Növénytermesztés

A szójaliszt optimális tápértékének kiszámítása

MSZFE

Az Amerikai Szójaexport Tanács innovatív eszközökbe fektet, amelyek lehetővé teszik a vásárlók számára, hogy kutatásból származó adatokon alapuló döntéseket hozzanak a szójabab és szójatermékek kiválasztása során. Ez a harmadik rész egy négyrészes sorozatban, amely a U.S. Soy nemzetközi vásárlói számára készült szója-specifikus eszközökről és technológiákról szól.

A szójadara mozgatja a világ takarmányiparát. A szójabab az állati és akvakultúra-étrend fontos fehérjeforrása, és sokféle formában, méretben és minőségben létezik. Az egyes babok valódi értékének megismerése kulcsfontosságú a szója feldolgozó üzemek eredményeinek támogatása szempontjából.

Hogyan határozzák meg a szójadara optimális tápértékét?

Eddig kizárólag a nyersfehérje volt a válasz erre a kérdésre. A kutatások azonban bebizonyították, hogy nem ez a legjobb mutató a szójabab takarmányipari igényeinek megfelelő optimalizálásához. Egy nemrégiben végzett metaanalitikai tanulmányt követően az Amerikai Szójabab Exporttanács a Genesis Feed Technologies-szal együttműködve kifejlesztette a Nutrient Value Calculator (NVC) nevű, a maga nemében első olyan technológiát, amely lehetővé teszi a vásárlók számára, hogy dollárban és centben kifejezve értékeljék a különböző eredetű szója optimális tápértékét.

Az NVC az adatvezérelt kutatás és innováció fejlődő terméke, az NVC segítségével kiegyensúlyozott, értéken és megtérülésen alapuló döntések hozhatók. Az NVC biztosítja, hogy ügyfelei a legmagasabb értékű, legkonzisztensebb és leggazdaságosabb takarmányadagot kapják termelési rendszerükhöz, a legköltséghatékonyabb input mellett.

Az olyan értékmérő paramétereket, mint a szín és a sérült magok száma, a kalkulátor összehasonlítja a tápértéket az emészthető aminosavak tekintetében, figyelembe véve a szójabab teljes profilját.

Ez a technológia lehetővé teszi a U.S. Soy ügyfelei számára, hogy bízzanak a termékeik
összetételében és vásárlási döntéseikben

– mondta Charles Hall, az USSEC állat- és akvakultúra-takarmányozásért felelős igazgatója.

Az NVC lebontja a nyereséget származási országonként, és a kutatások azt mutatják, hogy ezek a relatív különbségek meghatározóak a végeredmény szempontjából.

A termesztési gyakorlatoktól kezdve a feldolgozás, a szállítás, a termőhely mind kihat a szójabab értékére. Ha a teljes egyenletet nézzük, az amerikai szója kerül az élre. A szójadara értékének kiszámítása a U.S. Soy-val a tényleges étrendben, az NVC az adatokat kereskedelmi lehetőségekké alakítja át.

Az NVC segít a minőségorientált döntések meghozatalában, amellyel jobb táplálkozást és konzisztenciát biztosíthat vásárlóinak

– mondta Matthew Clark, a Genesis Feed Technologies munkatársa.

Ezzel párhuzamosan az NVC optimalizálja a belső megtérülését azáltal, hogy az intelligens beszerzést felhasználva hatékonyan használja ki a rendelkezésre álló szójadara teljes technikai minőségi spektrumának előnyeit.

Ha az ár/érték arányt nem vesszük figyelembe, a szójadara ára önmagában keveset vagy semmit sem jelent a végeredmény szempontjából. Például az NVC-formulákban a vásárlók pénzt takarítanak meg az amerikai szója fogyasztásával, még akkor is, ha az többe kerül, mint más eredetű termékek. Hogyan lehetséges ez? Mert kevesebb amerikai szójadarára van szükség ugyanannak a kiegyensúlyozott takarmányadagnak az előállításához, ami bizonyítja, hogy a származási ország jelentősége igenis számít.

Az NVC továbbra is segíteni fogja a U.S. Soy ügyfeleit az értékkülönbségek közötti eligazodásban, ahogy az innováció halad, az adatok bővülnek és a technológia fejlődik.

A tápanyag-érték kalkulátort (NVC) a Genesis Feed Technologies fejlesztette ki, és az USSEC ezt az eszközt a United Soybean Board, az USDA Foreign Agricultural Service és az amerikai szója értékláncában részt vevő más szereplők finanszírozásával kínálja a U.S. Soy nemzetközi vásárlóinak.

Forrás
Fordította: Juhász Anita

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Biztonságban a tavaszi munkák alatt

2025. április 13. 11:10

A mezőgazdasági szezon indulásával a szabadban végzett munkák száma és a baleseti kockázat is megnő, különösen a villamos hálózatok közelében.

Segítség a mikotoxinok elleni védekezéshez - új kiadvány

2025. április 9. 16:10

A „Mikotoxinok árnyékában: hogyan előzhető meg a gabonafélék toxinszennyeződése” című kötet bemutatja azokat az agronómiai és tárolási gyakorlatokat, amelyekkel mérsékelhető a mikotoxinszint a terményben.

Új korszak kapujában: zöld utat kaphat a precíziós nemesítés

2025. április 1. 16:10

A tagállamok képviselői megszavazták a precíziós nemesítési technikák szabályozására vonatkozó rendelet tervezetét.

Csökkenő kereslet, feketepiac: megoldások a dohányágazat kihívásaira

2025. február 12. 09:40

Az évente megrendezett dohánytermelői nyílt nap lehetőséget biztosít a termelőknek a szakmai ismeretek bővítésére és az iparági párbeszédre.

Áremelkedéssel fejeződött be a hét a terménypiacokon

2022. július 9. 10:07

Európában a malmi búza 357 euróba, a kukorica 316 euróba, a repce 693,5 euróba, a takarmánybúza pedig 285 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

Az időjárási kilátások mozgatják a terménypiacokat

2023. augusztus 2. 06:10

Továbbra is az eladók uralták a terménypiaci kereskedést. Chicagóban a búza 1,8 százalékkal, a kukorica 1 százalékkal, a repce pedig 3,1 százalékkal lett olcsóbb.

A szójabab kurzusa kezdett magára találni múlt héten

2020. február 17. 17:02

A párizsi gabonatőzsdén az elmúlt öt napban a malmi búza ára 0,3 százalékkal, azaz 50 eurócenttel 194,25 euróra csökkent.

Terményárak: igazolódtak a várakozások – további árcsúcsokat jegyeztek

2020. október 12. 06:47

A kukoricánál egyértelműen az USA számai határozták meg a mozgást, a terület és a hozam is csökken, a felhasználás csak kisebb mértékben és így a készlet is alacsonyabb lesz.