Agrárgazdaság

Összezuhantak az agrárcégek részvényárfolyamai

Agrofórum Online

Nem zártak jó hónapot június végén az agráriumhoz kötődő cégek a saját devizában nézett tőzsdei árfolyammozgásuk alapján. A vizsgált 25 cégből csupán kettőnek emelkedett az árfolyama. Májusban még 15-en, áprilisban azonban csupán 6-an mondhatták el ezt magukról. Márciusban még 22, februárban 9, januárban pedig 11 cég hozott havi pluszt a befektetőknek. A mezőgazdasági szektor cégeit követő ETF-ek idei teljesítményét nézve 3-8 százalékos mínuszokat lehet látni, egy hónapja még 4-11 százalékos pluszban jártak ezek a mutatók, két hónapja ez még 5-14, három hónapja pedig 10-17 százalékos plusz volt.

Kép: Cal-Maine

Júniusban legjobban a Cal-Maine Foods, az Egyesült Államok legnagyobb tojástermelőjének az árfolyama teljesített, melynek kurzusa 3,5 százalékkal emelkedett egy hónap alatt. Második 0,6 százalékos plusszal az állategészségügyi gyógyszereket és oltásokat gyártó amerikai Zoetis Inc. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára 4 százalékos mínusszal az amerikai húsipari óriásvállalat, a Tyson Foods léphetett fel.

A lista végén a főleg a napraforgó-ágazatban tevékenykedő ukrán székhelyű Kernel Holding varsói tőzsdére bevezetett papírjainak árfolyama 29,3 százalékos havi zuhanással állt. Második legrosszabb, mínusz 24 százalékos tőzsdei teljesítménnyel a kompakt rakodókat gyártó, dél-koreai Doosan Bobcat Inc. Az amerikai mezőgazdasági árukereskedő nagyvállalat, a Bunge is árfolyamesésen van túl, pontosan 23,4 százalékoson.

Az idei esztendő első hat hónapját nézve a Cal-Maine Foods 33,6 százalékos ralija a leginkább impozáns, míg a lista végén a Kernel Holding varsói tőzsdére bevezetett papírjainak árfolyama áll nem kevesebb, mint 67,5 százalékos árfolyam zuhanással.

A mezőgazdasági szektor cégeit követő ETF-ek, azaz a tőzsdén kereskedett indexkövető befektetési alapok kurzusai mínuszban álltak az hatodik hónap végén. A VanEck Vectros Agribusiness ETF, amely az etfdb.com adati szerint az egyik legjelentősebb agrárpiaci ETF, 8,3 százalékos mínuszban áll fél év után. Az ETF által kezelt vagyon nagysága 1,67 milliárd dollár. Az iShares MSCI Global Agriculture Producers ETF kurzusa 2,8 százalékkal csökkent, a kezelt vagyon 259 millió dollár. A First Trust Indxx Global Agriculture ETF-ben 25 millió dollár volt, ennek az árfolyama 8,3 százalékkal zuhant idén.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kínai elektromos autók letarolhatják az európai tejpiacot

2024. október 18. 14:40

Az Európai Unió és Kína között a kínai elektromos autókra kivetett vámok miatt kialakult feszültség most az európai tejtermelőket is érintheti.

Elszállhatnak a műtrágyaárak?

2024. október 17. 14:40

Nőnek az energiaárak, és emelkedik a karbamid világpiaci ára is. A közel-keleti háború hamarosan rányomhatja bélyegét a műtrágyapiacra.

Fellendülőben van a gabona világpiaci ára

2024. október 15. 09:40

A gabonaárak egy héten belül globálisan a gabona fajától és típusától függően 1,5-3,0%-kal emelkedtek a határidős piacokon.

Közepesen alakult a szeptember az agrárcégeknek a tőzsdén

2024. október 13. 14:10

A Case, Steyr és New Holland márkákkal fémjelzett globális traktorgyártó CNH Industrial NV árfolyama 10,1 százalékkal emelkedett szeptemberben.

Letört az agrárcégek innovációs kedve

2023. november 30. 14:40

Az elmúlt egy évben erőteljesen visszafogták innovációs fejlesztéseiket a mezőgazdasági cégek – derül ki a K&H innovációs kutatásából.

A jó december sem mentette meg az agrárcégek tavalyi évét

2024. január 8. 10:10

A december egyértelműen pozitív összképet mutatott a 25 vizsgált, agráriumhoz kötődő cég tőzsdei teljesítménye kapcsán, hiszen 20 vállalat tőzsdei árfolyama pluszban zárt saját devizában nézve, és csak 5 cégé csökkent.

Javult az agrárcégek tőzsdei teljesítménye

2020. november 4. 08:02

Ha a 2020 első tíz hónapjának együttes árfolyammozgásait nézzük, akkor a listát 103,6 százalékos kiemelkedő ugrással a CNH résztulajdonában álló török traktorgyártó, a Türk Traktör vezeti.

Enyhe optimizmus az agrárcégeknél februárban

2024. március 8. 12:40

A február viszonylagos optimizmust hozott a 25 vizsgált, agráriumhoz kötődő cég tőzsdei teljesítménye alapján, hiszen 14 vállalat tőzsdei árfolyama pluszban zárt saját devizában nézve, és 11 cégé csökkent.