Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Illegális bevándorlás – FruitVeB: az osztrák közúti ellenőrzés miatt gond lehet az áruszállítással

Illegális bevándorlás – FruitVeB: az osztrák közúti ellenőrzés miatt gond lehet az áruszállítással

Agrofórum Online

A legnagyobb probléma, hogy nem tervezhető az esetleges megállás a határon, mert az ellenőrzés időpontja és időtartama is kiszámíthatatlan.

Az illegális bevándorlás miatt az osztrák rendőrség által végzett, a magyar határhoz közeli közúti ellenőrzés miatt gond lehet a magyar áruk szállításával – közölte a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke hétfőn az MTI-vel.

Ledó Ferenc elmondta: a kamionsofőrök nem tudják betartani – a 4-5 órás kényszerű várakozás miatt – a számukra előírt pihenőidőt. A menetíró-készülék (tachográf) ugyanis méri a gépkocsivezető által megtett utat és a sofőr munkaidejét, ami 9 óra lehet, ennek letelte után 20 perccel 8 órát pihennie kell a sofőrnek.

Így a kamionokat, ha időben célba szeretnének jutni az áruval, két gépkocsivezetővel kell útnak indítani a rendkívüli helyzetre való tekintettel. Mindez pedig megdrágítja a szállítást és időben bizonytalanná is teszi – mondta Ledó Ferenc.

A FruitVeB elnöke úgy fogalmazott: a legnagyobb probléma, hogy nem tervezhető az esetleges megállás a határon, mert az ellenőrzés időpontja és időtartama is kiszámíthatatlan, ami így gazdasági kárt is okoz.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mennyibe kerül a világ legdrágább dinnyéje?

2024. július 12. 08:40

Létezik egy különleges dinnyefajta, amelynek ára 250 dollártól egészen 23 ezer dollárig (8,3 millió Ft) terjedhet.

Minden eddiginél édesebb-ropogósabb salátát dobnak piacra

2024. július 9. 17:10

Crunchy, azaz roppanós az új salátafajta neve, amelyhez nagy reményeket fűznek a termesztők és kereskedők.

Önvezető és dróntechnológia járult hozzá az agrárium fejlődéséhez az egyetemi projektben

2024. július 7. 16:10

A gyümölcstermesztésben felmerülő veszélyek – például a fagykár és a jégverés – mérséklésére is sikeres megoldások születtek.

Egészségesek a fagyasztott zöldségek?

2024. július 6. 14:10

A fagyasztott zöldségekkel kapcsolatos kísérletekben azt vizsgálták, csökken-e a tápértékük a friss termékekéhez képest.

Az aszály miatt leállt a folyami szállítmányozás

2018. november 20. 10:35

Elsősorban a raktárkapacitás végessége miatt jelent problémát, mára ugyanis a Duna mellett található összes raktárat kibérelték, a termény jelentős része pedig még mindig a gazdáknál van.

Dolly - A kiegészítő, ami nyergesvontatóvá varázsolja a traktorokat

2017. november 12. 17:00

A traktor nyergesvontatóként történő alkalmazása a mezőgazdasági nagyüzemekben megkönnyítheti a terményszállítást.

Joskin Cargo-Track - A traktor és a pótkocsi kombinációja

2017. november 1. 07:45

A Joskin néhány évvel ezelőtt mutatta be a Cargo-Track járművét, amely egy új kísérlet a traktor és pótkocsi egyesítésére.