Zöldség-Gyümölcs

Normalizálódik az olasz gyümölcs- és zöldségexport

Agrofórum Online

Előfordulhat, hogy Olaszországban a gyümölcs- és zöldségexport 2022-ben nem éri el az előző évi magas szintet - közölte a Fruitimprese iparági szövetség a statisztikai hivatal adatai alapján készített elemzés alapján.

Az olasz zöldség-gyümölcs export értékben 3,0 százalékkal, mennyiségben 8,1 százalékkal esett vissza a január-április időszakban az előző év azonos időszakához képest. Minden termék érintett, de különösen a friss gyümölcsök és citrusfélék.

A friss gyümölcs exportja 516 030 tonna volt a beszámolási időszakban; ez 11,2 százalékos csökkenésnek felelt meg. A szóban forgó szállítások értéke 6,8 százalékkal 668,37 millió euróra csökkent. A citrusfélék exportja 15,9 százalékkal 109 476 tonnára esett vissza; az érték 5,9 százalékkal 125,8 millió euróra mérséklődött.

Zöldségből és hüvelyesből 465 110 tonna került külföldre az év első négy hónapjában; az előző évi 480 396 tonna után. Az így megtermelt bevétel azonban 5,9 százalékkal 808,6 millió euróra nőtt. Az import is jelentősen bővült. A beszámolási időszakban 171 371 tonna friss gyümölcsöt szállítottak külföldről Olaszországba; ez 16,7 százalékos növekedésnek felelt meg.

Az import friss gyümölcs értéke 12 százalékkal 302,4 millió euróra nőtt. Különösen nagy volt a kereslet a citrusfélék iránt, az import 41,4 százalékkal 128 519 tonnára nőtt. Értékben ez 30,6 százalékos növekedést jelentett, 101,1 millió euróra nőtt az összeg – számolt be a német proplanta mezőgazdasági szakportál. A zöldségek és hüvelyesek növekedése kisebb volt, itt 582 357 tonna import volt, 11,4 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában; 31,5 százalékos növekedéssel 448,9 millió euróra, a magasabb árak itt is éreztették hatásukat.

2021-ben Olaszország gyümölcs- és zöldségexportja 8,3 százalékkal bővült, és 5,2 milliárd eurót hozott.

A Fruitimprese még 1935-ben alakult, 1949-ben ANEIOA néven egyesületi formát öltött. 60 éves tevékenysége után is jelentős és alapvető szerepet játszik egy olyan ágazat import-export vállalatainak fejlődésének elősegítésében, amely az évek során nagymértékben hozzájárult Olaszország külkereskedelméhez. 2008 decemberében vették fel a Fruitimprese nevet.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ha sokat vettünk karácsonyra, nem kell kidobni – így menthető meg a kelbimbó

2025. december 26. 07:10

Karácsony után maradt kelbimbó? A fagyasztás segít megőrizni az ízt és a vitaminokat akár egy évig.

A magaságyással egy dolgot mindenképpen meg kell tenni télen, szánjuk rá az időt

2025. december 25. 09:10

A legtöbben magukra hagyják télen a magaságyást, pedig ezzel a talajéletnek igen sokat árthatnak, és a következő szezonban szinte borítékolható a gyengébb termés.

Fermentálás otthon: egészséges savanyúság lilakáposztából

2025. december 20. 07:10

A lilakáposzta fermentálása egyszerű, természetes eljárás, amely javítja a beltartalmat és hónapokra biztosítja az eltarthatóságot.

Reggeli uborkás víz? Meglepő, milyen változást hoz

2025. december 11. 08:10

Egy egyszerű ital, amelyre milliók esküsznek. Kiderült, miért issza egyre több ember az uborkás vizet. A hatás meglepőbb, mint gondolnánk.

Klímaváltozás: már mangót és avokádót is termelnek az olaszok

2019. január 20. 14:34

Szicília ma ideális hely az egzotikus növények és állatok számára. Catania megyében például 2013-ben alapítottak egy tevenészetet, ahol tevetejet termelnek. A mangó és avokádó pedig egyaránt keresett Belgiumban és Németországban.

Olaszországban sem kímélte a fagy az ültetvényeket

2021. április 25. 05:19

A Coldiretti szerint az extrém időjárási események gyakoriságának folyamatos növekedése több mint 14 milliárd eurós kárt okozott már az olasz mezőgazdaságban.

Olaszország vízkészlete 2022-ben mélypontra zuhant

2023. július 10. 09:17

A tavalyi aszály az olasz olívaolaj-termelést is erősen érintette, amely 1990 óta a legalacsonyabb szintre esett.

A legjobb 50 - díjazták a borvilág remekeit

2021. július 15. 08:37

A 17 ország különböző tételeit felsorakoztató Best in Show listát Franciaország dominálta 15 borával: ezzel Champagne, Bordeaux, Burgundia és a Rhône borvidékek megfelelően reprezentálásra kerültek.