Agrárgazdaság
Agrárgazdaság

Románia a szovjet korszak vasútvonalait akarja felújítani

Románia a szovjet korszak vasútvonalait akarja felújítani

Agrofórum Online

Románia pályázatot írt ki a gabonaexport fellendítése érdekében a szovjet kori vasútvonal felújítására, amely a Duna-parti Galati kikötőjét köti össze Ukrajnával – közölte a bukaresti közlekedési miniszter. Szerinte a munka nagyjából két hónapig tarthat.

Ukrajna tengeri kikötői le vannak zárva, mióta Oroszország két hónappal ezelőtt megszállta azokat, és a jelentős mezőgazdasági termelő ország kénytelen volt vonaton exportálni nyugati határán vagy kis dunai kikötőin keresztül Romániába.

Ukrajna vasúthálózata azonban orosz nyomtávot használ, amely nagyjából 1,5 méter, vagyis mintegy 10 centiméterrel szélesebb, mint az Európa nagy részén használt vágányok, ami további késéseket okozott.

Galatinak van egy használaton kívüli, szovjet kori vasútvonala Moldován keresztül Ukrajnába, szélesebb nyomtávval, amely lehetővé tenné az ukrán áruk egyszerű szállítását a román kikötőbe.

Galatiba vezet egy használaton kívüli, szovjet kori vasútvonal. Kép: Google Térkép

Sorin Grindeanu román közlekedési miniszter elmondta, hogy a vonal helyreállítására kiírt pályázat határideje május 19. A munkálatok ezután két hónapig tarthatnak – mondta.

„Ez a vasútvonal lehetővé teszi áruszállítást Ukrajnába és onnan Romániába” – mondta. „Ez a dunai kikötő a konstancai kikötő mellett a régió egyik kulcsfontosságú áru- és nyersanyagszállítási helyévé válhat.”

Ukrajna eddig mintegy 80 ezer tonna gabonát küldött a romániai fekete-tengeri konstancai kikötőbe, várhatóan még több érkezik – közölte a kikötő vezetője. A gabona vonattal vagy uszályon érkezik a Dunán keresztül.

Az Európai Unió tagállama, Románia Bulgáriával, Grúziával, Törökországgal és Ukrajnával közösen határos a Fekete-tengeren, amely a gabona- és olajszállítás egyik fő hajózási útvonala, Konstanca a legnagyobb kikötő.

„Körülbelül 80 000 tonna gabona már megérkezett. Silókban tároljuk, de egy részüket hajóra rakták már” – mondta Florin Goidea, a konstancai kikötő menedzsere a Reutersnek. „További nagyjából 80 000 tonna úton van.”

A mintegy 2 millió tonna tárolókapacitással rendelkező kikötő tavaly mintegy 24 millió tonna exportot bonyolított le.

Az ukrán határőrök a múlt héten lezártak több hajózási útvonalat a Duna torkolatánál a Fekete-tengeren sodródó aknák miatt.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az idénymunkásokat elsősorban a fizetés érdekli, a munkaminőségre általában keveset adnak

2024. július 4. 08:40

Nemcsak a szakképzett munkaerő hiánya jelent egyre nagyobb problémát a mezőgazdaságban (is), de az idénymunkásoké úgyszintén.

Ez várhat a magyar gazdákra is: a dánok hatalmas adóval sújtják a szén-dioxid-kibocsátást

2024. július 2. 13:10

A termelőknek 2030-tól 120 dán korona (16 euró, vagyis 6000 forint) adót kell fizetniük minden egyes tonna kibocsátott szén-dioxidért.

Zuhannak az élelmiszerárak Magyarországon, de még mindig „fájdalmas” a bolti bevásárlás

2024. július 2. 08:40

A KSH konkrét termékek átlagárát tartalmazó adatsorában több olyan élelmiszer is van, amelyek ára májusban kétszámjegyű mértékben csökkent.

Regeneratív szemléletű üzleti modell a mezőgazdaságban?

2024. június 23. 10:10

A Bayer igazgatója a regeneratív mezőgazdaságot támogatja. Ehhez szerinte új, eredményközpontú üzleti szemléletre és digitalizációra van szükség.

Franciaország szerint a növényvédőszer-tilalom nem érinti a gabonaexportot

2023. április 12. 10:24

Az ANSES engedélyezte a kártevők fertőtlenítéssel történő elpusztítására használt foszfintabletták használatát, de kijelentette, hogy nem kerülhetnek „közvetlen kapcsolatba a gabonafélékkel”.

Elhagyta az első teherhajó a megszállt Bergyanszk kikötőjét

2022. július 1. 08:04

Az első teherhajó elhagyta az oroszok által megszállt ukrán Bergyanszk kikötőt – közölte egy helyi tisztségviselő csütörtökön.

Évtizedes mélyponton a francia gabonaexport

2021. augusztus 10. 06:57

A francia búza-export az EU-n kívül a teljes 2021/22-es júliusi-júniusi szezonban 3 millió tonnával magasabb lehet, mint az előző szezonban.

Tíz százalékos mínuszban az ukrán gabonaexport

2020. szeptember 21. 08:02

A mennyiség csökkenését elsősorban a kukorica értékesítésének csökkenése okozta, ez 612 000 tonnára mérséklődött, az előző szezon ugyanezen időszakában ez az adat még 1,9 millió tonnát mutatott.