Gépészet
Gépészet

A permetezőrobot egy extra tárcsa segítségével fertőtlenítőgéppé alakítható át

A permetezőrobot egy extra tárcsa segítségével fertőtlenítőgéppé alakítható át

Agrofórum Online

A permetezőrobot alkalmazásával a növények permetezése akár teljesen automatikusan is elvégezhető. A robot elvégzi a munkát, és csökkenti a gazdák leterheltségét.

Az egyik ilyen robot a Wanjet S55, amely 30 cm-es szélességével számos növényi kultúrához, így például a paradicsomhoz, az édes paprikához, a rózsához és a gerberához is alkalmazható. Eric Gerritsma, a Holland Green Machine munkatársa a HortiContacton mutatta be, hogyan alakítható át a gép habtermelést végző, fertőtlenítő permetező robottá. Egy extra tárcsa felszerelésével ugyanis a permetezőrobotot fertőtlenítő géppé alakíthatjuk át. A robot ezután olyan habot állít elő, amely a vírusok elleni védekezéshez használható.

Németországi gyártójával együtt saját termékükre is engedélyt kaptak.

A Menno Florades egy erős fertőtlenítőszer, amely hatékony a baktériumok, gombák, vírusok és viroidok ellen. Benzoesav alapú, kifejezetten a mezőgazdaság és a kertészet számára lett kifejlesztve, így célzottan a növényi kórokozókra tesztelték. Ez az egyetlen GBM tanúsítvánnyal rendelkező fertőtlenítőszer Hollandiában. Növénybarát volta és gyors hatása miatt a vágóeszközöket, így például a késeket és ollókat is rendszeresen fertőtleníteni lehet a szerrel a betakarítási tevékenységek során

– magyarázta a Horti Daily portálnak Erik, aki azt is elárulta, hogy természetesen bármilyen más hab- és fertőtlenítőszer is használható az extra tárcsás permetező robotban.

A Wanjet S55 átalakítható fertőtlenítő permetező robottá (Fotó: Holland Green Mashine)

Extra tárcsa

A (standard) permetezőrobot bal oldalára egy kiegészítő tárcsa van felszerelve, amelyet a robot számítógépe vezérel. Ez az extra tárcsa egyébként körülbelül 20 cm-rel teszi szélesebbé a robotot. A sűrített levegőt szállító extra tömlőn kívül egy speciálisan kialakított szórófejet is felszereltek a habos fertőtlenítést végző robotra. Itt találkozik a folyadék és a sűrített levegő. A habot nyomás alatt állítják elő.

A habgyártáshoz szükséges felszerelés egyébként opcionális. Az alkatrész könnyen leszerelhető, így a permetezőrobot újra használható növényvédelmi munkákra.

A standard S55 típusú permetezőrobotunk néhány perc alatt alkalmassá válik az üvegházban végzett fertőtlenítő habkezelésre

– folytatta Erik, aki szerint a mobil permetezőrobot hamarosan a vírusok elleni küzdelem leghatásosabb eszközévé válhat.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Továbbra is gyengélkedik a mezőgazdasági pótkocsipiac

2024. június 11. 10:10

Idén a május a két legjobb hónap közé tartozik a hazai mezőgazdaságipótkocsi-piacon, hiszen ugyanúgy 67 darabos forgalomba helyezést regisztráltak, mint áprilisban.

Fókuszban a szálastakarmány betakarításának és másodvetésének technológiai gépsora

2024. június 9. 12:10

A szántóföldi bemutatón a cég a szálastakarmány betakarításának és másodvetésének technológiai gépsorára helyezte a fókuszt.

Önjáró hígtrágya-kijuttató gépek a speciális betakarítógépek vezéralakjától

2024. június 5. 13:10

Az „AT” önjáró kijuttató gépcsalád 2024-től a KITE-nél is elérhető, kiváló megoldást nyújtva azon állattartóknak, akiknek fontos a gyors és pontos hígtrágya-kijuttatás.

6+1 ok, amiért szó szerint nagyot kaszálhat a gazda egy új New Holland silózóval

2024. május 28. 09:10

Az alternatív takarmánynövények felé is fordulhat a több európai piacon a silózók eladási listáit vezető New Holland Forage Cruiser betakarítógépeivel.

A LEMKEN módosítja portfólióját

2020. június 6. 04:36

A LEMKEN kivonja permetezőgépeit a gyártási programból, ezzel egy időben meg akarja erősíteni és tovább bővíteni a talajművelő, a vetéstechnikai és a növényápoló gépek területén elért, innovatív piaci vezető szerepét.

Ne felejtsük el, kötelező a permetezőgépek műszaki felülvizsgálata!

2020. szeptember 29. 09:02

A kötelezettségre a Kölcsönös Megfeleltetés rendszerben érintett gazdáknak kiemelten ügyelniük kell, mivel a mulasztás esetükben akár az agrártámogatások csökkenésével is járhat.

Látogatás Johann Sebastian Bach és a Sack eke városában

2019. június 4. 15:47

Az Amazonen-Werke Kft. meghívására egy ötvenfős társaság (kereskedők, gazdálkodók) tett látogatást az Amazone-BBG lipcsei gyárában.

Agromehanika permetezőgépek, a szántóföldek királyai

2024. június 12. 10:10

A 21 méteres szórókerettel és 3000 literes tartállyal szerelt permetezőgép állóbemutatón szerepelt.