Növénytermesztés
Növénytermesztés

Mi volt fenn előtte?

Mi volt fenn előtte?

Agrofórum Online

Elővetemény minden termesztett növény, amelyet más termesztett növény követ ugyanazon a területen.

Hatása, az úgynevezett elővetemény-hatás nem lebecsülhető. Egyes elővetemények (a pillangósvirágúak) nitrogént gyűjtenek (gyökérgümők) a talajban; mások (a bojtos gyökérzetű fűfélék) morzsalékos szerkezetet hagynak maguk után; a mélyen gyökerezők tápanyagot hoznak alulról a felső termőrétegbe stb. Ellentétes, káros hatás a talajuntság. A termelési szerkezet, ezen belül a vetésforgók (vetésváltás) kialakításának fontos követelménye az elővetemény gondos megválasztása.

Az előveteményt az adott területre tervezett főnövény vetése előtt nevelhetjük. Szerepe jelentős, hiszen a főnövény fejlődése szempontjából kedvezően hat a talajra. Egy közös bennük: rövid tenyészidejüknek köszönhetően kikerülnek a földből a főnövény ültetésének idejére.

Az előveteményt a talaj takarása céljából is érdemes vetni. Azonban az elővetemény kiválasztásánál érdemes pár szempontot figyelembe vennünk.

A szántóföldön termesztett növénykultúrák betakarított termése a teljes növényi biomassza kevesebb, mint 50%-a. A fennmaradó nagyobb rész melléktermék, melynek jelentősebb része nem kerül vissza a talajba. A gabonafélék, ipari és takarmánynövények gyökér- és szármaradványa átlagosan a 8-10 tonnát is elérheti hektáronként.

A talajlakó baktériumok, sugárgombák, gombák, enzimjeik segítségével bontják el a talajba került szerves anyagokat. Mivel a növénymaradványok különböző mennyiségben tartalmaznak cukrokat, fehérjéket, keményítőt, zsírokat, cellulózt, hemicellulózt és lignint, ezért a bontásuk sebessége és hatékonysága is változó. A napraforgó- és kukoricaszár, melyekben nagyobb mennyiségben található a nehezen lebontható lignin, természetes viszonyok között 2-3 év alatt, a repce és a kalászosok szára – amelyek kevesebbet tartalmaznak ebből a bonyolult kémiai összetételű szerves anyagból – néhány hónap alatt, mikroorganizmusok tevékenysége révén bomlik le a talajban.

A növények cellulóz-bontását a talaj kémhatása is befolyásolja: savanyúbb talajokon főleg gombák (pl. Aspergillus), semlegesebb pH-n a baktériumok vesznek részt nagyobb arányban a tarlóbontás folyamatában. A lignin lassú lebontásában ugyanakkor a bazidiumos gombák szerepe a jelentősebb.

Ahhoz, hogy a tarlón maradt szármaradványok megfelelő mértékben lebontásra kerüljenek és a bennük található tápanyagokat (mikro-, mezo-, és makrotápelemeket) a következő növénykultúra hasznosíthassa, célszerű és javasolt a tarlóbontó készítmény használata.

Forrás:

https://www.agraroldal.hu/elovetemeny-kifejezes.html

https://csalan.hu/otletek/biokerti-tippek/elovetemenyezhetsz

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Jövedelem-maximalizálás repcében. Mi számít? Olajtartalom, betegségellenállóság, becőstabilitás?

2024. július 11. 16:40

Hibrid oldalról a legfontosabb szempontok közé tartozik a termésstabilitás, a betegségekkel szembeni ellenállóképesség, hatékony tápanyag-felhasználás, becők pergésellenállása és az olajtartalom.

A stresszkezelés a vetőmaggal kezdődik

2024. július 10. 11:40

Válasszon a SAATEN-UNION stressztűrő, az új kihívásokhoz kiválóan alkalmazkodó kalászos fajtái közül!

A Nuseed bemutatja úttörő és interaktív virtuális szántóföldi terepszemléjét

2024. július 10. 10:10

A technológia és a mezőgazdaság között húzódó szakadék áthidalását szolgáló Nuseed virtuális szántóföldi terepszemle élményt nyújt a termelőknek.

Több újdonságot is tartogat az idei DEKALB repce portfólió

2024. július 9. 14:10

Igényeinek megfelelően választhat különböző olajtartalmú, őszi és tavaszi fejlődésű, vetési, virágzási és érés idejű hibridek közül.

AgroFIELD Akadémia Konferencia - Dr. Abdul M. Mouazen professzor előadásának előzetese – VIDEÓ!

2019. január 19. 08:17

Dr. Abdul M. Mouazen professzor a talajtömörödöttség-érzékelési eljárásokról, a helyspecifikus talajművelésről tart előadást az AgroFIELD Akadémia Konferencián, Kecskeméten, 2019. február 7-én.

Természetes megoldás a pusztító poloskák ellen

2023. február 1. 12:45

A Koppert sikeresen tenyésztett Trissolcus basalis parazita darazsakat kereskedelmi mennyiségben. Ezek az állatok hatékony eredményeket mutattak a zöld vándorpoloska (Nezara viridula) elleni megelőző és enyhe gyógyító védekezésben.

Kipróbált növényvédelmi megoldások kalászosokban

2018. március 19. 07:47

A kalászos gabonafélék tavaszi növényvédelmének szakszerű és költségtakarékos megoldására mutatunk be néhány gyakorlatból vett termelői tapasztalatot.

Zamir és Mavrik

2018. december 20. 09:32

Biztos lehet a hatékonyságukban: közös erővel a repce – és a méhek – védelmében.