Agrárközélet

Elindult az EKÁER honlap

Agrofórum Online

Az online árukövető rendszerrel kapcsolatos minden információ megtalálható az ekaer.nav.gov.hu oldalon.

Elindult az EKÁER honlap, az online árukövető rendszerrel kapcsolatos minden információ megtalálható az ekaer.nav.gov.hu oldalon, a vállalkozások többek között megtudhatják, kire vonatkozik a rendelet, kinek és hogyan kell regisztrálnia, illetve melyek a kockázatos termékek – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium szerdán az MTI-vel.

A honlapra látogatók megtalálják a témával kapcsolatos jogszabályokat, illetve a már közzétett jogszabálytervezetek szövegét is.

A vállalkozók a honlapon az interfész felület kezelésével kapcsolatos technikai és működési kérdésekre is gyakorlati választ kaphatnak.

Az EKÁER rendszerbe december 20-tól jelentkezhetnek be az ügyfélkapuval rendelkező vállalkozások, és megkaphatják a jogosultságokat is. Így a január 1-jei induláskor már csak a szállítással kapcsolatos adatokat – így az áru megnevezését, mennyiségét, a címzett és a feladó adatait, továbbá a szállító jármű rendszámát – kell bejelenteni.

A tárca közleménye megerősíti, hogy az EKÁER célja a jogkövető piaci szereplők pozíciójának erősítése, az áruforgalom átláthatósága, a gyakran emberi egészséget veszélyeztető élelmiszerekkel kapcsolatos visszaélések kizárása és nem utolsó sorban az adóelkerülők kiszűrése. Ezért január elsejétől minden vállalkozásnak a közúti szállításhoz kapcsolódó adatokat egy központi elektronikus rendszerben kell rögzítenie még a fuvarozás megkezdése előtt.

A bírságmentes időszak 2015. január 31-ig tart. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal az újév első hónapjában is ellenőrzi ugyan a forgalmat, de mulasztás esetén nem büntet. A pénzügyőrök és a revizorok – a figyelmeztetés mellett – felkészítő segítséget nyújtanak az átálláshoz.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Megvan, kit választott új elnöknek a NAK a lemondott Győrffy Balázs helyére

2024. szeptember 13. 13:13

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) 2024. szeptember 13-án tartotta meg az erről döntő országos küldöttgyűlését.

Ő lehet Győrffy Balázs utóda a NAK élén

2024. augusztus 30. 08:40

Az Agrárminisztérium helyettes államtitkárát, Papp Zsoltot jelölik a NAK élére, a 304 országos küldött szeptember 13-án dönt a javaslatról.

Kátrányka, a kátrányba ragadt sün szerencsés története

2024. augusztus 26. 12:40

Rosszul indult a szerda egy tündéri fiatal sün számára. Szerencsére nem hagyták cserben (azaz kátrányban), így jól végződött az eset.

Azonnali hatállyal távozik Győrffy Balázs, a NAK elnöke

2024. augusztus 23. 12:40

A pápai születésű agrárszakember 2013-tól töltötte be a NAK elnöki tisztét. A tisztségre további két alkalommal, 2017-ben és 2022-ben is újraválasztották.

Hétvégén is lehet terményt szállítani - A hőség miatt felfüggesztve a kamionstop

2017. július 21. 12:48

A kamionstop felfüggesztése lehetőséget ad akár arra is, hogy a nehéz tehergépjárművek az enyhébb esti, éjszakai órákban induljanak útnak.

Illegális bevándorlás - FruitVeB: az osztrák közúti ellenőrzés miatt gond lehet az áruszállítással

2015. szeptember 1. 22:22

A legnagyobb probléma, hogy nem tervezhető az esetleges megállás a határon, mert az ellenőrzés időpontja és időtartama is kiszámíthatatlan.

Márciustól hatályosak az új EKÁER szabályok

2015. március 2. 10:13

Első alkalommal március 11-től kell kockázati biztosítékot nyújtaniuk az erre kötelezett, kockázatos termékeket fuvarozó vállalkozásoknak.

Most mindent megtudhatsz az EKÁER rendszerről!

2015. február 18. 16:45

Mivel, vagy hogyan kell igazolni, hogy a fuvarozott termék saját áru? Ellenőrzés során vizsgálható-e a nem bejelentésköteles szállítmányrész is?