Az Amerikai Szójaexport Tanács innovatív eszközökbe fektet, amelyek lehetővé teszik a vásárlók számára, hogy kutatásból származó adatokon alapuló döntéseket hozzanak a szójabab és szójatermékek kiválasztása során. Ez a harmadik rész egy négyrészes sorozatban, amely a U.S. Soy nemzetközi vásárlói számára készült szója-specifikus eszközökről és technológiákról szól.
A szójadara mozgatja a világ takarmányiparát. A szójabab az állati és akvakultúra-étrend fontos fehérjeforrása, és sokféle formában, méretben és minőségben létezik. Az egyes babok valódi értékének megismerése kulcsfontosságú a szója feldolgozó üzemek eredményeinek támogatása szempontjából.
Hogyan határozzák meg a szójadara optimális tápértékét?
Eddig kizárólag a nyersfehérje volt a válasz erre a kérdésre. A kutatások azonban bebizonyították, hogy nem ez a legjobb mutató a szójabab takarmányipari igényeinek megfelelő optimalizálásához. Egy nemrégiben végzett metaanalitikai tanulmányt követően az Amerikai Szójabab Exporttanács a Genesis Feed Technologies-szal együttműködve kifejlesztette a Nutrient Value Calculator (NVC) nevű, a maga nemében első olyan technológiát, amely lehetővé teszi a vásárlók számára, hogy dollárban és centben kifejezve értékeljék a különböző eredetű szója optimális tápértékét.
Az NVC az adatvezérelt kutatás és innováció fejlődő terméke, az NVC segítségével kiegyensúlyozott, értéken és megtérülésen alapuló döntések hozhatók. Az NVC biztosítja, hogy ügyfelei a legmagasabb értékű, legkonzisztensebb és leggazdaságosabb takarmányadagot kapják termelési rendszerükhöz, a legköltséghatékonyabb input mellett.
Az olyan értékmérő paramétereket, mint a szín és a sérült magok száma, a kalkulátor összehasonlítja a tápértéket az emészthető aminosavak tekintetében, figyelembe véve a szójabab teljes profilját.
Ez a technológia lehetővé teszi a U.S. Soy ügyfelei számára, hogy bízzanak a termékeik
összetételében és vásárlási döntéseikben
– mondta Charles Hall, az USSEC állat- és akvakultúra-takarmányozásért felelős igazgatója.
Az NVC lebontja a nyereséget származási országonként, és a kutatások azt mutatják, hogy ezek a relatív különbségek meghatározóak a végeredmény szempontjából.
A termesztési gyakorlatoktól kezdve a feldolgozás, a szállítás, a termőhely mind kihat a szójabab értékére. Ha a teljes egyenletet nézzük, az amerikai szója kerül az élre. A szójadara értékének kiszámítása a U.S. Soy-val a tényleges étrendben, az NVC az adatokat kereskedelmi lehetőségekké alakítja át.
Az NVC segít a minőségorientált döntések meghozatalában, amellyel jobb táplálkozást és konzisztenciát biztosíthat vásárlóinak
– mondta Matthew Clark, a Genesis Feed Technologies munkatársa.
Ezzel párhuzamosan az NVC optimalizálja a belső megtérülését azáltal, hogy az intelligens beszerzést felhasználva hatékonyan használja ki a rendelkezésre álló szójadara teljes technikai minőségi spektrumának előnyeit.
Ha az ár/érték arányt nem vesszük figyelembe, a szójadara ára önmagában keveset vagy semmit sem jelent a végeredmény szempontjából. Például az NVC-formulákban a vásárlók pénzt takarítanak meg az amerikai szója fogyasztásával, még akkor is, ha az többe kerül, mint más eredetű termékek. Hogyan lehetséges ez? Mert kevesebb amerikai szójadarára van szükség ugyanannak a kiegyensúlyozott takarmányadagnak az előállításához, ami bizonyítja, hogy a származási ország jelentősége igenis számít.
Az NVC továbbra is segíteni fogja a U.S. Soy ügyfeleit az értékkülönbségek közötti eligazodásban, ahogy az innováció halad, az adatok bővülnek és a technológia fejlődik.
A tápanyag-érték kalkulátort (NVC) a Genesis Feed Technologies fejlesztette ki, és az USSEC ezt az eszközt a United Soybean Board, az USDA Foreign Agricultural Service és az amerikai szója értékláncában részt vevő más szereplők finanszírozásával kínálja a U.S. Soy nemzetközi vásárlóinak.
Forrás
Fordította: Juhász Anita