Növénytermesztés

A quinoa egyre szélesebb körben terjedhet

Agrofórum Online

A quinoa (sokak számára újdnoság, de kiejtése: ,,keen-va”) egyre népszerűbb, mint magas fehérjetartalmú, kellemesen dióízű, gabona jellegű termés, melyből kenyér- és tésztaliszt, levesek és gabonapelyhek alapanyagai, rágcsálnivalók, és alkoholos italok, például sör is előállítható.

Az USA-ban jelenleg Colorado és Nevada áll a quinoatermesztés élén, de az USDA Agrárkutatási Szolgálat (Agricultural Research Service – ARS) kutatói együttműködéssel, annak módját keresi, hogy miként lehetne támogatni a kedvező beltartalmi értékekkel bíró, az Andok vidékén őshonos pszeudo-gabona elterjedését, amelyet az ott élő őslakosok több ezer éve termesztenek alapvető élelmiszernövényként – olvasható a Szolgálat oldalán.

A kutatók többek között azt remélik, hogy a növényt sikerülhet felvértezni a kártevőkkel és betegségekkel, valamint a környezeti és éghajlati stresszhatásokkal, például a sós talajokkal és a szárazsággal szemben. Tervezik mindezt a quinoa amerikai termesztésének bővítése és a növekvő fogyasztói kereslet kielégítése érdekében.

A megoldást a növény gyökerén élő szimbionta baktériumok jelenthetik, amelyek jelenléte támogatja a növények életfolyamatait, és ellenállóbbá teszi azokat gombás fertőzésekkel szemben is.

A szakemberek célja, hogy feltérképezzék a baktérium lehetséges felhasználási lehetőségeit vetőmag-oltószerként, amely a quinoa termesztésének előnyére válhat a talajban való csírázástól a teljes érettség eléréséig és a betakarításig. Tágabb értelemben a kutatás illeszkedik a világszerte arra irányuló erőfeszítésekhez, hogy a quinoa, fehérjében, vitaminokban és rostokban gazdag álgabonaként, hozzájárulhat a világ élelmezésbiztonságához, különösen a korlátozott erőforrásokkal rendelkező régiókban. Az ENSZ 2013-at a quinoa nemzetközi évének nyilvánította a növény alkalmazkodó képességének, táplálkozási értékének és a krónikus alultápláltság elleni küzdelemben betöltött potenciális szerepe elismeréseként.

A vizsgálatok során a kutatócsoport értékelte a bolíviai és ecuadori quinoa-növények gyökereiről valamint föld feletti részeiről származó szimbionta baktériumtörzsek közel 500 izolátumának növekedést elősegítő tulajdonságait.

A csoport különösen öt paramétert, a baktériumok foszformobilizáló képességét, fitáz enzim, indol-ecetsav, és kitináz enzimek előállítását segítő tulajdonságát, valamint a Fusarium oxysporum patogén gombára vonatkozó szaporodásgátlását vizsgálták.

A Plant Health Progress folyóiratban megjelent eredmények szerint azok a baktériumtörzsek jöhetnek szóba a vetőmagoltásban, amelyek a fentebb említett öt tulajdonság tekintetében kedvező hatást mutattak.

További kutatások tárgyát képezi a technológia hidropóniás rendszerben való alkalmazhatósága is.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mesterséges huminsavak menthetik meg a termőföldeket?

2024. december 18. 14:40

Egy új eljárással talán a jövőben a szerves maradékokból néhány perc alatt mesterséges huminsavakat lehet előállítani.

Bizonyítottan előnyökkel jár a szója korábbi elvetése

2024. december 13. 13:10

Az Iowai Állami Egyetem kutatása szerint termesztéstechnológiai módszerekkel is csökkenthető a mezőgazdaság kibocsátása, miközben a hozam nő.

Máktermesztés: mekkora területnagyság fölött engedélyköteles?

2024. december 12. 08:10

Hazánkban az elmúlt 10 évben 9 ezer hektárról több mint 12 ezer hektárra bővült a mák termőterülete.

A La Niña ronthatja a terméskilátásokat Argentínában

2024. december 10. 11:10

Bár a kilátások kedvezőek Argentínában, a gazdálkodók aggódnak a La Niña jelenség miatt, ami szélsőséges időjárást és terméscsökkenést okozhat.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: erősödött a moníliás gyümölcsfertőzés

2022. augusztus 31. 09:15

Az elmúlt időszak változékonyabb időjárása kissé emelte a talajok nedvességtartalmát.

Szőlő- és spárgaültetvények diverzifikálásának lehetőségeit vizsgálták Pécsett

2022. szeptember 29. 12:26

Több tápanyag a talajban, kiegyenlítettebb nedvességviszonyok és csökkenő erózió – ezek a legfontosabb eredményei a Pécsi Tudományegyetem által végzett több éves kutatássorozatnak. Az összeurópai Diverfarming projekt részeként a pécsiek szőlő- és spárgaültetvények diverzifikálásának lehetőségeit vizsgálták.

Hol számít a repce?

2022. augusztus 5. 10:29

Természetesen elsőként ott, ahol a termesztésének növekvő kihívásai mellett értékelik előnyeit is, és továbbra is a vetésforgó értékes elemének tartják.

Vessen kukoricát a DEKALB-bal 2023-ban is!

2023. április 4. 06:36

A megnövekedett vetésterületű őszi kultúrák térhódítása, az energiaválság normalizálódása és a biztató januári esőzések miatt optimistán tekinthet előre, aki a tavasszal DEKALB kukoricát tervez vetni.