Agrárgazdaság
Agrárgazdaság

Veszélyben a francia és a spanyol búza a kánikula miatt

Veszélyben a francia és a spanyol búza a kánikula miatt

Agrofórum Online

A kivételesen korai hőhullám Franciaországban és Spanyolországban tovább nehezítheti a búzatermést a száraz tavaszt követően, bár a hőmérséklet és a záporok miatt várható enyhülés a régióban ebben a hónapban megakadályozhatja a nagy termésveszteséget – mondták el elemzők és termelők.

A hozamok bármilyen csorbulása aggodalomra adhat okot azon a piacon, amely ellensúlyozni kívánja az ukrán ellátás háborús zavarait. A legtöbb elemző arra számított, hogy az Európai Unióban idén csökken a búzatermelés a 2021-es rekordtermés után Romániában és Bulgáriában, valamint a száraz tavaszt követően számos országban, beleértve a legnagyobb termelő Franciaországot is. Csütörtökön a hőmérséklet Franciaországban egyes helyeken 40 Celsius-fok volt, megközelítve a Spanyolországban az elmúlt héten tapasztalt szintet. „Ez extra kockázatot jelent, tekintettel arra, hogy száraz tavaszból jövünk” – mondta Aurelien Blary, a Strategie Grains terméselemzője. „A hozampotenciál további csökkenésére számítunk.”

Elemzők Franciaország búza-termését a durum nélkül 33-34 millió tonnára prognosztizálják a tavalyi 35,5 millió tonnához képest, mivel kisebb a vetésterület és vegyes a terméspotenciál. A kánikula jelenti a legnagyobb veszélyt Közép-Franciaországban. Ez súlyosbíthatja a terméshozam-ingadozásokat, miután a június eleji záporok segítettek néhány növénynek, de néhány kiszáradt zónát elkerültek.

„A helyzet rendkívül változatos. A közelmúlt viharaiban az egyik falu túl sok csapadékot kapott, a másik pedig egyáltalán nem” – mondta Francois Jacques, az AGPB francia búzatermelők csoportjának főtitkár-helyettese.

A forróság ronthatja a búzatermelés idei mennyiségét Spanyolországban és Olaszországban is.

Romániában Adrian Chesnoiu mezőgazdasági miniszter a héten azt mondta a Reutersnek, hogy a kedvezőtlen időjárás és a magasabb termelési költségek a tavalyi, 11,3 millió tonnás szint alá szorítják a termést. De azt hangsúlyozta, hogy az országnak bőven lesz exportálható mennyisége.

Bulgáriában, amely Romániához hasonlóan a Fekete-tengeren keresztül exportál, a tavalyi 7,1 millió tonnához képest visszaesést vártak, de a közelmúlt esőinek meg kell akadályoznia a visszaesést. „Jó termésre számítunk, de meg kell jegyezni, hogy tavaly rekordmagas termést értünk el” – mondta Kostadin Kostadinov, a Bulgária Gabonatermelők Országos Szövetségének elnöke.

A száraz tavasz Németországban és Lengyelországban is korlátozhatja a terméspotenciált – mondta Blary a Strategie Grains elemzője, hozzátéve, hogy Nyugat-Németország kevésbé volt érintett, míg a júniusi esőzések Lengyelországban javították a feltételeket. Északabbra a szárazság kevésbé volt megfigyelhető.

Nagy-Britanniában a Mezőgazdasági és Kertészeti Fejlesztési Tanács (AHDB) a múlt héten 14,95 millió tonnás termést prognosztizált, szemben a 2021-es 13,99 millióval, ami hároméves csúcsot jelent.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Magasabb jövedéki adó visszatérítés jár a gázolaj után

2024. május 12. 10:10

A korábbi szabályozás szerint a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj után megfizetett adónak a világpiaci ártól függően eddig 86, illetve 87 százaléka volt visszaigényelhető.

Oroszország elszállítja az ukrán gabonát és eladja az EU-nak

2024. május 12. 08:10

Oroszország hadizsákmányként kezeli és a sajátjaként értékesíti a megszállt ukrajnai területeken talált terményt, így 2,8 millió tonna gabonát.

A magyar gazdák 80 százaléka fontosnak tartja a termőterületi vízmegtartást – de mit tesz érte?

2024. május 10. 13:10

Felmérés: a magyar gazdálkodók 80 százaléka érezte fontosnak a termőterületi vízmegtartást és az ehhez szükséges lépéseket.

Az EU megállapodott az ukrán agrárimport visszafogásában

2024. május 8. 09:10

Az Európai Unió áprilisban korlátozta az élelmiszerimportot Ukrajnából, amely egyes EU-tagországok szerint destabilizálta a piacokat.

Tíz százalékos heti rali a búzapiacon

2020. július 12. 16:04

A párizsi árutőzsdén mind a négy kiemelten fontos agrártermék ára emelkedett, a kukorica több mint öt százalékos ralija kiemelkedő, de a malmi búza és a repce két százalék körüli drágulása is számottevő.

Kiújultak a kereskedelmi feszültségek

2020. május 2. 15:17

Egyre inkább úgy tűnik, hogy nehéz lesz visszaállítani a húsfeldolgozás szintén a korábban megszokott szintre.

Vegyes hetet zártak az agrárpiacok

2021. február 15. 06:13

Nem volt határozott iránya múlt héten az agrárpiaci termékek kereskedésnek.

Az ukrán export élénkülésére számítanak a terménykereskedők

2022. május 26. 06:36

Oroszország kész humanitárius folyosót létesíteni az Ukrajnából induló élelmiszert szállító hajók számára egyes szankciók feloldása fejében.