13℃ 3℃
november 7. Csenger, Rezső, Ernő, Florentin
Zöldség-Gyümölcs

Normalizálódik az olasz gyümölcs- és zöldségexport

Agrofórum Online

Előfordulhat, hogy Olaszországban a gyümölcs- és zöldségexport 2022-ben nem éri el az előző évi magas szintet - közölte a Fruitimprese iparági szövetség a statisztikai hivatal adatai alapján készített elemzés alapján.

Az olasz zöldség-gyümölcs export értékben 3,0 százalékkal, mennyiségben 8,1 százalékkal esett vissza a január-április időszakban az előző év azonos időszakához képest. Minden termék érintett, de különösen a friss gyümölcsök és citrusfélék.

A friss gyümölcs exportja 516 030 tonna volt a beszámolási időszakban; ez 11,2 százalékos csökkenésnek felelt meg. A szóban forgó szállítások értéke 6,8 százalékkal 668,37 millió euróra csökkent. A citrusfélék exportja 15,9 százalékkal 109 476 tonnára esett vissza; az érték 5,9 százalékkal 125,8 millió euróra mérséklődött.

Zöldségből és hüvelyesből 465 110 tonna került külföldre az év első négy hónapjában; az előző évi 480 396 tonna után. Az így megtermelt bevétel azonban 5,9 százalékkal 808,6 millió euróra nőtt. Az import is jelentősen bővült. A beszámolási időszakban 171 371 tonna friss gyümölcsöt szállítottak külföldről Olaszországba; ez 16,7 százalékos növekedésnek felelt meg.

Az import friss gyümölcs értéke 12 százalékkal 302,4 millió euróra nőtt. Különösen nagy volt a kereslet a citrusfélék iránt, az import 41,4 százalékkal 128 519 tonnára nőtt. Értékben ez 30,6 százalékos növekedést jelentett, 101,1 millió euróra nőtt az összeg – számolt be a német proplanta mezőgazdasági szakportál. A zöldségek és hüvelyesek növekedése kisebb volt, itt 582 357 tonna import volt, 11,4 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában; 31,5 százalékos növekedéssel 448,9 millió euróra, a magasabb árak itt is éreztették hatásukat.

2021-ben Olaszország gyümölcs- és zöldségexportja 8,3 százalékkal bővült, és 5,2 milliárd eurót hozott.

A Fruitimprese még 1935-ben alakult, 1949-ben ANEIOA néven egyesületi formát öltött. 60 éves tevékenysége után is jelentős és alapvető szerepet játszik egy olyan ágazat import-export vállalatainak fejlődésének elősegítésében, amely az évek során nagymértékben hozzájárult Olaszország külkereskedelméhez. 2008 decemberében vették fel a Fruitimprese nevet.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kivit szüretelni tudni kell!

2025. november 4. 07:10

Nem mindegy, mikor vágjuk le a kivit: a helyes érettségmérés és a gondos szüret a minőség és a jövedelmezőség kulcsa.

Rászólhatok a járókelőkre, ha az utcán álló fámról csipegetik a gyümölcsöt? A válasz kiábrándító

2025. október 28. 13:10

Kié a gyümölcs, ha közterületen lévő fán termett? A kérdésre adott válasz sokkal meglepőbb, mint azt bárki is gondolná.

Hosszú kórházi kezelés után fogott agrárvállalkozásba egy férfi, és megtalálta magának az aranytojást tojó tyúkot

2025. október 28. 09:10

Háborús sebesültként került kórházba egy ukrán férfi, aki hosszú felépülést követően az agráriumban kötött ki. Igencsak jövedelmező vállalkozásba fogott.

Alma a fagyasztóban? Így lesz tökéletes a végeredmény

2025. október 27. 11:10

Ősszel gyakran több almánk van, mint amit el tudunk fogyasztani – de a fagyasztással megőrizhetjük a termés ízét a télre is.

Az olaszok jelentős része nemet mond a rovarokból nyert élelmiszerekre

2023. március 24. 12:41

Olaszországban az agrártárca, az egészségügyi és a nemzeti termékeket védő minisztérium közös rendeletben szabályozza a rovarlisztet tartalmazó élelmiszerek címkézését és értékesítését.

Már az olasz kávé ára sem a régi

2025. január 11. 10:10

Olaszországban átlagosan 1,21 euró lett a csésze kávé ára, ami tizennyolc százalékos emelkedést jelent 2021 óta.

Az olasz kagylóipart a kék rák „inváziója” fenyegeti

2023. augusztus 11. 08:10

A rákok egyes helyeken megették a fiatal kagylók akár 90 százalékát is, ami megtizedelte a jövőbeni termelést.

Az olasz miniszter ellenzi a laboratóriumban előállított élelmiszereket

2023. május 12. 08:49

Szingapúr volt az első ország, amely 2020-ban engedélyezte a laboratóriumban előállított hús kiskereskedelmi értékesítését.