Terményárak
Terményárak

Egyre többen érdeklődnek az EU terményei iránt

Egyre többen érdeklődnek az EU terményei iránt

Agrofórum Online

Rekordmagasságra ugrott csütörtökön az Euronext búza árszintje, mivel az ukrajnai orosz invázió fokozta a félelmeket, hogy a Fekete-tengeren keresztüli hatalmas export visszaszorulhat.

A májusi határidős búza jegyzése napközben 16%-kal emelkedett, ami az Euronext búza valaha volt legnagyobb napközbeni emelkedése, és minden idők csúcsát állította be a párizsi székhelyű piacon, 341,75 euró/tonnán. Később 315,00 euróra ment vissza a kurzus, ami 7,1%-os növekedést jelent.

Az egyik napról a másikra érkeztek a hírek arról, hogy az orosz erők megkezdték a szomszédos ország megszállását, elmélyítve a geopolitikai ellentétet Moszkva és a Nyugat között Ukrajnával kapcsolatban. Ez napi limittel emelte meg az amerikai határidős búza árát is, azaz ha nem lép életbe a limitszabályozás még jobban drágult volna a termék.

Mivel az Euronextre nem vonatkozott napi limit, az európai piacon már korán látványos emelkedés következett be, amikor a résztvevők a pozíciók fedezésére törekedtek. „A globális piacok alkalmazkodnak a Fekete-tenger térségéből származó potenciális kínálatvesztéshez Ukrajna orosz inváziója után, és nem valószínű, hogy jelentős árkorrekció következik be, amíg nem sikerül megoldani a helyzetet” – áll az ADM Agriculture brit kereskedőcég közleményében, amit a Reuters idézett.

Azok a hírek, miszerint Ukrajna hadserege felfüggesztette a hajózást kikötőiben, és hogy Oroszország lezárta az Azovi-tengert a kereskedelmi hajók előtt, aggodalmat keltett az exportkínálat elvesztésével kapcsolatban, ami a keresletet olyan alternatív források felé terelheti, mint az Európai Unió vagy az Egyesült Államok.

Német kereskedők elmondták, hogy néhány importőr érdeklődött a búzaszállításról, hogy esetleg leválthassa az ukrán és orosz gabonát. „Ma több régió importőrei ismételten érdeklődtek, de az Euronext 25 eurós áremelése azt jelenti, hogy minden vásárlás fájdalmasan magas áron történne, és csak akkor kerülne sor, ha valóban nagy szükség lenne rá” – mondta egy kereskedő. „A történet következő szakasza az lesz, ha ténylegesen átkerül a búzaexport az EU-ba.”

Arról is szó esett, hogy az Algériába irányuló eladások egy részét, amelyeket a kereskedők Ukrajnában terveztek berakodni, most a Fekete-tenger mentén Romániából és Bulgáriából szerzik be. Ukrajna az EU kukorica-, repce- és napraforgóolaj-importjának fő forrása.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Esni fog a Volgánál, Oroszország megtartotta hivatalos gabonatermési előrejelzését

2024. augusztus 7. 10:40

Július 30-ig az orosz gazdák 58,1 millió tonna gabonát takarítottak be az egy évvel korábbi 39,5 millió tonnával szemben.

Lehúzták a kukorica árát a jó amerikai terméskilátások

2024. augusztus 7. 07:10

Európában a malmi búza és a kukorica drágult, ám a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Chicago kimaradt a globális vérengzésből, Európában kemény mínuszok jöttek a terménypiacokon

2024. augusztus 6. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a repce is olcsóbb lett, ám a takarmánybúza kurzusa pluszban zárt.

Több éves mélyponton a terményárak

2024. augusztus 3. 07:10

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Romlanak a búza keresleti kilátásai

2020. június 17. 04:38

A párizsi árutőzsdén kicsit javult a hangulat az előző naphoz képest. A repce és a kukorica drágult, ám a malmi búza és a takarmánybúza kurzusa tovább csökkent.

Erős kereslet mellett egyhetes csúcsra ért a búza ára

2023. március 15. 11:44

Amerikában emelkedtek a terményárak, míg Európában vegyes összképet lehetett látni a keddi kereskedés során.

Lélektani szintig drágult a szójabab

2020. november 24. 06:23

Jól indult a hét a chicagói árutőzsdén, a búza 1,1 százalékkal, a kukorica 0,9 százalékkal a szójabab pedig szintén 0,9 százalékkal drágult.

A búza és a kukorica piaca lendületet kapott pénteken

2023. március 19. 09:47

Amerikában vegyesen mozogtak a terményárak pénteken, míg Európában az eladók voltak határozott fölényben.