Terményárak

Alacsonyabb a vágócsirke élősúlyos termelői ára – Baromfi piaci jelentés

Agrofórum Online

Magyarországon a vágócsirke élősúlyos termelői ára (275,84 forint/kg) 6,7 százalékkal volt alacsonyabb 2014 első negyvennégy hetében az egy évvel korábbinál - olvasható az Agrárgazdasági Kutató Intézet legfrissebb baromfi piaci jelentésében.

A Poultry International novemberben megjelent kiadványa szerint Svájcban a baromfihús-termelés 4,9 százalékkal 80 ezer tonnára emelkedett 2013-ban az előző évi mennyiséghez képest.

Az EU baromfihúsexportja 1 százalékkal bővült, baromfihúsimportja 1,7 százalékkal 559 ezer tonnára csökkent 2014 első nyolc hónapjában az előző év hasonló időszakához képest.

Az Európai Bizottság adatai alapján 2014 első negyvennégy hetében 192,33 euró/100 kg volt az egész csirke uniós átlagára, ami 2 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakának átlagárától.

Magyarországon a vágócsirke élősúlyos termelői ára (275,84 forint/kg) 6,7 százalékkal volt alacsonyabb 2014 első negyvennégy hetében az egy évvel korábbinál.

BAROMFI PIACI JELENTÉS

A Poultry International novemberben megjelent kiadványa szerint Svájcban a baromfihús-termelés 4,9 százalékkal 80 ezer tonnára emelkedett 2013-ban az előző évi mennyiséghez képest. Az egy főre jutó baromfihús- fogyasztás 17,9 kg körül alakult a tavalyi évben, az előrejelzések a fogyasztás bővülését várják az idén. Az ágazati elemzők szerint a svájci lakosság körében továbbra is kedveltebbek a helyben termelt húskészítmények, mint az importtermékek, amelyek részaránya a kínálatban 45 százalék körül alakul. A baromfihús elsősorban Brazíliából, Németországból és Franciaországból érkezik az országba. Az ország baromfiállománya 10 millió volt 2013-ban, amelynek kétharmada (6,4 millió) vágócsirke volt, egyharmada (2,4 millió) pedig tojó és szülőpár állomány. A területi megoszlás szerint Fribourg kantonban koncentrálódik a broilertermelés, míg a nagyobb tojótelepek Bern kantonban vannak. A mezőgazdaság legnagyobb bevételi forrását 2013-ban az állattenyésztés adta, amelyből a baromfiágazat 5,6 százalékkal részesedett (3,1 százalék a vágócsirke- termelés, 2,5 százalék a tojástermelés).

Az uniós átlaghoz (23 kg/fő/év) viszonyított alacsony baromfihús-fogyasztás és az import magas aránya ellenére az ágazat számára optimista jövőkép prognosztizálható. A svájci fogyasztók ugyanis egyre inkább előnyben részesítik a hazai termelésből származó élelmiszert. Jellemző továbbá, hogy országhatáron belül a háztartások fogyasztási szokásaiban is megfigyelhetők különbségek. A francia nyelvterületen élők körében kedveltebb a baromfihús, míg a német ajkúak a sertéshúst vásárolják szívesebben.

Az EU baromfihúsexportja 1 százalékkal bővült 2014 első nyolc hónapjában az előző év hasonló időszakához képest. A Dél-afrikai Köztársaságba (+28 százalék), a Benini Köztársaságba (+13 százalék), Hongkongba (+5 százalék) és Oroszországba (+9 százalék) nőtt, míg Szaúd-Arábiába (-20 százalék), Ukrajnába (-26 százalék) csökkent az uniós baromfihús- készítmények kivitele. Az EU baromfihúsexportját jellemzően a fagyasztott termékek alkotják.

Az Európai Unió baromfihúsimportja 1,7 százalékkal 559 ezer tonnára csökkent 2014. I-VIII. hónapban az előző esztendő azonos időszakához viszonyítva. A legnagyobb beszállító Brazíliából a tavalyival azonos mennyiségű, ellenben Chiléből 11 százalékkal kevesebb baromfihús érkezett a Közösségbe. Thaiföldről 1 százalékkal, Argentínából 7 százalékkal, Kínából 15 százalékkal és Svájcból 19 százalékkal nőtt a behozatal.

Az EU importjában a félkész- és késztermékek, valamint a sózott és fagyasztott baromfihúsok domináltak. A Közösség továbbra is nettó exportőr volt baromfihúsból. Az Európai Bizottság adatai alapján 2014 első negyvennégy hetében 192,33 euró/100 kg volt az egész csirke uniós átlagára, ami 2 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakának átlagárától.

A KSH adatai szerint Magyarország baromfihúsexportja 6 százalékkal 129 ezer tonnára bővült 2014 első nyolc hónapjában 2013 hasonló időszakához viszonyítva. Csirkehúsból 1 százalékkal kevesebbet, pulykahúsból 1,4 százalékkal többet szállítottunk ki. A legtöbb baromfihúst Romániában (22,4 ezer tonna), Ausztriában (17 ezer tonna) és Szlovákiában (13 ezer tonna) értékesítettük a vizsgált időszakban. Franciaországba (7,7 ezer tonna) 49 százalékkal, Szlovákiába 19 százalékkal emelkedett, ugyanakkor Németországba 24 százalékkal csökkent a kivitel.

A baromfihúsimport 5 százalékkal nőtt a megfigyelt periódusban. Csirkehúsból 17,7 százalékkal kevesebbet szállítottak be. A legtöbb baromfihúst Ausztriából (7,1 ezer tonna), az Egyesült Királyságból (6,7 ezer tonna), Németországból (5,1 ezer tonna), Lengyelországból (5,0 ezer tonna) és Hollandiából (5,0 ezer tonna) vásároltak. Románia (2,1 ezer tonna) 50 százalékkal bővítette hazánkba exportált baromfihús mennyiségét a vizsgált időszakban. Magyarország baromfihús külkereskedelmi egyenlege pozitív volt a megfigyelt időszakban.

Magyarországon a vágócsirke élősúlyos termelői ára (275,84 forint/kg) 6,7 százalékkal volt alacsonyabb 2014 első negyvennégy hetében az egy évvel korábbinál. Az egész csirke feldolgozói értékesítési ára 496-ról 502 forint/kg-ra, a csirkemellé 2 százalékkal 1004 forint/ kg-ra emelkedett, míg a csirkecomb ára 502-ról 501 forint/kg-ra csökkent a megfigyelt időszakban.

Az AKI teljes baromfipiaci jelentésének letöltése >>>

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Segítette a kukorica drágulását a rekordméretű export

2024. október 18. 07:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a repce kurzusa is pluszban zárt, a takarmánybúza olcsóbb lett.

Csökkent a szójabab ára a Trump-tarifavita kapcsán

2024. október 17. 07:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Olcsóbb lett a kukorica, mert zuhant a kőolaj ára

2024. október 16. 07:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Csökkenő búzaárak a minimális exportárak hatására

2024. október 15. 07:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Télen nagyobb odafigyelést igényel a baromfi takarmányozása

2024. október 14. 16:10

Ha szélsőségesek a körülmények, főleg ha hó is borítja a kertet, takarmánykiegészítésre még a szabad tartású baromfiaknak is szükségük van.

Állattartó telepek járványvédelmi korszerűsítésére nyílik pályázat

2021. február 20. 09:17

A sertés-és baromfitartók számára 2021. április 26-tól ismételten megnyílik az állattartó telepek járványvédelmi korszerűsítésére kiírt pályázat.

Fokozott óvatosságra intenek: ismét Európa-szerte terjed a madárinfluenza

2022. szeptember 5. 11:48

Portugáliától Finnországig számos európai országban kimutatták az elmúlt hetekben a magas patogenitású madárinfluenza vírusát.

A sertéshús- és baromfihús-ágazat a járvány nagy vesztese

2020. május 27. 10:16

Mindkettőben kettős vírushatás volt érzékelhető, hiszen a sertések esetében az afrikai sertéspestis a világpiacot is jelentősen befolyásoló módon Kínában is súlyos válságot okozott, illetve a baromfikat is érintette egy komolyabb vírus.