Pályázatok
Pályázatok

Új hírek a Vidékfejlesztési Program támogatásairól

Új hírek a Vidékfejlesztési Program támogatásairól

Agrofórum Online

2016. január 1-jétől várhatóan újraindul az AKG program, a korábbról már ismert célprogramokkal együtt.

Ezúton szeretnénk tájékoztatni az Olvasókat, hogy megjelent a Vidékfejlesztési Program Kézikönyv, mely rövid tájékoztatásul szolgál a 2020-ig tartó időszak támogatásainak ismertetésére. A kiadványt a NAK megküldte minden regisztrált tagjának, illetve elektronikus formában letölthető a http://www.nak.hu/hu/kamara/kamarai-hirek/3365-megjelent-a-videkfejlesztesi-programot-bemutato-kamarai-kezikonyv webhelyről. A könyv egyszerű és áttekinthető formában tartalmazza az egyes tervezett programok főbb elemeit, a megfogalmazott célokat és a programok várható eredményeit. Mindenkinek ajánljuk a részletes áttanulmányozását.

Néhány szó a várható támogatásokról általában

A régi SFH rendszert (EUME táblázat) felváltja az új STÉ számítási metódus, ami EURO értékben fejezi ki a gazdaság méretét. A táblázat jelenlegi formátuma elérhető a http://www.nak.hu/hu/ste-kalkulator linken. Általában elmondható, hogy a minimális üzemméret 6000 EURO STÉ-ben lesz lehatárolva (kb. 8 ha kukorica), ugyanakkor maximális üzemméret korlátot is be fognak vezetni, mely pályázatonként eltérő lesz. Az átlagos statisztikai létszámra vonatkozóan várható, hogy azt fent kell tartani, illetve ennek növelése előnyt jelenthet a pontozásban. A termelői csoportokhoz tartozás most is többletpontszámot fog eredményezni.

Egy-két gondolat a legnagyobb érdeklődéssel várt programokról

Kisméretű terménytárolók és szárítók beruházásai. Ennél a támogatási formánál egy projekt maximum 330 000 euro támogatást kaphat. A támogatási intenzitás 40-50 %. Új terménytárolók építése max. 5000 tonna kapacitásig megengedett! Támogatott új terménytároló építése, meglévők korszerűsítése, terményszárítók és tisztítók üzemeltetéséhez eszközök, technológiák és infrastruktúra fejlesztése. Legalább 10 % energiahatékonysági javulást kell a projekt által elérni, melyet energetikai számítással szükséges alátámasztani. Nagyon fontos, hogy aki ezen pályázaton akar elindulni, annak gazdasági üzemmérete nem haladhatja meg a 350 000 EURO STÉ-t. (ami kukoricában számolva kb. 420 ha).- Állattartáshoz kötődő pályázatok. A korábbi évekhez hasonlóan építés, korszerűsítés, technológiai fejlesztés várható a támogatásokban. STÉ lehatárolás – azaz maximális üzemméret – 1 275 000 EURO STÉ, a maximális támogatás pályázatonként 1 600 000 euro lesz, a támogatási intenzitás maximum 50 %.

Kertészethez kötődő pályázatok. Itt is építés, korszerűsítés, technológiai fejlesztés várható a támogatásokban. STÉ lehatárolás – azaz maximális üzemméret – 850 000 EURO STÉ, a maximális támogatás pályázatonként 1 600 000 euro lesz, a támogatási intenzitás maximum 50 %.

Élelmiszeripari termékek feldolgozása (ÉLIP). Az itt elérhető fejlesztésre szánt támogatások érintik mind a mezőgazdasági, mind a nem mezőgazdasági vállalkozásokat. Azon mikro- és kisvállalkozások, melyeknek éves többletbevétele nem mezőgazdaságból származik Annex termékek előállítása esetén a Vidékfejlesztési Programba, ellenkező esetben a GINOP programba pályázhatnak. Minimális üzemméret 6000 EURO STÉ. A támogatás maximális értéke 1 600 000 euro/projekt, intenzitás 50 %.
A beruházással kapcsolatos pályázatoknál max. 5 %-ban elszámolható költséget képeznek a hatósági eljárási díjak, tanácsadás stb., max 15 %-ban infrastruktúrális beruházások és 2 %-ban a megvalósításhoz kapcsolódó ingatlan vásárlás.

AKG program támogatása. 2016. január 1-jétől várhatóan újraindul az AKG program, a korábbról már ismert célprogramokkal együtt.

Fiatal gazdák támogatása. A legfontosabb változás a korábbi feltételekhez képest, hogy a következő kiírásban azon fiatal termelők is pályázhatnak, akik az elmúlt évek során már kaptak MVH-s támogatást, ugyanakkor most előírás lesz a 6000-25000 EURO STÉ induláskori üzemméret. Szintén fontos változás, hogy az eddigi 90 % – 10% támogatási részletek most úgy módosulnak, hogy induláskor 75 %-ot lehet lehívni, míg a harmadik évben a maradék 25 %-ot.
Említésre érdemesnek tarjuk még az: erdészeti gépes és egyéb erdőgazdálkodáshoz kapcsolódó projektek, mezőgazdasági vízgazdálkodással kapcsolatos projektek, termelői csoportok létrehozása, mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése, mikrovállalkozások fejlesztése, diverzifikációs projektek.

A részletes leírásokat és útmutatót majd csak a jogcímhez tartozó rendelet és közlemény fogja tartalmazni. A pályázatok rendszerében való eligazodáshoz szívesen nyújtunk segítséget minden érdeklődő számára, keressenek bennünket a felmerülő kérdéseikkel.

(Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Februárban jön az elektromos autóra igényelhető támogatás

2024. január 12. 15:10

A hazai gazdasági társaságoknak lehetőségük lesz tisztán elektromos személygépkocsi, kisteherautó vagy kisbusz megvásárlásához vissza nem térítendő állami hozzájárulásra pályázni – tájékoztatott az Energiaügyi Minisztérium.

Jövőre is lehet külterületi utak fejlesztésére pályázni

2023. november 20. 08:10

A vidékfejlesztési program két felhívásának köszönhetően csaknem 2500 kilométer külterületi út újul meg, ami hozzájárul a vidéki térségek fejlődéséhez, az itt élő emberek életminőségének javításához – jelentette ki Nagy István agrárminiszter Bakonycsernyén.

A talaj az egyik legjelentősebb, nem megújuló erőforrásunk

2023. április 4. 10:36

Új fenntarthatósági díj és nyilvános pályázat hívja fel a figyelmet a termőtalajok hasznos szervezeteinek, többek között a földigiliszták talajban betöltött nélkülözhetetlen szerepére.

Álmom egy tanya

2023. március 28. 05:36

Pályázati fronton jelenleg 2023. június 5-ig elérhető a „Tanyák háztartási léptékű villamos energia és vízellátás, valamint szennyvízkezelési fejlesztései” kiírás, amely 95% támogatási intenzitású.

Gazdainfó: már lehet fejtrágyázni és igényelhető a méhészeti és erdészeti támogatás

2020. február 12. 09:45

A téli trágyázási időszakon belül február 1-től az őszi kalászosok fejtrágyázása megengedett; pár nap múlva pedig már mindenhol szabad trágyázni, ahol nem fagyott, hóval, vagy vízzel borított a terület.

Megemelték a támogatást, növekszik az erdőtelepítési kedv!

2020. február 6. 04:36

Mocz Andrást, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének Elnökét az eddigi tapasztalatokról kérdeztük.

Még versenyképesebb lehet a magyartarka szarvasmarha

2020. október 9. 09:48

Az Agrárminisztérium 150 millió forinttal támogatja a magyartarka szarvasmarha fajta genom vizsgálatát.

Termelői csoportok létrehozására kiírt új pályázat jelent meg

2020. április 28. 16:07

A támogatás továbbra is a mezőgazdasági és erdészeti ágazatban működő, elismeréssel rendelkező termelő csoportok megalapítására és működtetésére vehető igénybe elfogadott üzleti terv alapján az elismerést követő első 5 évben.