A talaj nélküli termesztési technológia sikere a növények túléléséhez szükséges három elem – oxigén, víz és tápanyag – biztosításában rejlik.
– A hidropónia a jövő élelmiszer-termelésének egy nagyszerű alternatívája lehet – nyilatkozta Vicenta Riera, a Projar növénymarketing-szakértője és agronómusa. – Ezt alátámasztja a FAO (Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet) nyilatkozata, amely szerint az élelmiszerigény a jövőben várhatóan 60%-kal fog növekedni, mivel 2050-re több mint 9000 millió ember él majd a bolygón. Szükség van arra is, hogy a termesztést korlátozó, a környezettel, az éghajlatváltozással, a kártevőkkel és a betegségekkel kapcsolatos problémákat leküzdjük.
Mindez az üvegházak bővüléséhez vezetett, amelynek becsült globális területe 2021-re 485 000 hektárra nőtt. Meg kell azonban különböztetnünk a talajban termesztett üvegházi növényeket (375 000-385 000 hektár), a hidrokultúrás rendszerben vagy szubsztrát nélkül termesztett növényeket (20 000-25 000 hektár) és a szubsztrátban termesztett, talaj nélküli üvegházi növényeket (70 000-75 000 hektár).
Ezt a jelentős növekedést a rendszer nagy hatékonyságának köszönhetően sikerült elérnünk. Az elmúlt öt évben a Projarral több mint tíz országban indítottunk új projekteket
– nyilatkozta Riera.
A talaj nélküli termesztés számos előnnyel jár a növénytermesztés szempontjából, beleértve a következőket:
- A tápközeg szabályozása a növény optimális vegetatív és szaporodási eredményeinek elérése érdekében
- A termesztés korai megindítása (30-50%)
- Nagyobb termésmennyiség és növényszám négyzetméterenként
- Termesztőzsákok vagy cserepek használata a helykihasználás optimalizálása érdekében, lehetővé téve a növények fejlődéséhez igazított elrendezést
- A gyümölcs deformálódásának megakadályozása (mivel elkerüli a talajjal való érintkezést)
- Olyan szubsztrátumok használata, amelyek nagyobb szellőzést és a gyökerek jó vízelvezetését biztosítják
- Csepegtető öntözés alkalmazása (kevés víz, nagy gyakorisággal)
- A víz újrahasznosítása
- Bárhol megvalósítható
- Jobb tervezhetőség a termesztés minden szakaszában
- Csökkentett műtrágya- és növényvédőszer-kiadások
A termőföld nélküli termesztés előnyei meggyőzték azokat a gazdákat, akik korábban a földjeiken dolgoztak, hogy változtassanak a szokásaikon. Ma a hidrokultúrás/föld nélküli technológiák az üvegházi technológiával (bizonyos időszakokban, ellenőrzött környezetben történő termesztés) kombinálva nagyon pontosak, és vitathatatlan termésnövekedéshez vezetnek
– folytatta Riera.
Emellett, a megfelelő technikai know-how birtokában, a talaj nélküli növénytermesztéssel kapcsolatban a gazdák jó növény-egészségügyi és termelékenységi eredményeket érhetnek el.
– Az intenzív szabadföldi és üvegházi hidrokultúrás termesztésre szakosodott technikusokból álló csapatunk révén konzultációs és műszaki tanácsadási szolgáltatást nyújtunk ügyfeleinknek – magyarázta Riera, aki szerint ezáltal hozzájárulnak a sikeres termelői munkához. A Projar gyakorlati útmutatót biztosít a hidrokultúrás modellhez, amely ingyenesen letölthető.