Állattenyésztés
Állattenyésztés

Klíma nélkül tilos közúton kérődzőket szállítani Bulgárián keresztül Törökországba

Klíma nélkül tilos közúton kérődzőket szállítani Bulgárián keresztül Törökországba

Nébih

Az elmúlt évekhez hasonlóan, idén nyáron is korlátozza a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a nem klimatizált állatszállító járműveken a hosszútávú élőállat szállítmányok indítását. Az időjárási előrejelzések ismeretében a Bulgárián keresztül Törökországba tervezett közúti kérődző szállítás 2022. július 1-jétől, további utasításig tilos. Emellett a hatósági szakemberek – célországtól függetlenül – a nyár folyamán folyamatosan vizsgálják, hogy az állatok érdekeit szem előtt tartva biztonságosan indítható-e egy-egy állatszállítmány.

A hőstressz az állatok szállítása során felmerülő egyik leggyakoribb, rendszeresen visszatérő probléma a nyári időszakban, amely jelentős és indokolatlan szenvedést okoz a szállított állatoknak. A megemelkedett külső hőmérséklet hatására a nem klimatizált állatszállító járművek rakterében is megnövekszik a hőmérséklet, az esetek egy részében jelentősen túllépve az uniós rendeletben* meghatározott 5-30°C +/- 5°C tartományt. Épp ezért a hatósági állatorvosok – célországtól függetlenül – nem indíthatnak el kérődző és sertés szállítmányt abban az esetben, ha a tervezett útvonalon a szállítás során az előre jelzett külső hőmérséklet bármikor meghaladja a 30°C-ot. Kivéve, ha ez az időszak a megállásra betervezett ellenőrző állomáson történő 24 órás pihentetés idejére esik.

A hatóság a hőmérséklet előrejelzések alapján döntést hozott az állatvédelmi szempontból egyébként is kritikus útvonalnak számító, Bulgárián keresztül Törökországba tartó szállítmányokról. Ennek értelmében 2022. július 1-től visszavonásig megtiltotta ezen a vonalon a kérődző szállítmányok közúti indítását a klímaberendezéssel nem rendelkező szállítójárművek esetében. Az intézkedés mind a tranzit, mind a végleges úti célként Törökországba irányuló szállítmányokra vonatkozik.

A Nébih részletes útmutatója élőállat-szállítók és szállításszervezők részére a nyári időszakra vonatkozó ajánlásokat tartalmaz, amelyek betartásával elkerülhető a szállított állatok szükségtelen szenvedése.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Megelőzi a láb- és tőgyfertőzések kialakulását a Lely robotja

2024. május 14. 13:10

A robot emcsak megtisztítja a padozatot a trágyától, de el is szállítja azt a gyűjtőhelyre, hogy ott megfelelő kezelésben részesülhessen.

Idegenhonos ezüstkárászokat akartak a Tiszába telepíteni

2024. május 13. 09:10

Veszélyes inváziós halfajok telepítését tiltotta meg az Állami Halőri Szolgálat. Idegenhonos fajok élő vizekbe juttatása súlyos bírsággal jár.

A madárinfluenza „tejcseppfertőzéssel” terjedhet tehénről tehénre

2024. május 8. 10:10

A madárinfluenza (H5N1) vírus a szarvasmarhák között a fejőházakban, tejjel terjedhet. A pasztörizálás viszont biztos védelmet nyújt ellene.

Veszélyben a pármai sonka a sertéspestis miatt

2024. május 7. 09:10

Olaszország világhírű terméke, a pármai sonka eltűnhet a boltok polcairól, ha nem állítják meg a sertéspestis (ASP) terjedését.

A Nébih felületén kell vezetni az elektronikus permetezési naplót (+segédlet)

2023. február 6. 09:26

A Nébih elektronikus gazdálkodási napló (e-GN) rendszerébe integrálódik az elektronikus permetezési napló.

Afrikai sertéspestis: már Hajdú-Bihar megyében is

2019. május 1. 14:09

Hajdú-Bihar megye megfigyelés alatt álló területén három elhullott vaddisznóból mutatta ki április 29-én az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a Nébih laboratóriuma.

Engedély nélküli szarvasmarhavágást lepleztek le a Nébih ellenőrei

2018. február 27. 08:58

Az üzemben további kb. 500 kg jelöletlen, nem nyomon követhető terméket is találtak a szakemberek, amelynek elrendelték a megsemmisítését.

Majdnem 1 tonna húst vont ki a forgalomból a Nébih egy baranyai cégnél

2018. január 30. 12:30

Az ellenőrzés során 66 tétel, kb. 1 tonna hús forgalomba hozatalát tiltotta meg a hatóság, és elrendelte forgalomból kivonásukat és megsemmisítésüket.