22℃ 15℃
június 9. Félix, Előd, Annamária, Annabella
Házikert

Ezeket vethetjük még most a veteményesbe

Agrofórum Online

Ha még van helyünk, vagy frissen lett helyünk, akkor ezeket a haszonnövényeket vethetjük még júliusban, akár annak a végén is a konyhakertbe!

Régen volt egy olyan szokás, hogy július 15. után már nincs vetés, csak betakarítás. De ahogy változik az időjárás és elkezdtek az évszakok egymásba folyni, úgy lesz igaz az is, hogy érdemes lehet még most is magot vetni a kertbe, ha hosszú ősz végén szüretelni szeretnénk.

Dughagymát az árnyékos kertrészbe!

Nagy kedvencünk az újhagyma, és amint szabadul fel a kertben szabad hely, akkor érdemes elduggatni még újhagymának valót. Azért szoktam ezeket félárnyékba, árnyékba vetni, mert így jobb lesz a növekedése és nem megy olyan hamar virágba sem.

Sokféle zöldséget vethetünk a nyár közepén is

Attól, hogy nagy melegek vannak, megmondom őszintén, hogy simán vetek magot még most is. Annyi körültekintéssel, hogy a fajtáknál megnézem már a tenyészidőt, és ha úgy van, akkor kialakítom az árnyékolást vagy a vektorhálóval való takarás támrendszerét.

Mivel hatalmas a légköri szárazság, így ez nagyon kedvez a földibolháknak is. Így a retek, kínai kel, mizuna csak úgy vethető és nevelhető már, hogy fátyolfóliázzuk vagy vektorhálózzuk, hogy a földibolhák ne találják meg a növényeket.

Még egy rövid tenyészidejű cékla beleférhet idén

Ehhez elegendő egy kis alagutat kiépíteni hajlított ívekkel, amire rátesszük a fátyolfóliát és annak oldalait kavicsokkal vagy talajjal lesúlyozzuk.

A zöldborsó vetése is bátran időszerű, amint lesz helyünk, mehet is egy újabb kör zöldborsó a helyére!

A karósbabbal sem vagyunk elkésve, és ha rövid tenyészidejű cékla és sárgarépa magunk is van, akkor azt is vethetünk.

Nagy melegek, nagyobb odafigyelés

A nagy melegek miatt nagyobb odafigyelés kell a kertben. Ez azt is jelenti, hogy a frissen kikelt növényeket ne hagyjuk kiszáradni, mert a gyenge kis gyökerek gyorsan visszaszáradnak és már kezdhetjük is elölről a vetést. Ilyenkor nagyon sérülékenyek a csíranövények.

Póréhagyma, kömény, brokkoli

A hosszú és meleg ősz lehetősége miatt akár póréhagymát, brokkolit, karalábét, köményt, ánizst is vethetünk. Szintén a korábban már említett gondosság elve legyen szemünk előtt, hiszen a nagy kánikulákban ez rendkívül fontos lesz ezeknél a növényeknél is.

A tápanyagok utánpótlásával se fukarkodjunk, mert minél életerősebb egy növény, annál jobban fogja bírni a nagyon szélsőséges időjárást is.

Extrém megoldások tematikus kertekhez

2025. június 9. 05:40

Az utóbbi időben a tematikus kertek is kezdenek teret hódítani. Ennek egyik jellegzetes típusa a stúdiókert, vagyis a látogatható magánkert képe.

Mit ültetne a nagymamánk? Régi fajták újra divatban

2025. június 8. 08:10

Ízesebb, ellenállóbb, nosztalgikusabb – egyre többen térnek vissza a házikertben a nagyszülők idejéből ismert régi fajtákhoz.

Bio megoldások a sok eső okozta káoszban

2025. június 8. 05:40

Nagyon extrém az időjárás mostanában, hűvösek voltak többnyire a napok, főleg az éjszakák és gyakran párásabb a levegő a május-júniushoz képest. Megszaporodnak a gombafertőzések az idei évben.

Törökszegfű mellé: mit ültessünk, mit kerüljünk?

2025. június 7. 13:10

A törökszegfű gyönyörű és illatos, de nem mindegy, mely növények mellé ültetjük – íme a legjobb és legrosszabb társai!

Zöldségvarázs natúr csirkemellel és rukkolával

2019. július 20. 05:36

Ha ránézek erre a sok színes zöldségre, azonnal mosolyogni támad kedvem. Igazi tavaszi-nyári főétel, ami tele van vitamindús zöldségekkel.

Céklás-kakaós csiga

2019. december 20. 20:36

Szeretek kísérletezgetni rendhagyó íz-párosításokkal, melyeknél fontos, hogy a két, látszólag egymástól teljesen idegen íz harmonizáljon egymással, ne nyomja el egyik a másikat.

Apró, kerek lyukak a cékla levelein

M. János kérdése: A cékla levelein valami apró, kerek lyukakat rág. Mivel tudok ellene védekezni?

Ropogtassunk, de mást, és másképp!

2023. november 7. 15:00

A ,,csipszüzem" szó hallatán olajban sült termékek sejlenek fel előttünk, de a manufaktúrában egy eltérő technológia segítségével, helyi zöldséget felhasználva készítik el ezt a nem mindennapi -valóban kézműves terméket. Ásotthalom környéke homokos vidék, így első sorban zöldségek termesztésére nyílik lehetőség. Így honosodhatott meg a régióban a batáta, vagyis édesburgonya-termesztés is, és itt zajlott az 'Ásotthalom 12' fajta nemesítése is, amely többek között a termékek alapjául szolgál.