Agrárgazdaság

Tojástermelő vezeti az első negyedéves tőzsdei listát az agrárcégek közt

Agrofórum Online

Elég jó hónapot zárhattak márciusban az agráriumhoz kötődő cégek a saját devizában nézett tőzsdei árfolyammozgásuk alapján. A vizsgált 25 cégből 22-nek emelkedett az árfolyama. Februárban 9, januárban 11 cég hozott havi pluszt a befektetőknek. A mezőgazdasági szektor cégeit követő ETF-ek idei teljesítményt nézve 10-17 százalékos pluszban jártak, egy hónapja ez még csak 1-5 százalék volt.

Márciusban legjobban a főleg a napraforgó-ágazatban tevékenykedő ukrán székhelyű Kernel Holding varsói tőzsdére bevezetett papírjainak árfolyama teljesített, melynek kurzusa 39 százalékkal emelkedett egy hónap alatt a korábbi zuhanást követően. Második 22 százalékos plusszal a Cal-Maine Foods, az Egyesült Államok legnagyobb tojástermelője lett. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára 21 százalékos emelkedéssel a több mint 150 éves múlttal rendelkező nemzetközi nagyvállalat, a Bayer léphetett fel,a cég egyik alaptevékenysége a mezőgazdaság.

A lista végén a gyepgondozásban érdekelt amerikai Toro 5 százalékos zuhanással állt. Második legrosszabb, mínusz 4,2 százalékos tőzsdei teljesítménnyel az állategészségügyi gyógyszereket és oltásokat gyártó amerikai Zoetis Inc. zárt. Az amerikai húsipari óriásvállalat, a Tyson Foods érdemi árfolyamesésen van túl, pontosan 4,1 százalékoson.

Az idei esztendő első három hónapját nézve a Cal-Maine 49 százalékos ralija a leginkább impozáns, míg a lista végén a márciusi rali ellenére is a Kernel Holding áll 44 százalékos árfolyamcsökkenéssel.

A mezőgazdasági szektor cégeit követő ETF-ek, azaz a tőzsdén kereskedett indexkövető befektetési alapok kurzusai vegyesen zárták az év harmadik hónapját. A VanEck Vectros Agribusiness ETF, amely az etfdb.com adati szerint az egyik legjelentősebb agrárpiaci ETF, 10,1 százalékkal növelte értékét. Az ETF által kezelt vagyon nagysága 1,71 milliárd dollár. Az iShares MSCI Global Agriculture Producers ETF kurzusa 16,8 százalékkal emelkedett, a kezelt vagyon 207,6 millió dollár. A First Trust Indxx Global Agriculture ETF-ben 16,4 millió dollár volt, ennek az árfolyama 10,7 százalékkal emelkedett idén.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kínai elektromos autók letarolhatják az európai tejpiacot

2024. október 18. 14:40

Az Európai Unió és Kína között a kínai elektromos autókra kivetett vámok miatt kialakult feszültség most az európai tejtermelőket is érintheti.

Elszállhatnak a műtrágyaárak?

2024. október 17. 14:40

Nőnek az energiaárak, és emelkedik a karbamid világpiaci ára is. A közel-keleti háború hamarosan rányomhatja bélyegét a műtrágyapiacra.

Fellendülőben van a gabona világpiaci ára

2024. október 15. 09:40

A gabonaárak egy héten belül globálisan a gabona fajától és típusától függően 1,5-3,0%-kal emelkedtek a határidős piacokon.

Közepesen alakult a szeptember az agrárcégeknek a tőzsdén

2024. október 13. 14:10

A Case, Steyr és New Holland márkákkal fémjelzett globális traktorgyártó CNH Industrial NV árfolyama 10,1 százalékkal emelkedett szeptemberben.

Összezuhantak az agrárcégek részvényárfolyamai

2022. július 5. 13:26

Júniusban legjobban a Cal-Maine Foods, az Egyesült Államok legnagyobb tojástermelőjének az árfolyama teljesített.

Áprilisban már jobban alakult az agrárcégek árfolyama

2020. május 6. 15:19

Összesen 14 társaság részvényeinek árfolyama emelkedett saját devizában az elmúlt hónapban a vizsgált 24 társaség közül.

Az augusztus nem sikerült jól az agrárcégeknek a tőzsdén

2023. szeptember 6. 10:10

Az augusztus főleg árfolyamcsökkenést hozott a 25 vizsgált, agráriumhoz kötődő cégnél, hiszen 19 vállalat tőzsdei árfolyama mínuszban zárt saját devizában nézve.

Duplázódó profitra számítanak 2024-ben az agrárcégek Magyarországon

2024. január 19. 15:10

Az előző negyedévi mélypont után javult a K&H agrár index, jelenleg 12 ponton áll. Az optimistább hangulat annak köszönhető, hogy a cégek magasabb pénzügyi eredményekkel számolnak 2024-ben és az európai uniós pályázatokkal kapcsolatban is bizakodóak.