Növénytermesztés

A szójaliszt optimális tápértékének kiszámítása

MSZFE

Az Amerikai Szójaexport Tanács innovatív eszközökbe fektet, amelyek lehetővé teszik a vásárlók számára, hogy kutatásból származó adatokon alapuló döntéseket hozzanak a szójabab és szójatermékek kiválasztása során. Ez a harmadik rész egy négyrészes sorozatban, amely a U.S. Soy nemzetközi vásárlói számára készült szója-specifikus eszközökről és technológiákról szól.

A szójadara mozgatja a világ takarmányiparát. A szójabab az állati és akvakultúra-étrend fontos fehérjeforrása, és sokféle formában, méretben és minőségben létezik. Az egyes babok valódi értékének megismerése kulcsfontosságú a szója feldolgozó üzemek eredményeinek támogatása szempontjából.

Hogyan határozzák meg a szójadara optimális tápértékét?

Eddig kizárólag a nyersfehérje volt a válasz erre a kérdésre. A kutatások azonban bebizonyították, hogy nem ez a legjobb mutató a szójabab takarmányipari igényeinek megfelelő optimalizálásához. Egy nemrégiben végzett metaanalitikai tanulmányt követően az Amerikai Szójabab Exporttanács a Genesis Feed Technologies-szal együttműködve kifejlesztette a Nutrient Value Calculator (NVC) nevű, a maga nemében első olyan technológiát, amely lehetővé teszi a vásárlók számára, hogy dollárban és centben kifejezve értékeljék a különböző eredetű szója optimális tápértékét.

Az NVC az adatvezérelt kutatás és innováció fejlődő terméke, az NVC segítségével kiegyensúlyozott, értéken és megtérülésen alapuló döntések hozhatók. Az NVC biztosítja, hogy ügyfelei a legmagasabb értékű, legkonzisztensebb és leggazdaságosabb takarmányadagot kapják termelési rendszerükhöz, a legköltséghatékonyabb input mellett.

Az olyan értékmérő paramétereket, mint a szín és a sérült magok száma, a kalkulátor összehasonlítja a tápértéket az emészthető aminosavak tekintetében, figyelembe véve a szójabab teljes profilját.

Ez a technológia lehetővé teszi a U.S. Soy ügyfelei számára, hogy bízzanak a termékeik
összetételében és vásárlási döntéseikben

– mondta Charles Hall, az USSEC állat- és akvakultúra-takarmányozásért felelős igazgatója.

Az NVC lebontja a nyereséget származási országonként, és a kutatások azt mutatják, hogy ezek a relatív különbségek meghatározóak a végeredmény szempontjából.

A termesztési gyakorlatoktól kezdve a feldolgozás, a szállítás, a termőhely mind kihat a szójabab értékére. Ha a teljes egyenletet nézzük, az amerikai szója kerül az élre. A szójadara értékének kiszámítása a U.S. Soy-val a tényleges étrendben, az NVC az adatokat kereskedelmi lehetőségekké alakítja át.

Az NVC segít a minőségorientált döntések meghozatalában, amellyel jobb táplálkozást és konzisztenciát biztosíthat vásárlóinak

– mondta Matthew Clark, a Genesis Feed Technologies munkatársa.

Ezzel párhuzamosan az NVC optimalizálja a belső megtérülését azáltal, hogy az intelligens beszerzést felhasználva hatékonyan használja ki a rendelkezésre álló szójadara teljes technikai minőségi spektrumának előnyeit.

Ha az ár/érték arányt nem vesszük figyelembe, a szójadara ára önmagában keveset vagy semmit sem jelent a végeredmény szempontjából. Például az NVC-formulákban a vásárlók pénzt takarítanak meg az amerikai szója fogyasztásával, még akkor is, ha az többe kerül, mint más eredetű termékek. Hogyan lehetséges ez? Mert kevesebb amerikai szójadarára van szükség ugyanannak a kiegyensúlyozott takarmányadagnak az előállításához, ami bizonyítja, hogy a származási ország jelentősége igenis számít.

Az NVC továbbra is segíteni fogja a U.S. Soy ügyfeleit az értékkülönbségek közötti eligazodásban, ahogy az innováció halad, az adatok bővülnek és a technológia fejlődik.

A tápanyag-érték kalkulátort (NVC) a Genesis Feed Technologies fejlesztette ki, és az USSEC ezt az eszközt a United Soybean Board, az USDA Foreign Agricultural Service és az amerikai szója értékláncában részt vevő más szereplők finanszírozásával kínálja a U.S. Soy nemzetközi vásárlóinak.

Forrás
Fordította: Juhász Anita

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Búzatermesztés 200 évvel ezelőtt

2024. december 20. 10:10

A 19. század elején a búzatermesztés fáradságos tevékenység volt, hiszen gépek nem, kizárólag kézi szerszámok álltak rendelkezésre.

Mesterséges huminsavak menthetik meg a termőföldeket?

2024. december 18. 14:40

Egy új eljárással talán a jövőben a szerves maradékokból néhány perc alatt mesterséges huminsavakat lehet előállítani.

Bizonyítottan előnyökkel jár a szója korábbi elvetése

2024. december 13. 13:10

Az Iowai Állami Egyetem kutatása szerint termesztéstechnológiai módszerekkel is csökkenthető a mezőgazdaság kibocsátása, miközben a hozam nő.

Máktermesztés: mekkora területnagyság fölött engedélyköteles?

2024. december 12. 08:10

Hazánkban az elmúlt 10 évben 9 ezer hektárról több mint 12 ezer hektárra bővült a mák termőterülete.

Újraárazzák a háborús prémiumot a terménypiaci kereskedők

2024. november 12. 07:40

Európában drágult a malmi búza és a repce, viszont a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Megint nyolcéves csúcsot döntött a kukorica ára Chicagóban

2021. május 7. 06:39

A szójabab megközelítette a múlt héten elért 8 és fél éves csúcsot is, amelyet a növényi olajok árának emelkedése indított el.

Európai árnövekedéssel zárult a hét

2021. február 20. 07:11

Az Egyesült Államokban eladói nyomás alá kerültek a főbb agrárpiaci termékek a hét utolsó kereskedési napján.

Megvan a szójababtermelés új rekordja: 13,9 tonna/hektár

2023. szeptember 3. 09:40

Megdöntötték a szójabab-termelés világrekordját 206,7997 véka/hektáros, azaz mintegy 13,91 tonna/hektáros terméssel az Egyesült Államokban.