Agrárgazdaság
Agrárgazdaság

Ukrán gabonát szállító hajókat foglalhattak le

Ukrán gabonát szállító hajókat foglalhattak le

Kép: Pexels

Az ukrán ügyészség vizsgálatot indított öt ukrán gabonát szállító hajó orosz csapatok általi erőszakos lefoglalása ügyében Berdjanszk kikötőjében – közölte a kijevi főügyészség.

A büntetőeljárást a dél-zaporizzsja régió ügyészei kezelik. Oroszország nem kommentálta azonnal az ukrán főügyészség nyilatkozatát.

Közben Ukrajna összes fekete- és azovi-tengeri kikötője továbbra is átmenetileg zárva marad a be- vagy kilépni szándékozó hajók előtt – közölte az ukrán infrastrukturális minisztérium.

Nem sokkal Oroszország február 24-i inváziója után az ukrán hadsereg felfüggesztette a kereskedelmi hajózást kikötőiben, felkeltve az ellátási zavaroktól való félelmet a vezető gabona- és olajos magexportőrnek számító országokkal, Ukrajnával és Oroszországgal kapcsolatban – számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökségre hivatkozva.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Zuhannak az élelmiszerárak Magyarországon, de még mindig „fájdalmas” a bolti bevásárlás

2024. július 2. 08:40

A KSH konkrét termékek átlagárát tartalmazó adatsorában több olyan élelmiszer is van, amelyek ára májusban kétszámjegyű mértékben csökkent.

Regeneratív szemléletű üzleti modell a mezőgazdaságban?

2024. június 23. 10:10

A Bayer igazgatója a regeneratív mezőgazdaságot támogatja. Ehhez szerinte új, eredményközpontú üzleti szemléletre és digitalizációra van szükség.

Bővült az élelmiszerek kiskereskedelme

2024. június 21. 14:10

A kiskereskedelem minden ágazatában forgalomnövekedést mért a KSH az egy évvel korábbihoz képest.

Csaknem húsz százalék felett erősödött az élelmiszeripar

2024. június 20. 14:40

Az ipari termelés volumene összességében enyhén csökkent. Az élelmiszeripari eredmények viszont nagymértékben javultak.

Ukrajna új szabályokat vezet be az élelmiszerexportra

2023. november 5. 17:10

Ukrajna bevezeti az élelmiszer-exportáló cégek kötelező regisztrációját, hogy megakadályozza az olyan visszaéléseket, mint például az adóelkerülés a kulcsfontosságú mezőgazdasági termékek exportja során – áll a kijevi kormány határozatában.

Az őszi gabona vetésének csaknem ötödével végeztek Ukrajnában

2021. szeptember 27. 06:10

Az ukrán gazdaságok 1,32 millió hektár téli gabonát vetettek a 2022-es aratáshoz szeptember 20-ig.

A kiugró termés ellenére csökken az orosz búzaexport

2022. augusztus 14. 07:36

A Nyugat egy sor szankciót vezetett be Oroszországgal szemben, és bár az élelmiszerexportra a szankciók nem vonatkoznak, az intézkedések nehézségeket okoztak az ügyletek finanszírozásában, valamint a fuvarozás és a rakománybiztosítás megszervezésében.

Jó állapotban az őszi vetés Ukrajnában

2021. február 4. 05:37

A januári időjárási viszonyok többnyire kedvezőek voltak az ukrán őszi vetésű gabonafélék számára – közölték az ukrán agrárkutatók.