34℃ 19℃
június 23. Zoltán, Szultána
Agrárközélet

Kutatócsoport alakult a fenntartható növénytermesztésért a Széchenyi István Egyetemen

Széchenyi István Egyetem Sajtóközlemény

A környezetbarát növényvédelemmel és a hatékony növényi virológiával foglalkozó kutatócsoport alakul a Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári karán dr. Palkovics László Amand professzor vezetésével. Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Titkársága és a Támogatott Kutatócsoportok Irodája által kiírt pályázaton nyertes projekt tovább emeli az intézményben folyó tudományos munka rangját, emellett hozzájárul a gyakorlatias, korszerű tudás átadásához is.

Egy régi hagyományokkal rendelkező, a magyarországi kutatócsoportok munkáját segítő pályázati rendszerben értünk el fontos sikert, hiszen a támogatás révén jelentős kutatást kezdhetünk meg az egészséges élelmezés szolgálatában

– fogalmazott a sikeres pályázat kapcsán prof. dr. Palkovics László Amand, az intézmény Növénytudományi Tanszékének egyetemi tanára.

A kutatási témák között szerepel a zöldségtermesztésben, valamint a szántóföldi és dísznövénytermesztésben előforduló vírusok vizsgálata, amellyel kapcsolatban a rezisztencia, illetve a vírusok rezisztenciatörő tulajdonságainak kérdése is előtérbe kerül.

Kiemelt jelentőségű az új növényi kórokozók azonosítása, diagnosztikai módszerek, illetve a gyors szántóföldi tesztelés fejlesztése is, hiszen a gyors diagnózis ad lehetőséget a haladéktalan válaszra a vírus terjedése ellen

– emelte ki az oktató. Mint mondta, egykor a kórokozók száz év alatt lépték át a kontinenshatárokat, ma ez néhány óra alatt megtörténik. A folyamatot a klímaváltozás tovább gyorsítja.

A növényvédelemben szintén kiemelt terület a korai előrejelzés, a környezetbarát hatóanyagok és a biológiai növényvédő szerek vizsgálata. Akutatásvezető kifejtette: a pályázatban azt is megfogalmazták, hogy a távérzékeléssel kapcsolatos kutatások keretében egy olyan előrejelzési módszert dolgoznak ki, ahol a mesterséges intelligencia nagyfelbontású képek segítségével felismeri a növényi betegségeket, ami elősegíti a precíziós növényvédelmi technológiák fejlesztését, a kémiai hatóanyagok specifikus kijuttatását.

Prof. dr. Palkovics László Amand, a Széchenyi István Egyetem Növénytudományi Tanszékének egyetemi tanára (Fotó: Májer Csaba József)

 A meghatározó szakmai programok, amelyek korunk aktuális problémáira keresik a legjobb megoldásokat, valamint a kiválóságok elismerése, az arra érdemes kutatások támogatása, mint amilyen a mostani is, tovább növelik a Széchenyi István Egyetem rangját, erősítik pozícióját a hazai és nemzetközi összevetésekben. A jelentős kutatási tevékenység az egyetem oktatási színvonalát is emeli, hiszen az eredmények rögtön bekerülnek az oktatási anyagokba, így a hallgatók a legújabb tudományos és gyakorlati ismereteket kapják meg, használható, korszerű tudásra tehetnek szert nálunk

– ecsetelte a program jelentőségét a professzor.

A mezőgazdaság és élelmiszer-termelés megítélése fontos változáson esett át az elmúlt években, mert a pandémiás időszak mindenki számára világossá tette, hogy ez a terület milyen stratégiai szerepet tölt be az ország életében. Megfelelő minőségű élelmiszerre, illetve az azok előállításához szükséges jó minőségű alapanyagra mindig szükség lesz, s ezt a mezőgazdaság biztosítja. Professzor úr kutatási területe is az egészséges élelmiszer-előállításhoz járul hozzá

– hangsúlyozta dr. Szalka Éva, a kar dékánja, aki kiemelte: az elmúlt években megszépült a kar otthona, az óvári vár és környezete, így még vonzóbbá vált a hallgatók számára.

Az előttünk álló időszakban a bővülés és a fejlesztés folytatódik, amelynek köszönhetően több területen is tovább erősítünk, az élelmiszer-tudomány mellett a fenntartható környezet és a vidékfejlesztés kérdéseivel is kiemelten foglalkozunk. Emellett a Széchenyi István Egyetem műszaki hagyományaira építve, a legmodernebb technológiákat szem előtt tartva fejlesztjük a precíziós mezőgazdasággal kapcsolatos képzéseinket

– hangsúlyozta a dékán.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Gödöllőn kap új otthont a Mezőgazdasági Múzeum

2025. június 11. 13:10

Gödöllőre, a MATE területére költözik a Magyar Mezőgazdasági Múzeum. Az új létesítmény 2029-re készülhet el.

Akkumulátorok új élete: elindult a BASF új üzeme

2025. június 9. 13:10

A BASF új üzeme évente 40.000 EV-akkumulátor feldolgozására képes – kulcsszerepet kap az EU nyersanyagfüggetlenségi céljaiban.

Fügepálinka, aszú, libamáj – ilyen bonbont még nem evett!

2025. június 8. 13:10

Rekordszámú nevezéssel zárult a Brillante-2025 verseny, ahol a legjobb párlatok és pálinkás bonbonok is díjazásban részesültek.

Tengerentúli kapcsolatait erősíti az Állatorvostudományi Egyetem

2025. június 3. 12:40

A Purdue Egyetemmel kötött együttműködési megállapodást az Állatorvostudományi Egyetem – cél a tudományos és oktatási jelenlét bővítése.

Mit mutat a repcetarló?

2022. június 30. 14:38

Akár vissza is kérdezhetnénk, miért, növényvédelmi szempontból mutat bármit is?

A száraz nyár növelte az orosz búza fehérjetartalmát

2021. augusztus 22. 07:37

A forró és száraz időjárás a nyári időszakban csökkentette a termés méretét Oroszországban a kezdeti becslésekhez képest, de egyes régiókban növelte a fehérjetartalmat.

No-till – megéri

2023. január 13. 14:13

,,Az eredmény: hatékonyabb gyomszabályozás, jobb talajegészség és magasabb szervesanyag-tartalom. A talajművelés nélküli termesztéshez hasonlóan a takarónövények termesztésének előnyei sem azonnaliak. El kell kötelezni magunkat mellette, mielőtt kifizetődik.”

Új üzemet nyitott az AGRITURF 2022 Zrt. Mezőkövesden

2023. április 12. 11:35

Mezőkövesden, jelentős beruházással korszerű, a tőzeg és huminsav feldolgozására alkalmas üzem létesült, mely létrejöttéről Dr. Pénzes Évával, az AGRITURF kereskedelmi és marketing igazgatójával beszélgettünk.