Állattenyésztés

Istvánfalvi Miklós: nehéz helyzetben vannak a tejtermelők

Tej Terméktanács – Vitafort Első Takarmánygyártó és Forgalmazó Zrt.

A tej pozitív tulajdonságai miatt, valamint, hogy felhívják az emberek figyelmét a kalciumbevitel fontosságára, az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezete (FAO) június 1-jét jelölte meg a Tej Világnapjának. Ezen a napon tisztelgünk az egyik legfontosabb és legsokoldalúbb alapélelmiszerünk és mindaz előtt, amivel a tejágazat hozzájárul az emberiség megfelelő táplálkozásához, a fenntarthatósághoz, a gazdasági fejlődéshez és az egészséghez.

Az idei évben a Vitafort Első Takarmánygyártó és Forgalmazó Zrt. Országos Szakmai Partnertalálkozója és a Tej Terméktanács Tej Világnapi rendezvényét 2022. június 2-án szervezték meg közösen.

Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár kiemelte, hogy a magyar tejágazat stabil lábakon áll, amely folyamatosan, jó minőségű tejtermékkel látja el a hazai lakosságot. A tejágazat a magyar mezőgazdaság egyik legjelentősebb és legsikeresebb ágazata, amely az utóbbi időszak kihívásai ellenére folyamatosan biztosítja a lakosság jó minőségű, biztonságos élelmiszerrel történő ellátását. Hangsúlyozta, hogy a magyar tejből és tejtermékekből az önellátottság megközelíti a 100 százalékot, miközben a tejtermékeink export értéke megduplázódott az elmúlt tíz évben. Tehenenkénti tejhozamunk az Európai Unió élmezőnyében található, az elmúlt évtizedben 25%-ot nőtt.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a drasztikusan emelkedő inputárak miatt a hatékonyságot növelő fejlesztések kiemelt fontosságúak, mert csak így maradhat versenyképes az ágazat. Mindehhez 2027-ig soha nem látott mértékű vidékfejlesztési támogatás áll rendelkezésre, hiszen a Kormány az uniós forrásokat maximális mértékben, 80 százalékban egészíti ki nemzeti forrásból. Kormányzati cél, hogy összesen mintegy 750 milliárd forinttal támogassuk az élelmiszeripar fejlesztését, amely óriási lehetőséget jelent a tejágazatnak is.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke elmondta, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségeket tovább tetézi a háborús helyzet. A mezőgazdasági termelőknek és az élelmiszer-feldolgozóknak – így a tejipar szereplőinek is – három évtizede nem tapasztalt mértékű inputanyag-áremelkedéssel, sőt akár ellátási zavarokkal is szembe kell nézniük. A versenyképesség növeléséhez, de már a megőrzéséhez is elengedhetetlenek a fejlesztések, ezért is van óriási jelentősége annak, hogy a kormány a lehető legmagasabb, 80 százalékos társfinanszírozási arányt biztosítja a 2027-ig terjedő időszakban a Vidékfejlesztési Programhoz. Mindez azonban hiábavaló, ha az Európai Bizottság nem veszi komolyan az orosz-ukrán háború agráriumra gyakorolt globális hatásait, és továbbra is ragaszkodik a termelést nehezítő, alaptalan környezetvédelmi elvárásaihoz. Gátat kell szabni tehát a sötétzöld lobbinak, de ugyanúgy fel kell lépni az élelmiszerek megtévesztő elnevezése és a tejtermékeket övező hamis állítások ellen is.

Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke – többek között elmondta -, hogy a tej és tejtermékek fogyasztása része az egészséges táplálkozásra vonatkozó ajánlásoknak, melyet itthon a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által megalkotott OKOSTÁNYÉR® foglal össze. Köszönhetően értékes tápanyagtartalmuknak és kedvező élettani hatásuknak, a tejtermékeket naponta javasolt beépíteni az étrendünkbe. Két pohár tej biztosítja többek között a fehérjeigény 20-25, míg a kalciumszükséglet 70 százalékát.

Kulik Zoltán, a 2022-es Tej Világnap rendezvénynek otthont adó Vitafort Első Takarmánygyártó és Forgalmazó Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy nagy örömmel tettek eleget a felkérésnek. A Vitafort legrangosabb szakmai partnertalálkozóján közel félszáz nagyüzemi partner vesz részt, döntő többségben a nagyüzemi tejtermelő gazdaságok vezetői és munkatársai. Hangsúlyozta, hogy a Vitafort Zrt. tevékenységének több mint 50%-át a tejtermelő ágazat takarmányozása teszi ki, ezzel a magyar tejelő szarvasmarha takarmányozás piacvezetői. Számos újítással, innovatív termékfejlesztésekkel és szoros partnerkapcsolati munkával a jövőben is elsődleges céljuk, hogy ágazati összefogással biztosítsák a termelők gazdaságos termelését, piacképességük fejlesztését. Hosszú távon ugyanis Magyarország kedvező pozícióba kerülhet az elkövetkező években az európai tejtermelő országok között, mivel a termeléshez adottak az optimális nagyüzemi keretek, ellenben kevésbé nyomasztóak a termelési megszorítások a karbonkibocsátás tekintetében. A kormány támogatási politikájának köszönhetően évek óta folyamatosak és világszínvonalúak a telepi fejlesztések országszerte. Kiemelte, hogy a Vitafort Zrt. szarvasmarha takarmányozási csapata az országban elsőként fejlesztette ki speciális terméksorát pld. a robot takarmányozáshoz, amellyel a robottechnológiával rendelkező korszerű telepek versenyképes és jövedelmező gazdálkodását takarmányozással segítik. Elmondta, hogy a Vitafort Zrt. pontosan tíz évvel ezelőtt kötött együttműködési megállapodást a Tej Terméktanáccsal. Kiemelt pártoló tagságuk keretében az eltelt időszakban számos szakmai és hivatalos platformon közösen léptek fel a hazai tejtermelő ágazat fejlesztése, jövője és érdekképviselete érdekében.

Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács elnöke elmondta, hogy talán a legjobb hír az, hogy a Covid és az ukrán háború okozta nehézségek ellenére is működik az európai és hazai tejipar.

A rekord magas nyerstejárak dacára – a magas input költségek okán – nehéz helyzetben vannak a tejtermelők. Az input költségek – kiszámíthatatlan ütemű és időtartamú – emelkedése a feldolgozók helyzetét sem könnyíti meg. A növekvő infláció elérte a fogyasztókat a tejtermékek esetében is. Átlagosan 30-35%-os éves nyerstej, illetve tejtermék áremelkedésen vagyunk túl.

Az ágazatot kívülről érő erős stressz ellenére a tejvertikum működik. A termelők, feldolgozók és kereskedők megértették, hogy a stabilitás mindhárom félnek fontos. A Terméktanács Elnöke – az egész tejvertikum nevében – köszönetet mondott az Agrárminisztériumnak, az Agrárkamarának, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének és Vitafort Zrt-nek a szakmaközi együttműködés külső támogatásáért.

Szautner Péter, a Tej Terméktanács társelnöke kiemelte, hogy a feldolgozó vállalatoknak soha nem tapasztalt kiszámíthatatlan piaci helyzetben kell működniük, folyamatos költségnövekedéssel együtt, amely már a tavalyi évben elkezdődött, de a háború miatti gazdasági bizonytalanságok tovább rontották a helyzetet. A tej-alapanyag árának drasztikus növekedését tovább tetézi az energiahordozók árának sosem látott robbanása, a HUF árfolyam ingadozása, amely például a felhasznált csomagolóanyagok árában jelentkezik, az üzemanyagárak növekedése, munkabérek növekedése. Ezekben a kihívásokkal teli években az ágazat legfontosabb és sikerrel végrehajtott küldetése az volt, hogy minden, hazánkban megtermelt liter nyerstej kerüljön felvásárlásra és a hazai kereskedőket és a fogyasztókat zavartalanul, a korábban megszokott magas minőségben lássa el megbízható és jó minőségű hazai tejtermékekkel. Szautner Péter kiemelte, hogy a hazai tejtermék fogyasztás növekedése pozitív hír és visszajelzés mindannyiunknak, de tudjuk, hogy jelentős tér van még a további növekedésre, ha meg akarjuk közelíteni az EU-s átlagfogyasztás szintjét.

Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora az agrárfelsőoktatás megújításának nemzetgazdasági jelentőségét hangsúlyozta. Kiemelte, hogy az agrárfelsőoktatás több, mint korszerű agrárismeretek átadása. Be kell illeszteni olyan társadalom- és gazdaságfilozófiai környezetbe, amely révén a vidék fejlesztésének intellektuális bázisát és hátterét lehet megteremteni. Ilyen értelmiség képes arra, hogy olyan körülményeket, életminőséget, kultúrát hozzon létre, amely a vidéki lakosság elvándorlását megállítja, illetve helyben tartja a népességet. „A ma végzett mérnökeink tudása alapozza meg a következő 40-50 év élelmiszer-gazdasági sikereit” – emelte ki előadásában a rektor.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Karácsonyi süti xilittel: tudta, hogy a kutyának halálos méreg?

2024. december 17. 09:40

Karácsonykor sok kutya kerül xilitmérgezéssel állatorvoshoz. Miért veszélyes, és mit tegyünk, ha az eb beleevett a nyírfacukros süteménybe?

Miért tart valaki manapság háztáji csirkét?

2024. december 15. 16:10

A baromfitartás sok generáció óta az életformánk része. Egy kutatásból kiderült, hogy manapság a csirkék élelmiszerforrások, de társállatok is.

Most esszük meg az éves halfogyasztás közel kétharmadát – így alakul idén az ár

2024. december 14. 10:10

Magyarországon az egy főre eső halfogyasztás évi 6,5 kilogramm, de ez még jócskán elmarad a 20 kilogrammos uniós átlagtól.

Megér egy tenyésztésre szánt borjú 130 ezer eurót?

2024. december 12. 13:10

Még a nyáron rekordáron kelt el egy borjú Németországban: valaki 130 ezer eurót adott a kis jószágért. Vajon visszajön az ára?

Ázsiát is meghódítja a Vitafort Zrt. (+VIDEÓ)

2017. június 20. 15:54

Újabb belföldi és hazai sikerekről számolhatott be a közelmúltban a VITAFORT Első Takarmánygyártó és Forgalmazó Zrt.

35 év után is sikert sikerre halmoz a Vitafort Zrt. (+VIDEÓ)

2016. június 15. 12:13

A 2016-os, XXIII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokról ezúttal sem hiányozhatott a Vitafort Zrt., amely ebben az évben 35. születésnapját ünnepelheti.

Újabb duális képzéseket indít a Szent István Egyetem

2015. november 6. 17:17

A SzIE Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kara duális képzéseket indít a 2016/2017. tanévtől kilenc vállalattal közösen.

Termékdíj 2015 - Az állattenyésztés fejlesztőit jutalmazták

2015. április 10. 15:58

A hagyomány, szakmaiság és megújulás jegyében készülő XXII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok előprogramjaként jutalmazták a Termékdíj Pályázat 2015 résztvevőit.