasznosításából származó tápanyagok (N és P) kinyerésével foglalkozott. Olvassa el következtetéseiket és javaslataikat a záró jelentésben és az adatlapon.

EIP-AGRI műhelymunka „Organic is Operational”
Az EIP-AGRI „Organic is Operational” műhelymunkát 2017. júniusában tartották Hamburgban. A megbeszélésen 33 operatív csoport és öt Horizon 2020 projekt, valamint más innovatív projektek résztvevői vettek részt, akik a biotermesztésben vagy ehhez közel álló területen dolgoznak. A projektekről további részleteket lehet találni az eseményről készül könyvben. A zárójelentés pedig IDE kattintva olvasható.

Célban a digitalizálás és a mezőgazdaság a 2017 AIS Lisbon rendezvényen
Október 11. és 12. között tartották meg Lisszabonban, Portugáliában az Agri Innovation Summit rendezvényt, amelyen több mint 600 gazda, vidékfejlesztési szakember, kutató, civil szervezet és más érdeklődő vett részt. A rendezvény a már létező operatív csoportok és a többszereplős kezdeményezések között számos hálózatosodásra és ismeretmegosztásra adott lehetőséget. Az interaktiv csoportos foglalkozások a mezőgazdaság és a vidéki gazdaság digitalizálási lehetőségeit emelték ki. További információkat tudhat meg az AIS weboldalán valamint az EIP-AGRI weboldalon.

Az EIP AGRI hálózatok működéséből

Az infokommunikációs eszközök és a robotika a fenntartható mezőgazdaságban
Az ICT-AGRI, ERA NET 2017. november 24-én, Koppenhágában szervezi meg az „ICT and Robotics for a Sustainable Agriculture” rendezvényét, amelynek célja a mezőgazdaság és az élelmiszer-előállítás digitalizálási lehetőségeinek feltárása, valamint a kihívások felmérése. Előadások hangzanak el a kutatásban, iparban, KKV szektorban, a nemzeti és európai adminisztrációban dolgozók részéről. Az ERA NET célja, hogy minél több együttműködés alakuljon ki Európában és azon kívül is. A program elérhető IDE kattintva >>>

Twitter hírek
WaterProtectEU 11 October 2017
Getting prepared for #aislisbon2017: @H2020Projects
WaterProtect to be presented for #EIPagri and @EIP_Water at #SCAR_AKIS working group

(Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Magyarországon fogták be egy sáska legelső példányait

2024. március 23. 10:10

Bár mérete alapján a második legnagyobb hazai sáskafaj a keleti vándorsáska után, az év rovarának járó aranyérmet így is bezsebelte 2024-ben. Ismerjük meg közelebbről a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatójának segítségével a sisakos sáskát!

Lengyelország vezető kertészeti vállalkozása vár gyakorlatra!

2024. március 7. 16:10

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Primavega lengyel mezőgazdasági vállalat.

5 kategóriában szavazhatunk a természetszeretet és a környezetvédelem élharcosaira

2024. február 22. 11:40

Az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett Erdei Vándortábor Program idén először hirdeti meg a Nagykövet Awardot.

Így áll most a belvízhelyzet Magyarországon

2024. február 21. 16:10

Az országban 2024 elején számottevő, de nem kiemelkedően magas a belvízzel borított mezőgazdasági területek nagysága.

A BPW megerősíti sikeres rendszerpartneri kapcsolatait a mezőgazdasági gépgyártókkal

2019. szeptember 17. 06:47

A BPW csoport sikeresen növekszik a mezőgazdasági gépgyártók egyik kedvelt rendszerpartnereként.

Force Evo: starter hatású talajfertőtlenítő - talajfertőtlenítő hatású starter

2020. november 27. 15:11

Az új Force Evo kijuttatása mikrogranulátum adagolóval felszerelt vetőgéppel történik, sorkezelés formájában, a magok közelébe. A termék kukoricában és burgonyában kapott engedélyt 16-20 kg/ha dózisban.

A mezőgazdaság jövője az új technológiák támogatásában rejlik

2020. szeptember 26. 10:15

A COVID-19 járvány rávilágított arra, hogy az innováció milyen fontos szerepet játszik az élelmiszer-ellátás jövőbeli biztosításában.

Legújabb generációs gyomirtó szer a Corteva kínálatában

2023. szeptember 13. 05:40

Az eredeti sebforrasztó zsombor specialista! Tekintse meg a Corteva új termékinformációs kiadványát!